Om / About Wiseman's Wisdoms
måndag 14 januari 2013
Kejsaren har fått nya kläder igen
– Vår beredskap är god. Det var den redan 1939, men framförallt är den det idag. Vår beredskap idag är mycket bättre än den var för 10-20 år sedan. Fast just då var den god. Men den är bättre idag. Hur bra är hemligt, men beredskapen är god. Keep calm, and carry on!
Få länder bygger tydligen försvarsförmåga lika bra och snabbt som Sverige. Från att för två veckor sedan ha fått reda på att Sverige år 2019 endast i en vecka kunde stå emot ett begränsat anfall trots en tids förvarning.
Några dagar senare fick vi reda på av Försvarsdepartementet att det var en rimlig förmåga eftersom andra motsvarande länder hade en liknande förmåga.
Generaldirektören för Försvarsmakten, Peter Sandwall (som ersatte ÖB som talare vid Rikskonferensen i Sälen till följd ÖBs hastiga insjunknande igår), kunde idag lugna åhörarna med att försvaret klarar av att försvara Sverige i 3-4 veckor efter flera veckors förbekämpning. Inte illa med tanke på att det var något vi aldrig klarade av på den tiden vi hade det så kallade invasionsförsvaret.
Läser man det tal ÖB skulle hålla handlar det om tre-fyra veckor av skymningsläge och förhöjd incidentberedskap (vilket Sandwall olyckligtvis översatte med förbekämpning), som sedan leder till ett begränsat anfall på en plats, vilket Sverige har möjlighet att motstå i en vecka. Icke för ty fanns det många som triumfatoriskt fick för sig att försvaret nu kan försvara Sverige i fyra veckor och inte ens uppfattat passusen om "begränsat anfall". Uteblir med andra ord de tre-fyra veckorna av skymningsläge eller förkortas lär även veckan nedgå. Precis som tidigare påpekat är det fortfarande ingen som har berört den stora frågan – vad klarar Försvarsmakten av idag och fram till dess IO 14 är intagen år 2019?
Debatten är dock omöjlig att föra. Är man insatt i de spel som genomförts, mot vilka motståndare, med vilken organisation och så vidare, så har man ändå inte möjlighet att berätta det. Den politiker som uttrycker som i detta fall, en tidsram, äger budskapet och det går inte att säga emot utan att riskera ett ordentligt fängelsestraff. Det återstår bara att applådera de nya kläder kejsaren har fått sig uppsydda i Sälen.
En intressant diskussion från dagen är också Sverige och relationen till NATO där generalsekreteraren Anders Fogh Rasmussen redde vad som gällde angående medlemmar och icke-medlemmar samt de finska uttalandena om försvarssamarbete och pooling & sharing. Rekommenderar dock "Husis" istället för DN:s återgivning av intervjun.
För en mer seriös sammanfattning så rekommenderas Skipper. Tyvärr är möjligheterna att följa konferensen i år begränsade och därför bli det bara några delar.
DN, 2, SvD, 2, Aft, SR, 2,
20 kommentarer:
FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.
Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.
Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.
Håll en god ton i kommentarerna
Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.
Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.
Angående Generaldirektörens "felsägning" beroende på okunskap(?) i frågan om tre veckors skymningsläge kontra tre veckors förbekämpning så notera särskilt i inledningen av dokumentet att
SvaraRadera"Det talade ordet gäller"
Således kan Sverige alltså motstå tre veckors förbekämpning och en veckas högintensivt krig!
Vad ska vi då med NATO till? Försvarsreformen fungerade ju!
(Ironi förekommer i texten)
Tyvärr... Med stigande ålder avtar min förmåga att ta in och rätt tolka ironi. Problemet med hela försvardebatten, särskilt så här i FoF-tider är att jag uppfattar det som om klarspråk är en bristvara. Så därför måste jag fråga, eftersom jag inte vet om det är ironi och jag inte uppfattar den eller om det är på fullt allvar... Men vad var bra med Lena Mellins Krönika?
SvaraRaderaMåste applådera Skipper och Wiseman för bevakning, analys och aktivitet. Jag skulle inte ha ngt att förmedla hit österut utan er.
SvaraRaderaMen ge era svenska chefer beröm! GD var inför ett svårt snabbläge och klarade det fint.
Problemet uppstod när er ÖB begränsat gick ut med vissa utfall av vissa skenarier. Det dåliga: ÖB öppnade spelfältet för politikerna (avsiktlig misstolkning & (m)-snedvridning). Det goda: Ansvar inför folket, då man berättar vad de betalat för. Inte ÖB:s uppgift, men när övriga bara (m)-skönmålar, så var det redigt och rakryggat. Synd att vi isht här i Finland ser det som ett rop efter pengar i första hand.
GD var bra inhoppare. Tycker som icke-svensk att ingen soldat kunde ha gjort mkt bättre. Felsägning uppenbar. Ignorera på samma sätt som ett skrivfel.
Finsk synpunkt. GD:s val som inhoppare en klar markering för demokrati, transparens, parlamentarisk tradition även inom #svfm. Hade varit omöljligt i Finland (då vi inte har eller lär få GD el. motsv.)
Nåja, Rom byggdes ju inte på en dag.
SvaraRaderaFörsvarets framtid står och faller inte med vad ett gäng Professionella Försäljare av Politik (d.v.s. Politiker) säger på en konferens, eller om ÖB är sjuk eller ej.
Allt som sagts hittills har ju varit fantastiskt förutsägbart. Lika lite som dammsugarförsäljare säger något dåligt om sin produkt, lika lite kommer de(m) ändra sig i ljus av fakta. Inte utan klartecken från Den Som Bestämmer.
Hur skulle det förresten se ut, om man satte mänskor på podiet som visste något om det man pratade om? Som inte var handplockade för sin intensiva önskan att göra politisk karriär?
Kaos!
Detta är positivt: Frågan har nu fått exponering, och det är tydligt från en hel del håll att det finns mycken defensivitet uppbyggd kring frågan. T.ex. den nästan poetiskt patetiska Aftonbladetkrönikan.
Så här mycket publicitet kring försvarsfrågan har kan det ju inte ha varit på många, många år.
Veckans viktigaste nyhet måste ju för övrigt vara samarbetet över blockgränserna mellan S och FP+KD+C... Var SD står i frågan är välbekant. Att på så vis para ihop M med V och MP är kanske inget som känns så där fantastiskt önskvärt på Rosenbad.
Sedan vill jag gärna att Torbjörn Björklund berättar var han köpt sin kristallkula. Eller är det som vanligt, han kan inte "föreställa sig" att det han utesluter skulle kunna inträffa?
Vad är det vi pratar och debatterar om?
SvaraRadera”Enveckasförsvaret”?
Det uppstår endast efter att en hel del ”grundförutsättningar” har uppfyllts och en icke ansenlig summa pengar (miljarder) har tillförts, utöver budget, till FM. Läs i beslutsunderlagen från FM där fraser som ”om ekonomin tillåter”, ”om budgeterade medel tillskjuts” o.s.v. förekommer flitigt.
Om hemvärnet orkar rekrytera de cirka 10 000 som just nu saknas. Då har vi ett försvar där stora delar består av soldater med tre månaders utbildning.
Det förutsätter också att det nya personalförsörjningssystemet kommer i drift.
Det vilar idag på att vi kan använda de ”dåligt” utbildade f.d. värnpliktiga.
Kommer alla dessa ”grundkrav” att uppfyllas?
Givetvis inte och där kan man nog få en förklaring till Fömins glada och förvånade tillrop. Hon fick nog helt plötsligt för sig att vi skulle ro iland detta till 2019 utan alla dessa grundförutsättningar behövde uppfyllas.
När inträffar då detta ”enveckasförsvar”?
Med de förutsättningar som just nu råder? Aldrig!
Med lite fix och trix (bl.a.ändringar i grundorganisationen) och en skrälldus med pengar (ca 40 miljarder extra fram till 2020)!
Stora ändringar i personalförsörjningen!
Under förutsättning att tilltänkt fiende har den goda smaken att i god tid (minst så att vi kan nyttja 30dagarsförbanden) meddela tid och plats för anfallet!
Våra politiker kommer vara av den nya moderna typen som kan fatta snabba beslut!
Fortfarande ser jag svårligen ett försvar som skulle hinna komma på plats och utgöra något som helst hinder för en seriös anfallare.
Som avslutning vill jag även ta upp den debatterade LVtråden.
Ta fram en Sverigekarta och klipp ut rundlar i den storlek som skalenligt motsvarar räckvidden på det LVförband som kan tänkas deltaga i ”enveckasförsvaret”.
Lägg dem över valfri plats (inte för långt från Halmstad, tänk på att de skall hinna verka under veckan) och begrunda. Blir det någon avgörande skillnad om cirklarna motsvarar 8 eller 10 kilometer?
Att detta ”luftförsvar” skulle, på något vis, påverka en anfallare är föga troligt.
Till er som börjar prata i termer av brigad eller ännu värre brigader och dess eventuella beväpning kan jag nog tyvärr säga att ni är lite tidigt ute.
Jag tror att de flesta, om inte alla, av oss som verkar inom FM idag varken hinner uppleva ”enveckasförsvaret” eller se någon brigad rulla förbi.
Vad har vi intill dess?
Svaret återfinns tyvärr nog i några av de så kallade ”Dagnyövningarna”!
Teaterdirektören.
P.S. Jag hade också mått lite illa om jag hade behövt läsa upp ÖBtalet.
Speciellt med hänsyn taget till vad jag i så fall hade sagt för några dagar sedan!
Egentligen spelar det ingen roll för det ”nya treveckorsförsvaret” lyder under samma premisser som ovan och lär aldrig realiseras.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaDet är trots allt så att en veckas försvar förutsätter 3-4 veckors skymningsläge. Detta för att Sverige ska hinna få Försvarsmakten på krigsfot genom beredskapshöjningar, aktivitering/mobilisering och tilltransport till insatsområdet.
SvaraRaderaSom vanligt förvrängs sanningen och numera är det moderata politiker som förvränger den mest.
@ Cynisk.
SvaraRaderaTidigt under treveckorsperioden krävs en hel del politiska beslut.
Hur sannolikt är det att dessa beslut hinner hanteras innan "kriget" är slut.
Hur sannolikt är det att en angripare meddelar tid och plats för angreppet?
Har han dessutom läst på lite angriper han förmodligen förmodligen på fler än två platser!
På ett hemvärnsting för några år sedan lovade ÖB den sittande församlingen att all den materiel som saknades skulle köpas in om "kriget" kom.
Hur sannolikt är detta på tre veckor?
Det mesta som rör vår nuvarande och eventuellt kommande förmåga (efter 2020)är just nu endast ofinansierade önskedrömmar och inget seriöst förslag till vårt lands försvar.
Skymningsläge?
Vi här på teatern tycker att vi famlat i mörker i flera årtionden och skulle se fram emot lite ljusare tider. Våra arbetsuppgifter för året är ännu väldigt diffusa så vår planoff har lagt upp ett klimatanpassat reseprogram. Det börjar med flera besök på orter med god snötillgång och avslutas före midsommar med salta bad på västkusten. Till hösten räknar vi med att pengarna är slut som vanligt.
Teaterdirektören.
@Teaterdirektören
SvaraRaderaJa visst krävs det politiska beslut MYCKET tidigt under veckorna före VECKAN med försvar. Det förutsätter i sin tur att politikerna är i tjänst, något som det verkar vara skralt med.
Snömosproduktionen peakar i den moderata försvarspolitiken. #snö(m)os
Allvarligt, hur kan Aftonbladet tillåta att Mellin sitter och skriver sådant illa underbyggt trams?
SvaraRaderaRen folkfördumning.
Det förefaller mig att GD har en mer realistisk syn på ett eventuellt framtida scenario. Kanske den pojke som säger att Kejsaren är naken? Några veckors intensiv förbekämpning verkar realistiskt. Sedan räcker det nog med två bataljoner för att hantera efterbörden. Detta gäller dock inte Gotland, där det som bekant saknas mål för en förbekämpning. Där e´de´ bar å åk.
SvaraRaderaVad blir sedan kvar av den politiska nivån, av användbar infrastruktur, av FV och sjöstridskrafter efter första veckans förbekämpning eller ens efter de första timmarnas förbekämpning.
En rätt utförd förbekämpning gör det svårt även för Livgardet att ta sig in till huvudstaden landvägen. Några ingenjörsförband finns inte i området. Ej heller något lv-förband eller pansar. Tillfarterna söderifrån ingår nog också i förbekämpningen, så någon nämnvärd tillförsel från den riktningen är inte att påräkna. Således kan vi räkna med att det kan bli svårt att ens förstärka oss själva, långt mindre lätt att bli förstärkta av främmande makt.
Nä, jag tror att GD besitter en förståelse för och en insikt i strategiskt tänkande. För det kan väl inte vara en simpel felläsning ur ÖB:s manuskript som fick budskapet att bli både tänkvärt och realistiskt.
Är PRIO intakt kan ledningsstaberna lägga en kundvagn och beställa ett motanfall.
Kommentaren innehåller ingen ironi.
Man kan fundera på om den upplossade debatten har rört upp känslorna till den grad att Regeringsbeslut 7 aldrig får konsekvenser för Försvarsmaken? Det faktum att de små allianspartierna mangrant utmanar storebror (M), indikerar ett allvar eftersom det visar en djup splittring inom alliansen som kan äventyra framtida maktställning efter nästa val. Att dessutom (S) är villig att överpröva tidigare beslut om närmande till NRF är intressant. Det ligger naturligtvis i (S) ställningen som oppositionsparti att påvisa brister med förd politik - men det visar också att det kan komma att finnas alternativa parlamentariska lösningar efter nästa val.
SvaraRaderaGrunden för det framtida svenska försvaret torde inte förändras markant, det finns fortfarande en acceptans i (S) för fortsatta neddragningar. Detta kan man se om man granskar (S) lösning på underfinansieringen av JAS NG anskaffningen. Här vill (S)flytta pengar mellan anslag - inte öka resurserna. Det är dock ärligare att faktiskt visa vad det kommer att kosta än att bara lägga över hela ansvaret på myndigheten att trolla bort den ökade kostnaden.
Problemet med förd försvarspolitik och försvarets förmågor är att de bygger på felaktiga grunder - så länge dessa grunder kvarstår kommer bristerna i trovärdighet och förmåga att bestå.
Men en sak måste vi naturligtvis rätta till omedelbart och det är underrättelseanalyser till Försvarsdepartementet - de nuvarande är tydligen väldigt motsägelsefulla. Kanske våra Nordiska grannar kan lära oss - då skapar vi samtidigt ett utökat sammarbete ;-)
Untergang mit PRIO,
SvaraRaderaOm du vårdar ditt språk får du dina kommentarer publicerade.
Jaha, det har nu alltså gått så långt att PRIO blivit en svordom?
Radera;-)
Ja, resevdelshanteringen funkar ju i alla fall bra nu så här efter årsskiftet!
(känsliga läsare varnas för skarp ironi i delar av detta inlägg)
Replik till Sumatra kl1743; Genom att beställa ett motanfall med kundvagn kommer inget att hända. Eftersom kundvagn avser externa inköp av varor/tjänster och Sverige inte har någon extern leverantör av motanfall så kommer en kundvagn inte att ge någon effekt.
SvaraRaderaOm man däremot upprättar ett servicemeddelande för intern-inom FM-tjänstebaställning kan sannolikt ett motanfall beställas om man bara har koll på varu/tjänstegrupper etc.
Det är viktigt att även under örlogens krutrök förstå hur PRIO fungerar-det är ju precis för sådana funktioner systemet inföerdes. Alla kommer väl ihåg den första reklamfilmen med FM VB som löste en gisslansituation i fjärran land med PRIO.....
Kundvagn-servicemeddelande. Skillnad. Nu vet jag; vi frågar flottiljamiral Engevall! Kan ett motanfall beställas i PRIO?
Jag håller med Teaterdirektören om att vi borde vara tydliga med vilka (knappa) förmågor vi idag har och vad de klarar av. Jag tror att ÖB gjorde helt rätt som började med "veckoförsvaret" för att förtydliga vilka förmågor vi egentligen har. Förutom Teaterdirektörens förslag med luftvärn skulle jag exempelvis vilja veta vad våra fåtal ARCHER, ubåtar och Visbykorvetter egentligen klarar av. Jag tror att försvardebatten i stort hade mått bra av om man förtydligade ner på vapenslag vad vi klarar, respektive inte klarar av.
SvaraRaderaAtt ÖB gick ut med vad Försvarmakten klarar av att hantera var bra. Men jag tycker att han hade kunnat vara tydligare med vad som avses. Alla verkar inte vara med på att ÖBs "enveckasförsvar" bygger på vad det framtida insatsförsvaret klarar av - inte vad försvaret klarar idag. Eftersom det krävs miljardtillskott till försvarsbudgeten för att förverkliga det försvar analysen bygger på så kan man ju fråga sig hur läget ser ut ifall man tvingas till ytterligare förmågereduceringar för att få plats inom nuvarande budget?
SvaraRaderaAnser Försvarsministern att en veckas försvarsförmåga på egen hand är fullt tillräckligt så skulle man ju också vilja se någon analys som stöder detta påstående. Är denna uthållighet verkligen tillräcklig för att hjälp ska hinna anlända och vem ska i så fall bidra med denna hjälp?
Att begära att Sverige ska klara att försvara sig självt är förstås orealistiskt, av NATO länderna så är det i princip enbart USA som klarar detta idag. Men för man en säkerhetspolitik som bygger på att vi kan få hjälp om vi attackeras så borde man rimligtvis kunna visa att så också är fallet. Allt annat är att betrakta som luftslottsbyggande.
Med tanke på att wiseman använde situationstecken så innebär det att han var ironisk.
SvaraRaderaDagens glada nyhet är att regeringen väljer att gå på max alternativet vad gäller nya JAS, alltså 60 stycken.
Det tråkiga i det hela kan man anta att det blir att dra åt svångremmen för övriga kanske i många fall viktigare materielköp.
Återstår att se hur det blir.
Har någon missat det så hejarklacksledare Forsell på sin blogg idiotförklarat merparten av officerskåren.
SvaraRadera"Förhoppningsvis har det inte undgått någon att ÖB bara dagar senare nyanserade diskussionen och slog fast att Sveriges försvarsförmåga har ökat de senaste åren....."
"Den nye generaldirektören, som gjorde en stark insats på scen med tanke på att han tillträdde för drygt tre månader sedan, tydliggjorde att Försvarsmaktens förmåga i praktiken uppgår till 3-4 veckor i händelse av väpnad konflikt.
Detta är mycket centralt av två skäl. För det första sker ÖB:s uttalanden om stärkt försvarsförmåga, i skarp kontrast till de många och tvärsäkra påståenden i debatten om motsatsen. Dess förespråkare bör berätta vilken kunskap de har om Försvarsmakten och som ÖB isåfall saknar.
För det andra är korrekt information om var det svenska försvaret befinner sig idag, centralt för att kunna peka ut rätt väg framåt. Den som fäster tilltro till bilder som inte stämmer, kommer att dra fel slutsatser."
Notera stycket "Dess förespråkare bör berätta vilken kunskap de har om Försvarsmakten och som ÖB isåfall saknar."
Forsell är ta mig f...n inte sann!
Om Steve Jobs sades det att kring honom fanns ett s k Reality Distortion Field som gjorde att saker upplevdes annorlunda beroende på hur nära honom man var. Han kunde beskriva något på ett sätt som gjorde åhöraren hänförd (han har också fått omdömet "kunna sälja snö till eskimåer") men vid hemkomsten var verkligheten en annan. SJ har lämnat oss men RDF tydligen lever kvar på Helgeandsholmen.
SvaraRaderaEn annan sak som stör mig är att FöMin och Co påstår att 60 Gripen är vad Flygvapnet anser sig behöva. 60-80 var väl vad som rymdes inom den då gällande och alldeles för lilla ramen? Att som Skipper skriver Flygvapnet inte var särskilt listiga med siffrorna man gick ut med gör väl att en och annan grämer sig nu.
Man kan ju tycka att åtminstone Flygvapnet borde ha förmågan att "ta höjd" för sina handlingar :-)