Om / About Wiseman's Wisdoms

fredag 21 december 2007

Nu vill Försvaret också avskaffa värnplikten

Eller i alla fall lägga den på is. I händelse av ofred, som det brukar heta, ska den allmänna värnplikten kunna återinföras. (SvD, DN, Sydsvenskan, HD, HD 2, mil.se)

Om detta tycker jag inte. Jag ser otroligt många fördelar att ha en allmän värnplikt för både män och kvinnor och egentligen inga större nackdelar.

Istället för att stapla argumenten igen hänvisar jag till mina tidigare inlägg i frågan.
Värnplikt

2 kommentarer:

  1. En stor nackdel med värnplikten som vi har den idag är att det, trots alla försök att förhindra detta, kommer in folk som absolut inte vill göra värnplikten. Detta gör ju med en gång att det sprids en negativ stämning på grupp och plutonsnivå då dessa ofta försöker göra allt de kan för att bli utslängda. De kostar även onödigt mycket med pengar, pengar som kunde lagts på vettigare saker såsom mtrl och utbildning.

    Om man däremot startar upp en "frivilligarmé" så kommer man garanterat få enbart personer som vill vara där, precis som i utlandsstyrkan. Dock så kräver detta att personerna ska gå igenom samma tester som de har idag.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är en nackdel att man får in omotiverade soldater. Dock hävdar jag av egen erfarenhet att det är många som är ovilliga att göra värnplikten som sedan under värnplikten och efteråt, tyckte det var bra att göra den.

    Med frivillig rekrytering i normalläget, kan man ju i än större grad fråga sig hur det kommer att gå då allmän värnplikt återinförs då situationen kräver detta (krig eller hot därom)? Det lär inte vara mer populärt.

    Min syn utgår dessutom ifrån att vi måste ha ett större försvar redan idag, vilket du säkert sett om du läst mina andra inlägg om försvaret och framförallt de om värnplikt.

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.