Titta, en soldat!

"Titta, en soldat"! Sådana förvånade rop kommer nog att kunna höras nästa år på förbanden runtom i Sverige eftersom det på många knappt kommer att finnas några soldater alls. Det är med soldater ungefär som det har varit med fänrikar de senaste åren - närmast utrotningshotade.

DN uppmärksammar idag det konstiga missförhållande jag tidigare skrivit om - nämligen att Försvaret snart kommer att ha nästan två officerare per soldat. Jag känner inte till något annat land som har ett sådant förhållande.

Man ska inte skylla allt på HKV när det gäller förgubbningen, men det var ju lite roligt härom året när det gjordes en utredning i samband med att HKV skulle reducera personalstyrkan. Utredningen kom då fram till att det var ca 200 tjänster för lite (!) på HKV.

Det är bra att politiker och media uppmärksammar de lustiga turerna inom Försvarets personalhantering, fast jag önskar ännu mer att man skulle få upp ögonen för alla sjuka interndebiteringar som bara äter pengar i ineffektivitet.

Åter till personalfrågan. Jag har svårt att förstå hur det år efter år kan vara så att utlandstjänst inte meriteras, men det är ju bara att titta på avtalen så inser man hur sjukt det är. Varför ska man förmånsbeskattas för att man äter VA-mat och bor i tält ett halvår? En kollega var på mission häromåret för att omedelbart därefter gå nivåhöjande utbildning. Efter färdig utbildning och åter på förbandet skulle det löneförhandlas på personalenheten. Personalchefen motiverade då att kollegans lön ej skulle höjas med att "du har ju nyss varit i utlandstjänst. Då tjänade du ju jättebra, så du behöver inte ha så hög lön nu". Det kallar jag personalvård.

Samtidigt finns det ju politiker som inte riktigt har koll på grundläggande matematik. Föga förvånande är det Peter Eriksson (mp) som tycker att 3000 officerare är en lagom siffra. Det skulle innebära ungefär ett år hemma med familjen var tredje år om vi ska hålla den nuvarande takten på missioner och därtill nivåhöjande och icke-nivåhöjande utbildningar. Knappast realistiskt.

På det hela taget finns det en del sanningar i artikeln.

4 kommentarer:

Anonym sa...
10 mars 2008 kl. 12:50  

Varför är utlandsinsats var tredje år orealistisk? Brittiska arméofficerare tjänstgör utomlands 20% av tiden. Ambitionen är 6 månader utomlands, därefter två år hemma, 6 månader utomlands, två år hemma o s v.

Wiseman sa...
10 mars 2008 kl. 17:27  

2 år hemma innebär inte 2 år hemma eftersom det med all säkerhet kommer att ingå att du helt plötsligt ska åka tvärs över Sverige på någon utbildning som varar allt från 3 mån till 1 år.

Du kanske inte är medveten om det, men ersättningen och förmånerna för officerare i utlandstjänst är inte direkt fantastiska. Då Försvaret ville skapa ett bättre försäkringsskydd för personal i utlandsstyrkan stoppades detta av Arbetsgivarverket som inte förstod varför det skulle behövas? Beskattningen har jag redan tagit upp i inlägget. Ersättningen för officerare i utlandstjänst ligger också många gånger under befattningslönen för just den tjänsten i missionen. Dvs att en officers ersättning beräknas på deras lön i Sverige, medan en civilt rekryterad som har samma befattning, t ex inom Und, kommer att ha betydligt högre ersättning trots att de har betydligt sämre erfarenhet av vad tjänsten innebär. Många upplever också att det är jobbigt när familjen får problem hemma, oftast med något enkelt praktiskt såsom trasig gräsklippare, behov av bilmekaniker etc. Varje försök att skapa någon form av support inom Försvaret för detta (ej som löser problemen utan hjälper att få kontakt med rätt fackman etc) stoppas av kommunallagstiftningen m m.

Jag är inte emot att åka utomlands, men se då för f*n till att premiera och avlöna dem som gör det ordentligt! Framförallt ska de ha ett ordentligt försäkringsskydd och veta att deras familj hemma tas om hand ordentligt, både i vardagslivet men även om det värsta skulle inträffa.

Anonym sa...
12 mars 2008 kl. 14:51  

SJÄLVKLART skall utlandsinsatser vara det som premieras, beskattningen sansad, försäkringarna goda och de anhöriga skall få stöd.

Min poäng är inte att försvara Arbetsgivarverket utan att ha en officerskår som är fokuserad på faktiska insatser. Då fungerar det inte att ha så många officerare att det i snitt blir en insats per man vart femtonde år - då tappar FM fokus.

Kanske behöver inte officerare heller ägna fullt lika mycket tid åt alla internutbildningar som förr, om det finns riktiga uppgifter att lära sig av?

Vem har mest relevant kunskap idag - en kapten som varit på tre utlandsmissioner eller en överste som aldrig varit på någon?

Wiseman sa...
12 mars 2008 kl. 22:10  

Framförallt borde man kunna fylla de längre utbildningarna med mer väsentligheter ju fler som varit på missioner. De mindre som mest är irriterande blir man knappast av med eftersom de är så otroligt PK.

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade