Mycket viktig synpunkt, Tunberger!

Johan Tunberger, tidigare FOI, kritiserar i hårda ordalag HKV:s förslag att lägga ner F 21 med motiveringen att Arktisregionen blir allt mer strategiskt viktig.

Det är inte bara Tunberger som insett detta. Även EU och NATO pekar ut Barents- och Arktisregionen som den mest strategiskt viktiga i Europa i framtiden eftersom klimatförändringarna kommer att förlägga mer sjötrafik till regionen samt att nya naturresurser och energitillgångar kommer exploateras. Norge har insett detta och har därför lagt om sin säkerhets- och försvarspolitik mot en politik mer inriktad på att försvara Norge och norska intressen i närområdet. Ser man var Norge har valt att koncentrera sina militära förband står bilden helt klar. I Sverige tror vi tydligen fortfarande att landet försvaras bäst i Afrika.

Vad gör då svenska HKV? Föreslår nerläggning av det enda förband som har möjlighet att verka i regionen. Visserligen kan man tillfälligt basera enheter ur flygförband från södra Sverige i norra Sverige, men kostnaden för detta kommer mycket, mycket raskt att överstiga kostnaden att ha kvar F 21. Möjligen har man tänkt sig att försvarssamarbetet med Norge ska ge att norrmännen försvarar norra Sverige? Är det verkligen rätt tänkt? Blir det i så fall inte mer en belastning för norrmännen att även sköta norra Sverige än en resurs?

Förslaget ter sig också märkligt med tanke på att flygtrafiken i Europa ökar i enorm takt. Det enda området i Europa där luftrummet är i princip fritt från civil trafik är i norra Sverige. Där finns övningsområden som till ytan motsvarar hela Tyskland. Det är inte märkligt att utländska flygvapen är så intresserade av att komma till norra Sverige och öva. Vad som däremot är märkligt att vi svenskar ska bestämma oss för att flygöva där möjligheterna betydligt sämre och där risken att störa civil trafik och även befolkning är som störst. Nästa år är tanken att man i norra Sverige skall genomföra en av NATOs största flygövningar med uppåt 80 inblandade flygplan. F 21 är den enda flottilj som klarar av att hantera så många flygplan på backen och i luftrummet där omkring. Man kan ju raskt tänka sig allmänhetens åsikt om att man plötsligt skulle stänga allt luftrum söder om linjen Karlstad-Stockholm för en flygövning. Ta tåget till Mallorca, för bövelen! Här ska övas!

Det är dessutom bara att inse att Flygvapnet inte kommer att kunna fungera med färre än 4 taktiska divisioner, om man ska kunna lösa hävdande av territoriell integritet, grundutbildning av JAS-piloter, utbildning av taktiska förband och internationella insatser. Jag har ytterst svårt att se ett fungerande flygvapen utan alla de tre flottiljerna F 7, F 17 och F 21.

Ett gott råd - få politikerna att skära de andra myndigheterna runt Försvaret - FMV, Fortv och FOI istället för att begrava det lilla försvar vi har kvar.

Mer i SvD, 2, 3

Edit 26/5: Vi har en utrikesminister som förstår vikten av flygstridskrafter. Låt oss hoppas att vi också har en utrikesminister som förstår svårigheten att föra en trovärdig säkerhets- och utrikespolitik på Nordkalotten utan en flygflottilj i nordligaste Sverige.

2 kommentarer:

Anonym sa...
26 april 2008 02:48  

"Det krisdrabbade försvaret kan överraskande få ett helt nytt avancerat stridsflygplan: super-Jas. Regeringen har beslutat att om Norge köper det nya planet så ska också Sverige utrusta sitt flyg­vapen med super-Jas." http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1182025.svd
Precis vad Sverige behöver, fler JAS

Wiseman sa...
26 april 2008 08:32  

Ja, det tror jag faktiskt.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade