Om / About Wiseman's Wisdoms

onsdag 11 juni 2008

Hur tänker Tolgfors? - del II

Inte helt oväntat fortsatte ju debatten idag om försvarsminister Tolgfors debattartikel i DN igår. Jag höll på att köra av vägen i morse när jag lyssnad på Ekot på väg till jobbet och orsaken var denna:

"Att Norge är med i Nato tycker inte Tolgfors är ett problem. Vid en kris skulle de svenska flygplanen kunna placeras på baser i Sverige, exempelvis de allmänna vägar som sedan länge är tänkta att vara flygbaser i hotfulla lägen. "

Är Tolgfors medveten om att hela Flygvapnets krigsbassystem (populärt känt som vägbaser) är avvecklat? Idag skall Flygvapnet uppträda från hemmaflottiljerna i händelse av krig. En mycket begåvad lösning eftersom flottiljerna saknar i princip alla former av fortifikatoriskt skydd. Det skulle idag räcka med fyra kryssningsrobotar för att slå ut hela det svenska Flygvapnet på backen (några fler om man ska plocka även utbildningsdivisionerna i Såtenäs och testverksamheten i Linköping, där förmågorna är lägre).

Det är väl knappast så att Tolgfors har för avsikt att spendera några miljarder på att återuppbygga den så omsorgfullt avvecklade krigsbasorganisationen?

Vidare talades det löst om en gemensam bas i Norra Sverige och en i södra Norge. Det är knappast en lösning som tilltalar norrmännen. För det första är norrmännen betydligt mer inriktade på att bedriva skarp verksamhet dagligen än vi svenskar. För det andra vill man i Norge koncentrera förmågorna till norra Atlantkusten eftersom det är där man möter Ryssland. Då är det knappast intressant att flytta till Luleå, som väl måste vara den plats som avses.

Lite snabb googling på Tolgfors, Norge för det senaste dygnet visar att de flesta tidningarnas ledarsidor inte är imponerade av innehållet i gårdagens debattartikel. Definitivt inte imponerade.

Sydsvenskan, NA, SvD,

Jag är förvånad över att inte Aftenposten och dess läsare slagit ner hårdare på formuleringen om att avbryta samarbetet i händelse av kris/krig i Norge.

9 kommentarer:

  1. Om man hänger med i debatten kring Norges nya flygplanköp så inser man att det är av yttersta vikt att snabbt möta ryssen på sina patrulleringar. Denna inställning är tydlig både på militär och politisk nivå. Man är bla bekymrad över JSF:s ev för låga maxfart och därmed dess ev oförmåga att hinna ikapp ryssen. Ekvationen att flytta incidentberedskapen till Sverige är för mig svår att förstå. Jag anser att man borde sätta munkavle på Tolgfors då det alltför ofta kommer uttalanden vilka med all tydlighet blottar en stor okunskap i området.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig, men är det inte bättre att ge honom ännu mer mediautrymme? Till slut har det hoppat så mycket grodor att vi blir av med honom. Odenberg får vi väl knappast tillbaka, men förhoppningsvis någon bättre än Tolgfors.

    SvaraRadera
  3. Känns betryggande att ha en försvarsminister som är vapenvägrare! har inte ens gjort värnplikt, detta är hemskt, ett hån mot de som arbetar i försvaret idag!

    SvaraRadera
  4. Det är väl ett hån mot hela befolkningen?

    SvaraRadera
  5. Efter att Leni Björklund utnämnts till försvarsminister 2002 tänkte jag att nu kan vi aldrig få en sämre försvarsminister. Det kunde vi!

    Anonym: Att ha en vapenvägrare som försvarsminister är inte bara ett hån emot försvaret, det är ett hån mot hela svenska folket!

    //Anders

    SvaraRadera
  6. Sossarna var fordom okrönta mästare på att utnämna "stolpskott" till statsråd. Listan kan göras lång, Ines, Margareta, Leijon, Bosse m fl.

    Nu har Alliansen sällat sig till samlingen med utnämningen av Tolgfors. Det är bedrövligt.

    SvaraRadera
  7. Anonym: Känns det inte ännu tryggare att sagde "försvarsminister" egentligen hunsas runt av en totalvägrare i hästsvans?

    SvaraRadera
  8. På den gamla sossetiden satte man ju dit stolpskott på de ministerposter man hade för avsikt att låta någon annan driva. T ex Bodström på UD, där Palme själv ville ansvara för utrikespolitiken. Det verkar ju vara ungefär så här också. Tolgfors är marionetten och Borg håller i snörena.

    SvaraRadera
  9. Det var väl länge sen det var Sossar och Moderater? Det är väl snarare politiker och vanliga människor. De flesta partierna har övergett någon form av ideologi och kör mer på personliga race mot ära och rikedom. Dessutom verkar de existera i en helt annan värld än oss andra.

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.