Skönt att vara oberoende

I dessa tider när Ryssland åter stängt av kranen till gasen, vilket drabbar både Ukraina och Europa, är det skönt att Sverige inte befinner sig i en beroendeställning till Ryssland när det gäller energi.

Ryssland anklagar som bekant Ukraina för att inte betala sina skulder och för att "stjäla" gas som ska till Europa. Hittills har jag inte hört något europeiskt land klaga över detta. Det är mycket möjligt att så är fallet, vilket man självklart måste gå till botten med i så fall. Men man kan ändå inte låta bli att undra om Ryssland och Putin inte har en annan agenda också med det hela. Energivapnet är mycket effektivt och här sitter Ryssland i en win-win situation. Det är känt att Ryssland önskar knyta Ukraina mycket starkare till sig och ha ett Ukraina helt beroende av Ryssland. Genom att stänga av gasen till Ukraina, blir också Europa utan gas när det är som kallast och energibehoven som störst. Genom att lägga skulden på Ukraina skapar Ryssland också möjlighet för påtryckningar mot Ukraina från energitörstande europeiska länder.

Värt att notera i frågan är att även Janukovitj, som stod för den ryssvänliga linjen och backades av Moskva i det ukrainska presidentvalet 2004, nu slutat stödja Ryssland.

Ryssland vill ju som bekant också bygga två nya gasledningar till Europa, där den ena är avsedd att gå genom Östersjön och den andra genom Svarta Havet. Till den södra finns idag ett icke-ryskt alternativ som beskrevs i SvD i förrgår. Det finns ingen anledning att sluta handla rysk gas (förutom miljömässiga), men en konkurrens skulle även skapa redundans för de gasberoende europeiska länderna. Ryssland är i högsta grad intresserat av att stoppa denna alternativa ledning. Tittar man på en karta över befintliga gasledningar ser man att två av de viktigaste sträckningarna också går genom Georgien (Syd-ossetien närmare bestämt) och Tjetjenien. Märkligt sammanträffande.

Karta över South Stream och dess alternativ.
Karta över gasledningar i östra Europa och södra Ryssland med närområden

Man ska också komma ihåg att den gas som importeras till Europa också är ett fossilt bränsle och som i längden inte löser några miljöproblem. Det är en helt annan sak än det som i Sverige kallas biogas och som framställs av nedbrytning av sopor.

Jag vill gärna se en större satsning i Sverige på ersättning av fossila bränslen och som kan skapa ett ännu större svenskt oberoende av utländsk energi. Det finns ett antal lovande projekt runtom i Sverige där man omvandlar restprodukter från skogs- och massaindustrin till ersättare till bensin och diesel, t o m flygbränsle utan att motorer behöver modifieras. Det finns all anledning att stödja denna forskning ytterligare och jag anser att staten här måste ta krafttag i sitt understöd för att se till att verksamheten blir kvar i Sverige och inte flyttas utomlands. Det här skulle kunna innebära ett enormt ekonomiskt uppsving och innebära en enorm vinst både miljömässigt och samtidigt göra landet mycket mindre beroende av import av fossila bränslen. (jag diskuterade det lite igår på Göran Petterssons blogg)

Det är också glädjande att se att även centern nu gått ifrån sitt styvnackade kärnkraftsmotstånd.

Edit 08.05: Uppdaterar med tre intressanta länkar: Bulgariskt gasstopp, Rörig gaskonflikt i fyra dimensioner och lite tänkvärt om Gazprom och rysk energipoltik (högst intressant...)

13 kommentarer:

Anonym sa...
7 januari 2009 kl. 07:34  

Ett par toppmoderna Kärnreaktorer Skulle sitta fint. Det alternativa bränslet lät ju riktigt intressant.

Nu kanske mitt minne sviker mig, gjorde de inte något liknande förra vintern? Och att de alltid väntar tills alla blickar är vända åt annat håll...

Wiseman sa...
7 januari 2009 kl. 07:39  

Ja, det verkar vara riktigt intressant. Det är en ganska rolig historia också om familjen bakom det.

Det stämmer att Ryssland gjort så förut, men jag minns inte om det var förra vintern. FOI har en ganska intressant rapport om hur Ryssland använder energivapnet.

Anonym sa...
7 januari 2009 kl. 09:44  

Då gasavtalen skrivs på årsbasis blir det ju automatiskt så att problemen vid förnyandet av avtalen alltid dyker upp på vintern.

Klas sa...
7 januari 2009 kl. 09:47  

När det gäller alternativa biobränslen, även generation två på restprodukter, så finns det tyvärr för lite råvaror för att helt ersätta oljan f.n.

Den enda utvägen som jag ser det på energiproblematiken är att vi kan försörja oss med tex Kärnkraft, vindkraft osv - och elkonvertera last- och personbilsflottan (ev med mellanlagring i from av vätgas, tryckluft osv)...

Ryssarna har väl de senaste åren kapat gasen varje vinter när det varit dagsd för omförhandlingar av gaspriset ? Nu förstod jag det som att Ukraina hade prutat lite väl hårt, medans Ryssarna ville ha lite väl mkt (i skenet av globalt fallande priser på gas och olja) - men dom kommer nog överens...

Eventuellt "stjälande" är väl inte ngt som Europa upplever utan det handlar om att Ryssarna leverar gas i en viss kvantitet till Europa via Ukraina, men dom får bara betalt för x% mindre - resten säger Ukraina är "förluster" - medans ryssarna inte tror på det utan tror gasen tappas av på "vägen"...

/K

Wiseman sa...
7 januari 2009 kl. 11:08  

Klas: Ja, det är skandal att inte Saab och Volvo satsat på eldrift tidigare, men så är det väl när man sitter i knät på Detroit.

Om nu staten ska gå in med lån/stöd till Volvo/Saab, anser jag att det borde vara villkorat till att utveckla bilar med eldrift. Etanolen är en återvändsgränd.

Anonym sa...
7 januari 2009 kl. 21:37  

Wiseman,
Jag har läst din blogg frekvent det senaste halvåret.
Jag håller allt som oftast med dig i det du skriver.
Jag är imponerad att du orkar "driva" den nästan obefintliga säkerhetspolitiska debatten.
Jag har själv gett upp, oavsett vem man pratar med när det gäller dessa frågor finner man ett ointresse. Svensken struntar i säkerhetspolitik, allt handlar om välfärd i det här landet.
Att Sverige förr eller senare kommer hamna i en kris eller krigssituation är nog ganska troligt. Mänskligheten har krigat i tusentals år och kommer fortsätta att göra det. Sverige kommer inte att klara sig undan genom att förklara sig neutrala och lämna över "skiten" till andra varje gång.
Var på Gotland över jul och funderade en del på debatten om att Gotland är totalt oförsvarat idag. Om nåt skulle hända på Gotland, tex att ryssen skulle "ta" delar av ön med motiveringen att dom behöver en bas för att försvara sin gasledning mot terrorister eller liknande, vad skulle Sverige göra då? Inte ett skit tror jag, Svenska politiker skulle inte förklara landet i krig utan skulle springa till FN och EU och kräva resolutioner mm. Den dan blir ett uppvaknande för svensken, inte förr. Det ända vi kan vara säkra på är att våra sk folkvalda inte kommer ta nåt ansvar för slakten på försvaret som egentligen har pågått sedan 1972.
Jaja, vad ska man göra? Vi har en borglig regering som är lika försvarsovänliga som socialisterna och näbbstövlarna, det finns inget parti att rösta på om man tycker att försvars- och säkerhetspolitik är ett viktigt och prioriterat område i dagens osäkra värld.
Önskar att man skulle kunna påverka på nått sätt...
Tack i alla fall för din insats med denna blogg!

Wiseman sa...
7 januari 2009 kl. 21:48  

JH75: Tack så hemskt mycket för berömmet! Det är kul att det man skriver blir uppskattat.

Gotlandsscenariot är rätt skrämmande. Nu tror jag inte det är någon risk i närtid, men man vet som sagt aldrig och Rysslands ledning är rätt labil. Precis som du tror jag inte vi har något att sätta emot. Det förvånar mig inte ett dugg om Gotland blir utan Hemvärn också då Arméinspektören talar om att minska Hemvärnet till en tredjedel. Man behöver inte vara raketforskare för att lista att Hemvärnet då kommer att finnas kvar i närheten av de militära förbanden. Vad ska FN göra? Ryssland har ju som bekant vetorätt. EU? Gas eller Gotland? Jag ser dock som sagt ingen riktigt hotbild mot Gotland idag, men med North Stream vet man aldrig vad som kan hända.

Anonym sa...
7 januari 2009 kl. 21:56  

Wiseman,
Du som är officer...det är väl inte bara dagens hotbild man ska ha ett försvar mot, även morgondagens? Det tar ju som flera av oss har konstaterat en liten stund (minst 10 år) att bygga upp ett trovärdigt försvar. Gotland med sitt strategiska läge borde ha flyg, arme och marinförband permanent stationerade på ön enligt mig.

Anonym sa...
7 januari 2009 kl. 21:57  

Ut och hugg ved om ni fryser Europa. Det har vi gjort så länge jag kan minnas.

Anonym sa...
7 januari 2009 kl. 22:12  

Nja, vi är inte direkt beroende av Rysk gas. Men om gasen stängs av till Europa, vilket skedde idag, så kommer el-behovet att öka på kontinenten. Detta innebär i sin tur att el från Tyskland och Polen, och kanske Danmark, behövs söderut.

För tillfället importerar Sverige konstant 1000-3000 MW pga att tre stora kärnkraftverk är avstängda (ca 3000 MW bort). Import sker från grannländerna, Polen och Tyskland. Och om dessa länder inte kan förse oss med tillräcklig effekt tvingas Svenska Kraftnäs att behöva vidta åtgärder - de stänger vissa nät = svart i rutan!

Se aktuell el-import/export här: http://www.svk.se/Marknadsstod/El/Driftlage/

Wiseman sa...
7 januari 2009 kl. 22:34  

JH75: Precis. Jag är helt för en permanent placering av reguljära militära förband på Gotland. Gotlands läge gör att det helt klart ska ha allt det man hade till 2000. KA, P, A och Lv. Jag skulle gärna sett att de kustrobotbatterier Rb 15 vi sålde i princip oanvända för en spottstyver till Finland varit placerade på Gotland, tillsammans med mycket kvalificerat luftvärn. Varför inte köpa in SA-20 eller 21 från Ryssland med total transfer of technology och basera på Gotland? Med ett sådant batteri skulle Sverige äga luftrummet tvärsöver hela Östersjön. Inte så dumt. Men det är ju som sagt bara vad jag tycker.

21.57: :)

Utsiktsplatsen: Korrekt analys. Det var vansinne att stänga ner reaktorer i förtid och det verkar ju som till och med centern förstått det nu.

Anonym sa...
8 januari 2009 kl. 08:38  

Wiseman,
Jag håller med, dock är jag inte så imponerad av ryska system, om man får önska sig vad som helst så kanske det amerikanska Patriotsystemet skulle vara nåt?

Och sen får man täcket i ögat och vaknar, vad har vi för Lv- robotsystem idag Rb70?? Resten är väl nedlagt? Vi kommer aldrig igen ha ett trovärdigt luftförsvar. Det mest skrämmande är väl den totala avsaknaden av Lv och jaktflyg nära huvudstaden. Det finns ingenting!

På tal om RBS 15. Hur många robotar var det vi sålde till Finland? Vårat eget "lager" idag är väl typ ett 40-tal för flottan och ett 30-tal för flygvapnet. Dessutom Mk2 = ganska omodern version.

Och hur sjutton kan vi bygga Visbykorvetter utan ett gott Lv? Allmålskanonen kan inte hantera moderna sjömålsrobotar vilket gör fartygen extremt sårbara. Det Sydafrikanska systemet Anders Borg avbeställde skulle gjort saken något bättre, dock inte bra eftersom dessa robotar inte heller är särskilt lämpande för att bekämpa mål på lägsta höjd. Dessutom är antalet fartyg (och ubåtar) skrattretande litet.

Skulle vara intressant att veta hur många jaktrobotar flygvapnet har..Gamla Rb 74 (Sidewinder L) finns det kanske några stycken men Rb 99 som är en någorlunda modern robot har vi väl inte ens en per jasplan...

Nästa sak som stör mig nåt enormt är när politiker (Reinfeldt, Borg, Sahlin, Widman mdf) talar om de berömda 40 miljarderna. Hur många gånger har man inte hört att "försvaret kostar fortfarande 40 Mkr som det gjorde 1990, vid kalla krigets slut"? Till saken hör väl att vi då la ned ca 2,4% av BNP på försvaret och idag är det 1,3% Dvs nästan en halvering.
Eller ett annat sätt att se på saken, 1990 tjänade Ingvar Carlsson 44.000:- som statsminister. Idag tjänar Reinfeldt 131.000:-.
En statsminister har alltså blivit 300% dyrare på dessa år..varför det? Eller är det så att inflation drabbar alla andra förutom försvarsmakten? Kankse försvarminister Borg kan förklara detta, han ska ju tydligen vara ganska duktig på ekonomi också..

Wiseman sa...
8 januari 2009 kl. 09:03  

JH75: De kollegor jag har som sysslar med lv är riktigt imponerade av SA-20/21 och jag litar på dem. Efter den kommande nerläggningen av Rb 97-systemet har vi bara kvar Rb 70, såvida inte även Rb 23 köps in till förband. Hittills är det endast demonstratornivå. Man kan dock inte riktigt se Rb 23 som en ersättare till Rb 97, då räckvidden är mindre än hälften.

Rb 15: Vet inte, men eftersom det är ett vapen från den gamla tiden tror jag den finns i gott antal.

FV: Du kan ju kolla Sipris siffror över vapenhandel på nätet om du är intresserad. Du har tydligen missat att Rb 74 kommer att ersättas med Rb 98 IRIS-T som ska vara betydligt mer kapabel.

De 40 miljarderna: Kan bara hålla med.

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade