Gripen till Colombia

Detta har gått i det närmaste obemärkt förbi i svenska media. Den enda nyhetstjänst som nappat är faktiskt Dagens Media.

Det colombianska flygvapnet är utan att vara oförskämd, relativt ålderstiget. De nyaste flygplanen är begagnade israleiska Kfir, en typ som Israel i princip har pensionerat.

Det colombianska flygvapnet är mestadels sysselsatt med gerilla- och narkotikabekämpning. Detta genomförs med helikoptrar och lätt attackflyg, men även av de nya Kfir.

Det senaste året har dock grannlandet Venezuelas president Hugo Chavez tagit sig mer och mer ton. Han har satt igång en storimport av kvalificerad rysk krigsmateriel, bl a Su-30MKV. Colombia har i dagsläget inget flygplan i sin arsenal som kan matcha Su-30MKV och jag misstänker att detta är en anledning till att man sneglar på Gripen.

Det är helt klart att en lösning med både Gripen och Erieye skulle passa Colombia som hand i handske. Detta system med sin nätverksförmåga skulle vara utomordentligt för att hålla koll på flygburen narkotikasmuggling över den vidsträckta djungeln och dessutom kunna ge Venezuela en match.

Då återkommer vi till den ständiga frågan med svensk vapenexport - kan vi sälja till ett land som kommer att bruka flygplanet mot "sin egen befolkning", nämligen FARC-gerillan och div narkotikakarteller? Personligen uppmuntrar jag en sådan affär. Allt som gör det svårare att få tag i narkotika är bra. Jag är dock övertygad om att Svenska Freds och div vänstergrupper har en del att invända. Speciellt vänstergrupperna lär få svårt att smälta att Gripen ska ge sig på den kommunistiska FARC-gerillan. Oj, oj, oj vad det ska bli kul att se såna debatter i tv...

Sista ordet är långt ifrån sagt vad gäller den här affären. Tills dess kan ni njuta av en video med colombianska Kfir och fundera över huruvida inte också musikexporten borde lyda under samma lagstiftning som svensk krigsmateriel?

2 kommentarer:

Anonym sa...
14 april 2008 02:58  

Du som är så välinformerad Wiseman kan väl inte ha missat att narkotikahandeln är blocköverskridande ( :lol: ) i Colombia! Du vill sälja Gripen till knarkhandlare? Hur klokt är det - även om det handlar om våra (höger) knarkhandlare?

Jag har svårt att tänka mig att Gripen skulle vara av nån nytta mot Farc - för det duger Kfir gått och väl. Det är snarare helikoptrar man behöver - och dessa har man. Den enda effekten av Gripen i Colombia skulle vara en våg av upprustning i området - och det är väl knappast vad folk i Sydamerika behöver satsa pengar på i första hand.

Ett intressant sammanträffande är att knarkproduktionen i Afghanistan är idag, 7 år efter västinvasionen av landet, på en högre nivå än på länge.

Wiseman sa...
14 april 2008 18:01  

Ja, visst är det väl så att knarkhandlarna inte har några speciella partipreferenser utöver att få verka så ostört som möjligt. Att sedan FARC till stor del sysslar med knarkhandel och andra affärer såsom kidnappning och mycket lite med befrielsekrig är ju känt.

Som sagt tror jag att ett av de största skälen till intresset för Gripen är just Chavez och Venezuela.

Att hålla nere vallmoproduktionen kanske var en av få förtjänster som talibanerna hade. Men idag är det inte direkt så att de heller skyr lite knarkhandel, även om man hellre vill kalla det bidrag från sanna muslimer i andra länder och "krigsbyten".

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade