Gästinlägg: När verkligheten når även generalerna

SvD:s "avslöjande" att Försvarsmakten ligger ett antal tusen soldater efter planerad förmåga kommer inte som en chock för många av oss anställda. Oron för att det ska bli svårt att rekrytera har uttryckts flera ggr tidigare av mig, såväl här som på Newsmill. Precis som befarat har det nu visat sig att processen inte var färdig innan den sjösattes och majoriteten av soldaterna GSS/T (tidvis tjänstgörande) inte kommer att kunna rekryteras ännu på något år. Återigen framstår det som ett mycket allvarligt misstag att utan övergångsperiod byta från värnplikt till yrkesförsvar. Nu stundar ett antal år med ett underbemannat försvar. Vad händer om detta synas? Kan vi ens genomföra en beredskapshöjning motsvarande Dagny II med den stora majoriteten av vårt reguljära försvar insatt i Afghanistan och en (eventuell) insats med NBG? Det blir mycket tunt på marksidan. Då spelar det ingen roll att chefen för Ledningsstaben ursäktar utfallet med att de nuvarande och planerade internationella insatserna klaras av ändå. Skattebetalarna har utan tvivel förväntat sig betydligt mer än så här. (läs även Försvar och Säkerhet)

Situationen blir inte så mycket bättre av att vi anställer våra soldater på 8 år med möjlighet till förlängning. Efter de första sex månadernas provanställning, är den ömsesidiga uppsägningstiden 3 mån. Så gick det med den lite för otrevliga insatsen. Att hitta skyttesoldater är det minsta av problemen. Men hur hittar vi specialisterna och motiverar dem att ta anställning för 17 000 kr/mån i 8 år? Härom veckan samspråkade jag med en soldat på ett av Stockholmsförbanden som utan minsta stolthet i rösten svarade att hans löneutveckling gav honom möjlighet till 19 500 om 8 år och då hade han ändå fått börja på 18 000 kr. Vi behöver inte ens gå så långt som att prata verkliga specialistområden. Ta bara en lastbilschaufför. Varför ska denne köra lastbil åt Försvarsmakten för 17 000 kr/mån och blir skjuten på när han kan tjäna avsevärt mycket mer civilt och ändå se världen? Upplevelsen, säger säkert någon. Ja, men den lär knappast räcka i 8 år och för att föda en familj som knappast vill bo på logement.

2019 var det tänkt att "dagens" försvar skulle vara fullbemannat. Så lär icke bli fallet. Till Österrike som enligt uppgift tittar på Sverige som förebild för försvarsreform, vill man bara säga grattis.

Nu stundar det gnabb om vems ansvaret är: Försvarsmaktens eller politikernas? Vem som får vika sig är inte svårt att räkna ut.


/Wiseman

------------------------------------------------------------------------

När verkligheten når även generalerna

Så har det då skett. Media (SVD) har upptäckt att vårt nya personalförsörjningssystem och våra ansträngningar att rekrytera är ett fiasko. Lagom till Folk och Försvar i Sälen också. Den veckan som oftast innebär mest positiv reklam för FM på hela året. Politiker och generaler pratar vitt och brett och vilka fantastiska förmågor vi har, vilken spjutspetsteknologi vi besitter inom vissa områden. Men i år då? Inte så värst mycket bra reklam, och så kommer det ut. Att personalförsörjningen är ett fiasko.

Men vänta... Det vet vi väl alla? Det har vi väl vetat i flera år, att det blir färre och färre soldater att rekrytera. Till och med till Utlandsstyrkan som kunnat locka med det allra bästa har haft problem sedan länge? Själv har jag rekryterat oavbrutet i ungefär ett år nu och jag har fortfarande inte full pluton. Jag klarar inte av att tillsätta folk i den takten de byter förband eller slutar. Trots att jag kan motivera med stora övninga kommande år, utlandsinsats inom en snar framtid och en möjlighet att tillhöra ett av sveriges mest attraktiva förband, både till uppgift och lokalisering. Det går inte hitta dugliga män eller kvinnor som klarar mitt förbands krav. Visst finns det folk i ladorna, men ärligt talat, GSU hemvärn? Nej tack. Soldater med gamla skador eller bristfällig fysik? Nej tack. Nåväl, låt gå för att jag har höga krav, men jag vägrar att göra kravunderskridanden. Får jag in skräp kommer fler av de som är dugliga sluta, så är det.

Det inträffade har vi vetat länge. Vi som är plutonchefer har i flera år rapporterat detta uppåt. Vid varje förbandsbesök av FML så jag har rapporterat direkt till generaler och överstar. Inget har hänt och nu vet hela världen vilka byfånar vi är. Vår käre försvarsminister har inte ett dugg koll på läget. 7 sökande till varje plats, säger han. Vad spelar det för roll när tre av dessa egentligen inte vill söka utan bara slängde i väg något för sakens skull. När en har ett kriminellt förflutet. En är rygg skadad sedan tidigare och en inte ens genomfört värnplikt. Den sista har så dåliga vitsord ingen vill ta i honom med tång. Försvarsministern har inte koll. Men han är nog också lurad.

Vad ska vi då göra? Det är enkelt i min värld.

1.) Höj lönen 2000 kr för samtliga befattningshavare. Det går helt enkelt inte leva på 12 000 kr efter skatt om man har eget boende och en bil att åka till jobbet med. Testa själv om du inte tror mig.


2.) Inför ordentliga förmåner som gratis mat och stöd till hemresor.

Svårare än så är det inte. Jag vet för jag har jobbat med det här ett tag nu. Varje vecka tackar soldater nej för att dessa två saker inte finns. Så jäkla dyrt är det ju inte. Maten har vi haft som utgiftspost i 109 år så det borde vi ju kunna beräkna och ett busskort kostar inte många kronor i månaden. Alla kan ju inte få hemresor med flyg men det förstår nog alla. Ingen förväntar sig det eller oxfilé varje dag.


Just nu myser jag. Jag är nöjd över att politikerna är förbannade och precis fattat att de är förda bakom ljuset. Jag är mycket nöjd över att alla i hela världen nu vet att vi inte ens kan tillsätta 3000 platser i vår ”försvarsmakt”. Jag är inte nöjd för att det är så det är. Jag är nöjd för att verkligheten har hunnit ifatt generalerna. Och då är det plötsligt inte så roligt längre.

/Trupparen 

Media: SvD, 2, 3, 4, Aftonbladet, DN, 2, Expressen, 2
Bloggar:  Försvars & Säkerhet, Försvarsministern, Johan Westerholm, Cornucopia, TokmoderatenChefsingenjören,

43 kommentarer:

Anonym sa...
17 januari 2011 kl. 20:46  

Vems ansvaret är?

FML har haft ett decennium nästan utan politisk styrning, och har drivit politikerna framför sig i önskad sittning.
Om jag har en svag och föga insatt chef, och utnyttjar detta till att driva en egen agenda, så är det mitt fel om det går illa.

Den riktigt intressanta frågan är varför FML valt att driva utvecklingen I den riktning man valt, och varför man valt att gå så långt.


Per A.

Anonym sa...
17 januari 2011 kl. 20:57  

Det är inte enkelt att behålla soldater - det vet vi truppare som jobbar eller har jobbat med beredskapsförband. Men, det som beskrivs i inlägget med en lite högre lön samt förmånerna med resor och fri mat är två av tre saker som jag alltid har hävdat skulle göra en väsentlig skillnad! Den tredje är den personliga utrustningen. Om soldaterna får modern och trovärdig utrustning i rätt tid tillsammans med tidigare nämnda krav så vore problemet med att få behålla personalen mycket mindre!
//Lt på P4 och NBG-11

Anonym sa...
17 januari 2011 kl. 21:16  

Det som är mest slående är FM ledning problemförnekelse. Det är inte trovärdigt när vi som är ute i verkligheten VET att det faktiskt är på ett visst sätt. Att hela tiden få i ansiktet av FM ledning att det är på något annat sätt, att vi har fel är väldigt tröttsamt och medför att förtroendet sjunker till nya bottennivåer. ERKÄNN för tusan att det faktiskt är ett problem, att det inte gick som det var tänkt, att det blev en felbedömning eller vad det nu kan vara. Jag kan faktiskt förstå att även ni i FM ledning då och då gör fel men sluta släta över hela tiden. Se till att uppvisa SJUKDOMSINSIKT, det är först då vi kan lita på er och försöka rätta upp situationen. Det tycks som om FM ledning med sin propagandaavdelning lever i en värld utan Internet, mail, mobiler mm. Detta är inte Nord Korea även om ni säkert skulle önska det.

Jag förstår inte hur ni tänker i FM ledning, det tycks som om ni har otur när ni tänker...

Med ena handen vill ni ha akademiskt skolade officerare som kan agera självständigt och göra djupa analyser i en given situation. Samtidigt vill ni med andra handen att vi i nästa läge sekundsnabbt ska fatta beslut om vapeninsats och utöva statligt sanktionerat våld mot en i alla lägen kanske inte helt definierad motståndare.

Vill FM ha akademiskt skolade officerare får FM faktiskt finna sig i att utsättas för systematisk, omfattande, grundlig och långvarig granskning av sina förehavanden. Att i det läget agera som FM ledning nu uppvisat vid ett stort antal tillfällen är direkt kontraproduktivt. Vi akademiskt skolade officerare ser rakt igenom era mörkläggnings-försök av misstag och felgrepp. De går inte att dölja.

Ni skulle kunna ta bort den akademiska profilen men det skulle få förödande konsekvenser för FM så ni i FM ledning bör istället försöka ta tillvara vår långa och dyrbara utbildning, varför inte se till att vi drar åt samma håll istället för att jävlas med oss?

Än är det inte försent men det är väldigt, väldigt nära kanten…

jan-olov sa...
17 januari 2011 kl. 21:51  

Hela felsynen tycker jag är att vi riggat en personalsystem för att säkerställa utlandsinsatser.
Jag delar INTE den inriktning.
Jag anser vi INTE skall åta oss några nya utlandsuppdrag utan avveckla dessa så fort det går och fokusera på försvar av Sverige.Det inbegriper även avveckling av NBG .
Personalförsörjning tycker jag definitivt skall bygga på selektiv värnplikt precis som våra kloka glesbefolkade grannländer Finland och Norge alltjämnt gör.
Genom att minska de internationella åtgandena,avveckla NBG samt återgå till värnplikt frigör vi tankekraft,fokus engagemang och pengar för försvaret av vårt land istället.
Jag vill se en attityd och viljeändring samt klarspråk att det är Sverige som skall försvaras och våra medborgare .

Anonym sa...
17 januari 2011 kl. 22:01  

Lt på P4 och NBG-11

Sant! Den punkten glömde jag, bra tillägg. Dessutom är det inte speciellt dyra saker vi pratar om, så det skulle nog rymmas innom budget. Inte helt orimligt om man ska skickas på insatts i en krigszon heller kan man tycka. /Trupparen

Sinuhe the Egyptian sa...
17 januari 2011 kl. 22:03  

Tyvärr är det så att verktyg av typen premier, gratis mat, gratis resor med mera blir oerhört tungadministrerade och dessutom inte alls gratis för den som erhåller dem. Enda möjligheten att det ska bli lätt och funktionellt är om Försvarsmakten erhåller ett uttalat författningsstöd som gör dessa förmåner skattefria. Tyvärr bedömer jag det som osannolikt.

Roléns utredning har ett avsnitt om premier, för att förmå GSS/K att stanna längre i sin anställning. Jag tror tyvärr att även denna i grunden goda idé kommer att punkteras av vårt skattesystem.

Jodå, jag är också akademiskt skolad officer. Man kan fundera på hur det är med den reella akademiska skolningen i FML? Har någon av herrarna där en akademisk examen på grundnivå, på avancerad nivå eller har disputerat?

GMY

//Sinuhe

Chris B sa...
17 januari 2011 kl. 22:07  

För ett år sedan hörde jag en General säga; "FS 21 kommer vara det sista förband som DN rekryteras inför insats!"
Tror nog att den planen får revideras! Å det grövsta....
Det är bara att inse att de förmåner som erbjuds idag inte räcker. Det civila meritvärdet som det pratats om lyser med sin frånvaro. Soldater i NBG saknar fortfarande lönetillägg o utrustning....
Specialistrekryteringen till SOU haltar och hur tror man att det då skall fungera på soldatnivån?!
Nä...det känns som vi jobbar i motvind!
Hoppas vinden vänder snart, annars är risken stor att vi seglar "över kanten!"

Anonym sa...
17 januari 2011 kl. 22:27  

Kära Anonym 21:16
Ni har givetvis helt rätt i det ni skriver, dock så missar du en liten men intressant detalj. Det rör sig inte bara om en problemförnekelse, man till och mer förnekar ordet problem. Lyssna på alla nyckläckta majorer och övlt, de klarar inte av att säga "problem" utan säger utmaning istället. Men i det svenska språket är det inte synonymer utan har två helt olika betydelser. När man inte törs säga ett ord för att det har en negativ klang, hur skall man då kunna beskriva verkligheten som den är? Förfallet är mer utspritt än man tror.

Bajsgropen sa...
17 januari 2011 kl. 22:30  

Jag vänder lite mot frasen: " Jag är nöjd över att politikerna är förbannade och precis fattat att de är förda bakom ljuset."

Jag tror inte riktigt någon politiker är direkt förd bakom ljuset eller lurad. Jag tror att de inte vet och/eller kan bättre.

Våra politiker och FML är inte bättre än så här. Därför blev det så här.

Vi får skylla oss själva, det är vi som har röstat fram partierna, det är DE som har beslutat hur FM skall se ut och klara av och hur FM interndebiterar sig själv till döds.

Alla försvarsintrsserade i utriket kan inte göra annat än att sitta och garva sig harmynta över hur djävla korkade vi svenskar är..

Mike Kilo sa...
17 januari 2011 kl. 22:47  

Jag kan inte annat än att hålla med. Jag är anställd soldat i NBG och om jag ska stanna inom FM så kommer det krävas mer än vad som i dagsläget erbjuds. Jag är inte girig men har insett att jag inte klarar mig på mina 12000 efter skatt särskilt inte om jag ska ha både bostad utanför regementet, bil(för att kunna pendla) och sen mat.(för att inte nämna ett framtida liv då jag gärna vill bilda familj.) Det bli inte mkt kvar sen.

Särskilt löneutvecklingen oroar mig i den framtida rekryteringen. Den är i det närmaste skratt retande. En annan sak som man bör ta tag i är utrustningen och särskilt stridväst och kroppskydd.

Wiseman sa...
17 januari 2011 kl. 23:02  

Sinuhe: "Har någon av herrarna där en akademisk examen på grundnivå, på avancerad nivå eller har disputerat?"

Exakt...

Magnus Redin sa...
17 januari 2011 kl. 23:35  

Är det panikbrist på soldater i organisationen och ett hål på ett par år finns det väl inget annat att göra än att gå igenom organisationens befintliga anställda oavsett ålder och tjänst för att hitta fordonsförare, kockar, tekniker och så många som möjligt som är starka nog för skytte. Givetvis med samma lön som ändå måste betalas och extra friskvård.

Vad går annars att göra inom befintlig budget?

p.H. sa...
17 januari 2011 kl. 23:36  

Wiseman, när verkligheten når även dig. Jag följer din blogg och andras, bl.a Chefsingenjörens. Ofta intressant läsning. Vad jag ibland saknar är ett längre perspektiv. Vad händer när vi får hem kull efter kull med Post War Stress. Har skrivits mycket text och musik om detta, senast Hero Of War av Rise Against.

/p.H.

Anonym sa...
17 januari 2011 kl. 23:40  

För några dagar sedan gick man ut i media rörande sammarbetet med arbetsförmedlingen. Är det en tillfällighet att man startade upp det? Nu uttrycker man sig att man inte kommer tvinga arbetssökande att söka arbete i FM. Hur länge tror ni det kommer att gälla? Inom 2 år slår jag vad om att de tonerna är annorlunda. Med dagens resultat i antalet vakanser på soldatbefattningar och antalet avhopp som kommer komma efter deras första insats (för hur många soldater är intresserade av att stanna längre än en insats?) dröjer det inte länge förrän staten bli tvingade att "tvångsinta" arbetslösa. Staten och FML kommer aldrig erkänna att det blev fel. Hur många plutonchefer vill ha kvar sitt jobb när kravunderstigande inte är det enda vi blir tvingade till, dessutom får vi soldater som tvingas in i yrket.

Men
Det kan ju bli bra också!

Anonym sa...
18 januari 2011 kl. 01:20  

Nu har jag haft fel igen!
Jag har trott att värnplikten var vilande.
MEN...!
ÖB berättade igår för vår minister att luckorna i det nya försvaret är fyllda med värnpliktiga som taktas ut allt eftersom man anställer nya soldater. (Folk o Försvar del 1 RK 110117 ca 56:25)
Värnplikten halvsover!

Där ser du "Trupparen". Luckorna finns inte, de är fyllda av värnpliktiga!?
Hur länge skall detta hålla på? 2020...?

Undrar bara vad systemet säger när jag vill samöva min teater?
Jag kan ju inte spela ett stycke med obesatta roller. Hur skulle det se ut?
Romeo och vakant!

Teaterdirektören.

Dmitriy sa...
18 januari 2011 kl. 01:32  

Lönen har många gånger nämnts som otillräcklig, ven hur svårt skulle det vara att göra en riktigt attraktiv lönetrappa?
nått i stil med tusen per år de första 3 åren och sen femhundra per år? det är ju ändå "bara" tänkt att ha kvar personalen 8år, så även med så "extrema" ökningar kommer man inte över 22tusen, men få kommer kalla det dålig löneutveckling, en tydlig inriktning på att motivera fortsatt anställning mer än 1-2 år

Thomas sa...
18 januari 2011 kl. 01:50  

@sinhue o wiseman,
Spelar det roll om de är akademiskt skolade så länge viljan att vara och agera skolad lyser med sin frånvaro?

Joakim Lundqvist sa...
18 januari 2011 kl. 02:02  

Jag kan sympatisera å det djupaste med skribentens vägran att frångå kraven för sina befattningar - efter en värnplikt i vaktpluton vet jag mycket väl vad som händer i en pluton med soldater som borde ha varit någon annanstans (hemma, till exempel). Och jag vill passa på att uttrycka mitt stöd för föresatsen att fortsatta vägra olämplig personal plats på militära befattningar.

Sannolikt ligger det till som så att FML ganska enkelt glömt bort hur en militär enhet fungerar - att den sällan blir mycket bättre än den sämsta soldaten eller sjömannen. Det är nog inte långt kvar förrän till och med jag anses kvalificerad för en plats på skyttepluton (vilket jag kanske är efter ett års extra utbildning eller så, men inte idag).

Anonym sa...
18 januari 2011 kl. 09:38  

Ett ytterligare problem som vi inom Flygvapnet upptäckt är att de specialister/tekniker som vi vill ha är ganska högutbildade och därför VÄLDIGT attraktiva på den civila markanden.

En ingångslön på 17000:- är helt enkelt skrattretande, de killar och tjejer som jag pratat med om eventuell rekrytering tjänar mer än 17000:- EFTER skatt idag i det civila.

De civila tekniker som vi anställer ( FMLOG, Bastele) tjänar minst 25000:- i ingångslön ofta mera. Annars så får vi inte den personal som vi vill ha. De kommer inte ens på intervju...

//Jarhead

Ravin sa...
18 januari 2011 kl. 10:09  

Hade våra anställda soldater haft samma förmåner som McDonaldsanställda hade de haft det bättre än de har det nu. Försvarsmakten har lånat de sämsta sidorna av de värnpliktigas rättsosäkerhet och parat det med näringslivets bakvatten. Soldaterna är unga, lågutbildade och oerfarna på arbetsmarknaden. Detta utnyttjas, försvarsmakten är en erfaren arbetsgivare som mycket väl vet vilka fallgropar som skall undvikas. Det sista de vill är att soldatyrket skall börja påminna om 1980 talets officershögskolor. Moroten skall vara att åka ut på uppdrag och i vart fall stärka sin ekonomi något. Men vad skall soldaterna återvända till? En säng i kungsängen?

Anonym sa...
18 januari 2011 kl. 10:31  

Re:Per A

Jag tror inte du har helt rätt när du säger att FML haft nästan ett decennium utan politisk styrning. Tvärtom har den politiska styrningen varit utan dess like. Ministerstyret har dock varit väldigt subtilt då det är känsligt för en minister att bli anklagad för detta. Den anammade styrmodellen började ta sin form under Björks ministär. Försvarsdepartementet uttryckte då tydligt att de bl a skulle bygga upp en egen kompetens för att ta över arbetet med den strategiska långsiktsplaneringen. Genom att ställa detaljerade frågor och kräva inofficiella delföredragningar av handläggande stabsofficerare började FöD sakta men säkert styra processen, genom att kontinuerligt ge följduppdrag beroende på vilka svar de fick. Gränslinjen mellan den politiska ledningen och den självständiga myndighetschefen började suddas ut. Därigenom också de tydliga ansvarsförhållandena. Resultatet ser vi bl a idag. När det gått fel börjar det ett "blame-game" där politikerna lägger ansvaret på FML.
Den Rödgröna regeringen L Björklund tog över den av Björk/Bildt införda tågordningen och drog det ett stycke till.
I dagsläget har Tolgfors fortsatt på den inslagna vägen, men han börjar inse att det nu gått så långt att han blir den som har det fulla ansvaret för uppkommen situation, dvs enstor risk att sitta med "svarte Petter". Jag tror att det är det som gjort att man helt plötsligt vill ha en återgång till "bredare" lösningar.
Politiskt är det bra med bredare lösningar, men det finns en sak till som detta bör kompletteras med.
Det får bli slut med "springandet" av allehanda handläggare på lägre nivå mellan HKV och FöD. Ideligen hör jag "1000bröder" med övlt rang stolt meddela att de minsann varit hos Försvarsministern för att han hade en detaljfråga om ditten och datten. Det är väl ganska klart att dessa då känner sig viktiga och bekräftade då de kommit in i värmen och "makten". "Jag har åkt med regeringsplanet och ministern" bla bla. Kontentan är dock att den traditionella skiljelinjen mellan den politiska ledningen och myndighetschefen suddas ut och därmed det tydliga ansvarsförhållandet.
Är det någon som skall prata med FöD så är det ÖB själv. Av naturliga skäl kommer då antalet möten att minska och tydlighet uppstå mellan myndighetschef och politisk ledning. I dagsläget ter sig den (subtila) politiska styrningen närma sig en detaljnivå som motsvarar en politiker som "leker" General.
Vän av ordning ställer sig då frågan om detta är praktiskt. Nej det är det förmodligen inte, men någon gång måste man "sätta ner foten" för att få tydlighet i ansvarsfrågan.

Anonym sa...
18 januari 2011 kl. 10:46  

@Teaterdirektören

Man avser väl utbildade fd värnpliktiga som bemannar organisationen så tillvida att de kan inkallas under pliktlagen vid beredskapshöjning eller mobilisering. Nu har ju frivilliga utlandsstyrkan upphört men pliktlagen kan väl inte gälla för att uppfylla förband som roterar på utlandstjänst i det nya försvaret - där bara de som är frivilligt anställda har plikt?

/Flygverkmästeren

Anonym sa...
18 januari 2011 kl. 12:05  

@Trupparen
"Visst finns det folk i ladorna, men ärligt talat, GSU hemvärn? Nej tack."
Nu övergår GSU hemvärn till GMU med i stort sett samma innehåll och blir en FM gemensam ingångsplattform. Väl att märka, som grund för anställning och vidareutbildning.
Det är väl ingen som påstått att den korta utbildningen i GSU/GMU skulle producera färdigutbildade soldater. Däremot så har väl förmodligen de en bättre motivation och insikt för att vilja ta anställning än mannen på gatan eller den arbetslöse. De har ju redan visat att de har vilja och intresse för arbetsuppgifterna trots dåliga ersättningar.

Därför tror jag att det vore dumt att nedvärdera denna kategori som sämre än andra, då de förmodligen har bättre förutsättningar.
Dessutom så blir ju GMU en plattform som FM anser ska leverera soldatmaterial till systemet och då får väl plutonchefer ta till sig av det.

Insatskompanichef Hemvärnet

Anonym sa...
18 januari 2011 kl. 17:16  

VARFÖR får vi inget veta inom FM?

Äntligen har det, svart på vitt, redovisats hur rekryteringen går till FM. VARFÖR har det inom FM egna media inte hittills redovisats något hur det faktiska rekryteringsläget förhåller sig?

Med eMil och Försvarets Forum torde det vara tämligen enkelt att ha en rekryteringsbarometer igång.

Det känns uppriktigt som om FML försöker att frisera sanningen, att beskriva en förskönad koncernidyll där allt går sin gilla gång. Av en offentlig förvaltning i Sverige 2011 tycker jag man kan kräva saklig information och gäller det nu det "viktigaste"(?) vi inom FM står för-rekrytering-så borde det väl finnas någon slags skamgräns för vad som inte presenteras för oss vanliga medarbetare. IGEN får man läsa om saker i media-tack gode gud att media bevakar den här potjemkinkulissen.

Hörde idag på TV Wilhelm Agrells tal i Sälen-en odyssé över det konkursbo FM blivit på drygt 10 år. En total avsaknad av inriktning och filosofi synes det vara enligt Agrell. En försvarsreform som fullständigt kommit på villovägar.

Är det någon som på fullaste allvar inom FM tror att NBG kommer att aktiveras? INGEN BG har någonsin använts sålänge funktionen funnits. Stora länder inom EU som Storbrittanien, Frankrike och Tyskland går redan idag, med nuvarande engagemang inom t ex ISAF i Afghanistan ekonomiskt på knäna-att dessa länder skulle förporda insättande av BG-funktionen någonstans synes näst intill uteslutet. Efter 30 respektive 120 dagar ska ju fler BG komplettera de först insatta.....ett engagemang med en BG kommer allvarligt påverka unionens ekonomi.... och i emu-svallvågorna-heja Grekland, Irland, Spanien mfl-torde det inte vara sååå sexigt med fler svarta hål i pengapåsen.

Så-NBG-det blir en körning på övningsfältet den här gången med.... och likaså nästa gång... och nästa....

Anonym sa...
18 januari 2011 kl. 19:00  

Ang. Österrikes funderingar; http://www.tt.com/csp/cms/sites/tt/Nachrichten/2059851-2/erfolgreiches-schwedisches-modell-doppelte-kosten-für-halbes-personal.csp

Sinuhe the Egyptian sa...
18 januari 2011 kl. 20:10  

Flygverkmästaren, just så. Värnplikten, med dess element mönstring, grundutbildning, repetitionsövning, beredskapstjänst och krigstjänst, är vilande.

Den kan väckas till liv om regeringen beslutar det.

Men - de krigsplacerade värnpliktiga i våra krigsförband är likt förbannat krigsplacerade värnpliktiga. En och en ersätts de av personal som inte kräver ett regeringsbeslut för att kunna nyttjas.

Så har i alla fall uppfattat det hela. Anyone against?

GMY

//Sinuhe

Anonym sa...
18 januari 2011 kl. 20:10  

Insatskompanichef Hemvärnet:

Jag kan förstå att det uppfattas som jag nedvärderar hemvärdet. Det är inte min tanke. Ber om ursäkt om det uppfattats så.

Låt mig förtydliga.

Jag tror att GMU:n har en plats i dagens försvar, Men då skall soldaterna som utbildas anställas av respektive förband. Och GMU:n skall absolut INTE vara lika överallt. Respektive förband ska sätta sin prägel på soldaterna. Soldater som ska bli jägare ska ha ett högre tempo än soldater som ska bli pansarskyttesoldater.

Sedan skall de som anses dugliga tas ut till FSU som respektive förband återigen sätter sin prägel på. Först därefter kan de eventuellt bli aktuellt för mig att anställa en sådan soldat.

Nästa problem: Tyvärr har kvaliten på dessa soldater överlag varit sämmre än de jag utbildade som värnpliktiga. Det är fakta, det är mycket enkelt att bevisa.

Dessa två saker gör att jag inte känner specellt stor glädje att använda dessa soldater till mina egna som nu snart tjänstgjort i två år vissa över fyra. Jag vet att mina gruppchefer som vid det här laget är dugliga känner olust att få in en soldat som inte kan speciellt mycket och fått en vackertväder utbildning.

GMU:n får gärna förse hemvärnet med nytt underlag och får mer än gärna leverera soldater till alla andra. Men jag behöver minst 7,5 månader att utbilda den soldaten som jag ska ha. Innan det går soldaten oftast sönder. Det förra systemet med 10,5 månaders var ganska bra ur den synvinkeln att jag han förbereda soldaterna väl på slutövningens prövningar.

Jag förstår inte varför vi måste göra allt lättare? Varför måste vi ständigt göra kraven lägre och lägre?

FÖr mig ligger det en oerhörd solthet i vad jag producerar. Mina soldar är yrkesmän med stor stolthet. Att då stoppa in en soldat som fått oerhört lite utbildning bland dem känns inte rätt.

Men jag anser att GMU:n har en plats framförallt för hemvärnet som har flera år på sig att utbilda sina soldater i låg takt.

Kanske kan det även passa förband som inte har lika höga fysiska krav eller större krav på vilja och uthållighet. Ser igen nytta med att en blivande radaroperatör ska kunna gå 3 mil med 45 kg packning. Kanske är bättre den soldaten får läsa lite mer teknik redan under GMU:n?

Sinuhe the Egyptian sa...
18 januari 2011 kl. 20:14  

Thomas, du missförstod mig lite. Vad jag vet har ingen av generalerna en vanlig akademisk examen. INFODIR, PERSDIR och C JURS däremot sannolikt.

Det som saknas i FML är kanske inte formella examina utan mer ett akademiskt synsätt där man systematiskt tillåts falsifiera olika teorier och inte låser på målet innan diskussionen startat.

GMY

//Sinuhe

Anonym sa...
18 januari 2011 kl. 21:19  

@ Flygverkmästeren.
Precis så som vår Egyptiske vän beskriver det, tror jag också att det är.
De "värnpliktiga" som på pappret tillhör insatsorganisationen verkar ha samma begränsningar som tidigare. De kan alltså inte kallas in utan ett regeringsbeslut för övning m.m. De omfattas även av de lagar som gäller för utlandstjänst.
Frågan är hur länge de kan stå kvar i rullorna. 2014 skulle alla förband vara samövade och uppfyllda. Detta tror jag i bästa fall kan ha skett någon gång in på 2020-talet. De som skall leva kvar i rullan så länge kommer ha väsentliga förmågebrister. Vissa är användbara väldigt kort tid innan bäst före infaller.

Inga av de soldater som nu jobbar i systemet kommer då att vara kvar längre. Man kanske tänker sig att placera dessa i kommande "luckor" allt eftersom de slutar sin anställning?
Tyvärr verkar det som man tagit delar av två system och sett till att de aldrig möts och inget av dem blir färdigt eller komplett?

För mig är det en helt ny beskrivning av reformen som jag inte hört eller sett något om på någon genomgång eller föredragning.

Jag sänder en ömkande tanke till alla de som under rådande verklighet förväntas producera dessa hybrider till våra statsmakters fromma.
FML verkar vara glada att det händer något. Vad som helst duger! Bara det kan framställas som positivt i något avseende!

Teaterdirektören.

Det som förr kallades papperskulisser/pappersförband och var något negativt, vad kallas de nu....?

Anonym sa...
19 januari 2011 kl. 00:23  

@Trupparen

Intressant inlägg men jag tror du gör ett felaktigt grundantagande.

Nämligen att det finns tillräckligt många män och kvinnor som under 8 år av sitt liv är beredda att tjäna i stort sett ingenting - och där gör inte dina 2000 kr varken till eller från - och riskera sina liv någonstans på jorden för att därefter inte ha ett skit att komma med på arbetsmarknaden (bortsett från vissa specialister som kan ha lärt sig något som är relevant i den civila verkligheten)

Du är inte ensam om detta felaktiga antagande, även FML har gjort samma fel.

Konsekvensen är att de flesta soldater kommer arbeta 2-4 år med tonvikt på det lägre spannet vilket leder till att antingen måste tiden i insats ökas (vilket gör det ännu mindre attraktivt att vara soldat) för att klara löftena eller så kommer det nya systemet kollapsa 2015 då det inte längre finns tillräckligt med soldater.

Även om fri mat, logi och något högre lön skulle innebära förbättringar är de så små i förhållande till negativa faktum (max 8 år, tveksamt civilt meritvärde, dålig lön=dålig pension) att de inte kan motverka dem.

Ang din syn på Hemvärnet (du kanske endast avsåg GSU Hemvärn men då borde det i ditt inlägg stått soldater utbildade med endast GSU/GMU) så är det fruktansvärt tråkigt att höra någon kristisera det egentligen enda hyfsat fungerande och samövade försvar av Sverige som idag finns. Dessutom är det förmodligen du och dina kollegor på förband(de stora flertalet är säkerligen nerlagda) runt om i Sverige som utbildade de soldater som finns i dagens hemvärn. Om de är kassa idag så är det för att du och dina kollegor gjorde ett skitjobb för 5, 10 eller 15 år sedan när ni utbildade dem.

Det tragiska är att det svenska markförsvaret (ej till sjös eller i luften) idag till stor del är Hemvärnet. Där finns de kvarvarande delarna soldaterna ur det försvar som fungerade - visserligen inte för att skickas på den ena expeditionen till något exotiskt land efter den andra - men för att försvara landet.

Vid någon övning i centrala Stockholm i maj 2010 talade jag med en grupp som bevakade riksbron. Det var soldater hemmahörande i Stockholm. Av de åtta soldaterna var den äldste 34 år och den med minst antal utlandsmissioner hade gjort 3 stycken. Soldaterna hade bakgrund från Amf, Mekskytte, Fbj, Inf, Kav och StadsSkytte. Civilt hade de bra jobb och några av dem hade familj. De framstod som hyfsat väl samövade (iofs svårt att bedöma) och hyfsat god kondition (inga ölmagar direkt).

Utan att veta något om kvalitén på av dig utbildad soldater så skulle jag i 9 fall 10 välja den gruppen framför dina soldater för att försvara landet.

Framförallt med tanke på att dina soldater förmodligen sitter fast i någon avlägsen del av världen när de behövs här hemma.

Jag är dock överens med dig om att på 3 månader utbildar man ingen duglig soldat.

@ ämne Akademisk utbildning
Det verkar som FML totalt saknar de kompetenser som skulle krävas i en företagsledning i den riktiga världen. Den fråga som vi kanske på allvar borde ställa oss är om t.ex. "överbefälhavaren" verkligen behöver vara en officer eller om en civil VD skulle sköta all verksamhet och överbefälhavaren skulle ägna sig åt den operativa militära verksamheten. Att förhandla med FortV, FMV, Försvarsdepartementet, upphandla IT system, planera budget, dra upp strategier och syssla med verksamhetsutveckling är kanske inte det som lärs ut på MHS, FHS och valfria kurser på vägen från Fänrik till General....

Michael

Thomas sa...
19 januari 2011 kl. 05:11  

@Sinhue, tyvärr var det precis så jag tolkade dig med ditt första inlägg, sedan att jag uttryckte mig lika klart som Tolgfors i högform skapade nog din förvirring..

@Michael, ÖB behöver vara militär, eller dennes stf. Det kommer alltid finnas ett behov av en högsta militär chef för Försvarsmakten, inte minst vid internationella kontakter eller bara för en sådan fundamental funktion som högsta militära ansvarige.
Här anser jag det vara viktigt att skilja på person- och systemfel. Uppenbart att nuvarande ÖB har förmåga att styra FM i samma omfattning som Mona Sahlin styr Socialdemokraterna i väntan på ny partiledare, men det är inte systemets fel utan att han personligen tycks vara synnerligen illa rustad att leda FM. Man ska inte söka organisationsförklaringar på grund av enskildas tillkortakommanden.

Anonym sa...
19 januari 2011 kl. 14:54  

@Thomas

När fanns det senast en ÖB värd namnet ( då avseende de icke militära delarna)???

Jag kanske är för ung för att minnas någon närmare fyrtio än tjugo...:)

Jag håller helt och hållet med att för den militära operativa biten och planering behövs en miltär, för att sköta företaget försvarsmakten är det helt fel.

Michael

Anonym sa...
19 januari 2011 kl. 16:19  

@ ämne Akademisk utbildning/förmåga

Det kan vara avsaknaden hos sådan som gjort att vi fått den materielförsörjningsstrategi vi nu har

Vi har haft den sedan (innan) 2007

Den är full av målkonflikter (materielförsörjningen är full av målkonflikter - vilket RiR iofs konstaterade redan 2004)

http://www.riksrevisionen.se/templib/pages/EArchiveItemPage____555.aspx?publicationid=799&order=ZmFsc2U=

Hur någon någonsin kan komma fram till att anskaffning av materiel "i internationell samverkan" skall vara ett fördelaktigt alternativ utifrån "kostnad, effekt och handlingsfrihet" eller att det skulle bidra till "leveranssäkerhet" efter att ha läst denna rapport är obegripligt för den som läst RiR rapport Materiel för miljarder

Vad avser att anskaffa s.k. hyllvaror räcker det med sunt förnuft och grundläggande kunskaper om hur man beräknar Tillgänglighet och Livscykelkostnad för att komma fram till att detta är ett nästan lika attraktivt alternativ

Dessa två alternativ ovan(internationell samverkan och hyllvaror) i kombination med punkt 8 i strategin "att minska statens egen verksamhet och
ge leverantörerna större åtaganden" ger en hel del målkonflikter som strategin inte ger något större stöd i att komma till rätta med

Att ingen i någon ledande position, varken politiker, i FML eller i ledningen på FMV har opponerat sig mot innehållet i denna strategi indikerar en viss brist på "ett akademiskt synsätt där man systematiskt tillåts falsifiera olika teorier och inte låser på målet innan diskussionen startat"

Man hade sannolikt bestämt sig för att anskaffning i internationell samverkan var bra (av politiska orsaker - för det är enbart av politiska skäl anskaffning i internationell samverkan kan vara motiverat - inte av ekonomiska).
Anskaffning i internationell samverkan tar längre tid, kostar mer i termer av projektledning, resor, mm.

Dessutom låste man sannolikt på att det var bättre med hyllvaror för att det var på den internationella "tapeten" för 10 år sedan. Om man sätter någon som är utbildad på LCC att räkna på hur intressanta hyllvaror (av lite mer komplexa materielsystem) verkligen är på livscykelbasis så skulle man sannolikt ändra uppfattning där också

Men ingen form av diskussion eller debatt där man systematiskt tillåts falsifiera olika teorier och inte låser på målet har förekommit avseende materielförsörjningsstrategin - varken innan den tillkom eller efter

Varför?

Anonym sa...
19 januari 2011 kl. 17:53  

Michael

Jag kan bara hålla med 2015 har det här havererat totalt. Det vi kommer ha då är hela plutoner med GMU soldater, någon enstaka äldre soldat som inte hittat nått jobb kanske. Jag tror din analys är rätt. Soldaterna har ett 4 årsperspektiv. Och ibland inte ens det. ibland ett 2 års perspektiv. Till nästa mission, inte längre. Det vet jag! Jag frågar dom en gång i halvåret under utvecklingssamtalen.

Och jag menade GMU/GSU hemvärns soldater. Övriga delar av hemvärnet har jag kluven uppfattning om. Det finns dugliga soldater där. men tyvärr så är min bedömning att hälften fortfarande har ölmage. Och nu grundar jag det på de totala antal som finns samlat i listorna. inte de som kommer på övningarna. De må vara mer engagerade.

Men ytterligare en sak du har helt rätt i. För 5 år sedan när vårt system började haverera så gjorde vi ett skitjobb. Det gör många av oss fortfarande. Jag kan än idag när jag jobbar extra åt hemvärnet förvånas över villka katastrofer till officerare som utbildar dom.
Lika så ser jag när jag tar in vakanser och ser vad dom igentligen kan att många har en totalt värdelös utbildning.

Är det systemets fel eller individens fel. jag har ju min uppfattning. Jag har också många tankar och funderingar om när det här går åt helvete. Jag hoppas jag har fel.

/Trupparen

Anonym sa...
20 januari 2011 kl. 10:07  

Många här pratar om Soldater och sjömäns motivation till att skriva på och stanna kvar vid sina kontrakt. Men det nämns väldigt sällan om de som studerar till officerare. Vad talar egentligen för att dessa dels kommer skriva på några anställningskontrakt efter 3 års betald utbildning med låga löner och dålig lönekurva? Vad talar även för om de som skriver på, inte stannar mer än Lt. grad och därefter lämnar skeppet?

Anonym sa...
20 januari 2011 kl. 10:59  

@ 10.07

Absolut ingenting! De kan mycket väl räknas in i de omtalade kategorierna. Motivationen sjunker efterhand som tiden går och ingenting görs för att höja den, tyvärr. Inte ett ord från ÖB sedan i höstas...usch!

Detta yrke; soldat, sjöman, specoff eller officer; är inget kall som det kanske var för 20-30 år sedan, vilket gör att de som idag söker in kräver motivationshöjande åtgärder av diverse slag...eller som jag läste i gårdagens Metro: "Det räcker inte längre med en guldklocka och fina ord från chefen efter 25 år, vill man behålla kompetent arbetskraft måste 'belöningar' för arbetet implementeras över tiden."

/EXC

Thomas sa...
20 januari 2011 kl. 16:54  

@Michael, Bengt Gustavsson var väl inte så tokig.
Ove Wiktorin och Håkan Syrén gjorde ett gott arbete. Om du frågar mig.

@EXC, Att vara officer är ändå ett arbete med fantastiska utmaningar och oanade möjligheter, men det kommer inte automatiskt och lönekurvan är dålig om du mäter dig med de absolut mest välbetalda i samhället men i nivå eller något bättre än den stora massa som utgör Sveriges arbetare. Vi officerare har dock en stark tendens att bortse från det faktum att vi inte är börshajar, när vi jämför olika lönekuvert.

Anonym sa...
20 januari 2011 kl. 21:07  

@ Thomas

Jag håller med dig, jag redovisar bara hur majoriteten av våra blivande yngre kollegor resonerar. Det är ej heller endast i vår bransch som det tänkandet går igenom, detta synsätt genomsyrar hela samhället. 80- och 90-talisterna förväntar sig mer än vad dagens arbetsmarknad kan ge idag. Och om det inte passar så "finns det alltid nåt annat som är roligare/bättre betalt/bättre förmåner/intressantare" är en frekvent kommentar...en s.k. "lust-kultur" har växt sig stark i dessa generationer.

/EXC

Anonym sa...
20 januari 2011 kl. 21:50  

Varför plåga ihjäl er i försvarsmkaten där alla med något ansvar verkar vara oskolade idioter utan några som helst kvaliteér? Kan inte vara bra för er hälsa att stanna. Det finns många företag som välkomnar den klokskap ni besitter

Anonym sa...
22 januari 2011 kl. 03:35  

20 januari 2011 21:50

Maila ditt erbjudande till Wiseman, Han har min adress. Jag gör vad som helst...ja....vad som helst för 30,000 i månaden. Så uttänjd så inget ont längre så kör bara. Ge mig ett erbjudande. ;)

Anonym sa...
27 januari 2011 kl. 00:05  

Som student känns kombinationen studier och deltidstjänstgöring i FM fullständigt otänkbar. Redan idag är det mycket krångel med studiemedel, klara VARJE tenta i tid, intyg, hyra, extrainkomster osv. Att då avbryta studierna under slumpmässig månad för utbildning/övning på annan ort innebär sannolikt dubbla hyror, missade tentor=kraftigt reducerat studielån samt avdrag för extra inkomst. Fö får jag bättre timlön, när jag arbetar extra på Ica de timmar som passar mig för tillfället.

Hål i huvet? Beslutsfattarna verkar inte ha en aning om hur verkligheten ser ut.
/Chalmerist

Abrakadabra sa...
27 januari 2011 kl. 00:35  

Problem finns även på annat håll.

http://www.flygtorget.se/Forum/Detaljer.aspx?ForumKatID=1&ID=38677

Cynisk sa...
7 februari 2011 kl. 20:42  

Läste med intresse FM:s nye Utvecklingschefs CV idag. Jag tänkte kolla om denne hade genomfört mission och hade reella studier bakom sig.
Till min förvåning hade Brigadgeneralen både doktorsexamen och flera internationella insatser bakom sig och inte bara Holland och USA utan riktiga insatser som Bosnien, Sudan och Afghanistan!

Kan han vara något för oss?

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade