15 år efter Dayton

Carl Bildt reflekterar idag på sin blogg vad som har hänt under de 15 år som har förlöpt sedan Daytonavtalet undertecknades. Det är intressant läsning.

Samtidigt är det alltid lika intressant att dra paralleller till nu pågående insatser i Afghanistan och Somalia. Utan en kraftfull intervention av USA på Balkan hade situationen inte sett så lovande ut som den gör idag. Att 1994 säga till någon att om 15 år är Kroatien och Serbien på väg in i EU hade betecknats som galenskap. Samhällsbyggande tar tid och omfattande resurser. Att tro att Afghanistan är över på en kvart är lika naivt som alltid.

14 kommentarer:

Anonym sa...
21 november 2010 kl. 14:08  

Att Kroatien och Serbien är på väg in i EU är fortfarande galenskap.

Upandaway sa...
21 november 2010 kl. 15:02  

Lika naivt är att tro att det finns några större likheter mellan Balkan och Afghanistan.

Wiseman sa...
21 november 2010 kl. 15:23  

Med tanke på de svårigheter som framstod som olösliga under 90-talets Balkankrig, och att det fortfarande finns en pågående FN-insats på Cypern efter 40 år, kan man sluta sig till att det kommer att behövas internationellt stöd i Afghanistan under mycket lång tid framöver.

Anonym sa...
21 november 2010 kl. 17:14  

Det som är väldigt intressant var när Carl Bildt sa:
- De, soldaterna, är där frivilligt, appropå att ytterligare en soldat skadats, vad skall han säga efter nyår?
Då är det inte frivilligt längre.....

Anonym sa...
22 november 2010 kl. 00:39  

Samhällsbyggnad tar tid. Grekland har haft 40 år på sig utan att något hänt. Vissa saker ska man bara lära sig att lägga ned. Likaså är det saker man inte bör ödsla tid på att bygga upp överhuvudtaget. Det är som med trilskande bilar, det gäller att inte vara sentimental. Utan det kan komma en dag då man får överväga att skrota den.

Upandaway sa...
22 november 2010 kl. 01:50  

Problemet med det argumentet är att A-stan har mer gemensamt med Kongo eller Somalia än med de exempel du tar upp.

Och hur många fredsbevarande soldater finns i Somalia idag...?
Behovet finns. Men varken vilja eller medel.

"Why a forlorn Karzai is breaking with the west"

http://www.ft.com/cms/s/0/76decb60-f35e-11df-b34f-00144feab49a.html#axzz15iqndQC5

Sedan är det förstås så att vi ska göra ett så bra jobb som möjligt medan vi är där. Detta hindrar dock inte att insatt folk börjar fundera över "Plan B" så smått.

Wiseman sa...
22 november 2010 kl. 09:38  

Upandaway: Somalia är ett liknande område. 1993 drog sig USA snabbt ut ur Somalia efter en rad förluster, vilket lämnade ett vakuum för den övriga FN-insatsen. Resultatet ser vi idag. Det är inte omöjligt att vi åter står med trupp i Somalia inom något år. Särskilt med tanke på att Somalia liksom Afghanistan är ett område med stor hävstång gentemot västvärlden, i Somalias fall piratverksamheten.

profanum_vulgus sa...
22 november 2010 kl. 13:00  

Wiseman:
USA drog sig inte ur Somalia, man tog bara bort de amerikanska soldaterna, man fortsatte att stödja kristna krigsherrar militärt och ekonomiskt, liksom man stödde den kristna invasionen.

USA har hållit på i Afghanistan sedan 1980 - i 30 år och nu ser det värre ut än någonsin. 2001 bröt man med talibanerna och skickade in egna trupper, men det var inte då man började försöka stabilisera landet för att komma åt den centralasiatiska oljan.

Det är en enorm skillnad med Balkan där USA bara gick in och stödde Saudiarabiens intressen för att få mandat för Irakkriget. Dessutom är inte Balkan överspelat, det har nog bara börjat.

JiiGee sa...
22 november 2010 kl. 19:59  

På vilket sätt är situationen värre än någonsin? Alltid underbart när folk slänger sig med påstående utan någon som helst form av källhänvisning eller stöd.

Här är bara ett exempel på vad som blivit bättre sedan USA invaderade:
http://www.sida.se/Svenska/Lander--regioner/Asien/Afghanistan/Program-och-projekt1/Utbildning-i-Afghanistan-ger-resultat/

Anonym sa...
22 november 2010 kl. 22:43  

Förslag till ett gästinlägg:
Kreavtiviteten i att minska Högkvarteret har funnits i mer än 10 år. Ett bra exempel är Militära Service Kontoret (MSK) som bl.a. huserade på våningsplan 1-3 på Lidingövägen 24. MSK innehöll ekonomiredovisning, myndighetens inköpschef (med underställda), resebyrå (inkusive statens upphandlingar av konferenser, hotell, flyg, tåg och hyrbilar), masskopiering, grafisk formgivning, internpost, telefonväxel, körcentral mm mm. Genom att överföra allt detta till det nybildade FMLOG samt flytta ut dem från våningsplan 2 och 3 så minskade HKV samtidigt som ledig rum fanns för att expandera för oss militära byråkrater.
HKV framstod som att vi blivit effektivare (mindre), men precis som vid senare tillfällen så har en ringa effektivisering skett. Arbetsuppgifter har flyttats till andra funktioner med ökar antal mellanchefer i processen.
En annan intressant reflektion är att jämföra hur antalet överstar och generaler/amiraler ökar helt okorrelerat med den minskande lilla kärnverksamhet som vi har kvar. FM har nyss utnämnt ett antal nya generaler/amiraler (*) samt överstar. Min slutsats är att det uppenbarligen anses ha varit för få av de som redan finns. Eller är det möjligen så att det krävs högre "kompetens" att leda det lilla som är kvar?
(kommenterar annonymt, vet inte vem som döljer sig bakom din signatur och har mycket att förlora)

profanum_vulgus sa...
22 november 2010 kl. 23:58  

Jiige:
Ja enda problemet är väl att de där skolorna inte går att hitta när man är på plats. Några franska journalister spenderade flera månader i Afghanistan och letade efter skolor som bekostades av regimen eller FN, trots att man fick hjälp av statliga tjänstemän och amerikanska diplomater så hittade man först efter flera månader enbart en uppspänd tältduk med flickor under som läste koranen.

profanum_vulgus sa...
24 november 2010 kl. 09:22  

http://balkanpuls.se/dodik-bosnien-ar-oaterkalleligen-delat/

Anonym sa...
29 augusti 2011 kl. 15:18  

Srebrenica. En norsk dokumentär igår på SVT angav att en fruktansvärd "bytesaffär" genomfördes av bl a Bosniens dåvarande president Alija Izetbegovic avseende den under kriget i Bosnien fredade zonen Srebrenica.

Bytesaffären skulle, enligt den norska dokumentären, ha gått ut på att de bosnisenserbiska styrkorna skulle "få" Srebrenica mot att andra områden skulle "fås" av bosniska befolkningen i staden.

Upprinnelsen till den fruktansvärda bytesaffären skulle bl a vara storpolitiska uppgörelser där bla USA omnämndes.

Hur det hela sen genomfördes i praktiken har de flesta av detta forums läsare sannolikt en viss insikt i.

Frågor man kan ställa sig är kanske; varför kommer denna information nu? varför inte medan Izetbegovic var i livet? Vilken är bilden av de bosniska förband som byggdes upp under kriget? Vilka är de som "tjänat" på kriget? Är de norska uppgifterna nya? Om så är fallet-hur kan de vara nya-eller är uppgifterna kanske tveksamma?

Kanske någon på forumet kan fylla i bilden? Bifogar en länk till svt och den norska dokumentären.

http://svt.se/2.164988/1.2512262/de_offrades_av_sina_egna

Anonym sa...
10 oktober 2011 kl. 20:07  

Kroatien och Serbien kommer aldrig bli medlemmar av EU.
Ett nytt Balkankrig kommer utbryta,
i samband med ett nytt Mellanösternkrig.
Balkankriget i vilket Nato-medlemmar går på rov,
gör att Nato i förlängningen spricker och upplöses.

Den nya och enda segraren i detta Balkankrig blir Serbien,
som både USA och Frankrike kommer att stötta,
då de inser att om de så inte gör,
så kommer deras fiender från både 1a och 2a Världskrigets Europa
att vinna dessa båda Världskrig fast nu.

Yugoslavia - läs Serbien.

http://www.ourchurch.com/member/e/e/index.php?p=1_10_Yugoslavia

Arne Strand.

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade