Om / About Wiseman's Wisdoms

lördag 15 mars 2008

Förmodad lång insats i Afghanistan

I en intervju med Sveriges Radio säger genmj Anders Lindström att den svenska kontingenten i Afghanistan med största sannolikhet kommer att bli kvar länge, upp till 15 år, precis som vårt deltagande med förband på Balkan. Att det är Sveriges Radio som kan meddela detta är ingen slump eftersom SR har ett team på plats i Afghanistan för att fördjupa sig i landets situation (mil.se).

I intervjun talar genmj Lindström även om planerna för att sända ett JAS-förband dit. Detta kommer inte som någon överraskning för dem som läst sitt budgetunderlag. Där ser man att man planerar för att skicka ett JAS-förband för underrättelseinsats under våren 09. Att det blir Afghanistan är fullt naturligt eftersom hotbilden mot stridsflyg där är betydligt lägre än i andra områden. Det luftvärn talibanerna förfogar över är max MANPADS, vilket gör att man klarar sig med facklor för självskydd.

Onda och enfaldiga tungor kommer att hävda att en insats med ett JAS-förband endast är ett statligt stöd till vapenindustrin (fast det kommer nog att heta något i stil med att staten är i klorna på det militärindustriella komplexet). Visst kommer SAAB att slå största möjliga mynt av en sådan insats i sin marknadsföring. Den stora vinnaren kommer ändå att vara Flygvapnet. Genom att det görs en skarp insats kommer JAS 39-systemet att testas fullt ut. Man kommer att upptäcka en mängd brister som måste rättas till innan och under insatsens gång. Insatsen kommer framförallt att sätta enorm press på SAAB att få materiel som ej fungerar tillfredsställande att fungera eftersom man annars kommer att få mycket dålig publicitet. Kort sagt, en insats i Afghanistan kommer att ge många viktiga erfarenheter för Flygvapnet inom allt från logistik, basering, klimat, prestanda.

Underrättelseinsats betyder med all sannolikhet att man uppträder i spaningsrollen. Detta ser jag som mycket intressant eftersom spaningsrollen sedan start har varit JAS-systemets svaga punkt. Redan mot slutet av 90-talet var man i färd med att beställa en brittisk spaningskapsel med mycket god förmåga. Den beställningen sköts fram gång på gång för att till sist aldrig bli av. Orsaken var som vanligt att man skulle spara pengar och störst mängd pengar går att spara i den delen av materielkontot som går till inköp av materiel (en mycket stor del går t ex till hyror och annat mer eller mindre meningslöst som jag skrivit om i andra inlägg). Spaningskapsel låg sedan på is några år tills det plötsligt blev bråttom då AJSF 37 Viggen avvecklades 2005. Då hade man lagt beställning på två olika spaningskapslar i endast en handfull exemplar. Dessa skulle komma i två varianter, en för internationell tjänst och en för nationell. Saab står som huvudman för kapslarna medan danska Terma sköter byggandet. Den ena kapseln har en våtfilmskamera från Viggensystemet, medan den andra har en digitalkamera. Än så länge har kapseln ingen datalänk för direkt överföring till marken, vilket är mycket eftertraktat världen över och har man inte det spelar man helt enkelt inte i högsta serien.



Spaningskapsel 39. Lägg märke till storleken kontra
Litening III precis bakom. Jag hoppas forum.soldf.com
ursäktar att jag lånar bilden, annars är det bara
att höra av sig så tar jag bort den.

Ända sedan starten har kapslarna dragits med stora barnsjukdomar och förseningar med allt från integration till stödsystem, vilket gjort att de fortfarande inte håller vad de lovat tre år efter avvecklandet av Flygvapnets förra spaningsresurs. Så kan det gå när man ska envisas med att helt och hållet utveckla egna system i liten skala. Vad man istället kunde ha gjort var att köpa den israeliska Reccelite-kapsel som är en spaningsderivat av Litening III, den målutpekningskapsel som köpts in till Gripen. Denna erbjuder ungefär samma prestanda (på vissa områden bättre) och kan dessutom bäras på ett bättre sätt på flygplanet. Förmodligen skulle systemet vara billigare i drift också. (f-16.net om inköp av Reccelite till holländska flygvapnet)



Reccelite på Gripen



Det ska bli mycket intressant att se JAS 39 Gripen i sin första skarpa insats, men jag tror det återstår en hel del att lösa innan det är genomförbart. Jag håller det som högst sannolikt att insatsen begränsas till spaningsuppgifter till stöd för ISAF i norra Afghanistan på samma sätt som Tyskland har begränsat sin insats. En insats med svenskt stridsflyg är redan från början alldeles för politiskt kontroversiell för att man ska våga delta med något annat än spaning. Möjligtvis kan man utsträcka sig till direkt flygunderstöd (close air support) vid självförsvarssituationer för svenska markförband, och då hellre med "show of force" än vapeninsats.

Sedan återstår ju bara att sucka åt alla huvudsakligen vänsterbloggare som skriver om terrorbombning mot civilbefolkning, klusterbomber, etc etc. "Använd pengarna till skolor, sjukhus och vägar istället!" kan man läsa. Det verkar ha gått helt obemärkt förbi att de nya skolor som byggs i Afghanistan och som inte skyddas av ISAF direkt stängs av talibanerna, eller också hindrar man kvinnor och flickor från att gå till dem och andra inrättningar. Däremot har nog talibanerna inte något emot lite nya vägar.


SvD, DN, Ekot, Expressen, HD

Uppdatering: Försvarsminister Tolgfors dementerar nu på kvällen i SvD att man avser skicka ett JAS-förband till Afghanistan. Han anser att insats istället skall omfatta mer trupp och även medevac med HKP 10B. Detta är högst intressant eftersom regeringen i Försvarets budgetunderlag för 2009 i princip godkänt en insats med JAS 39. Det har ju varit mer vanligt än ovanligt på sistone att Tolgfors och Försvarsmakten inte varit överens om uppgifter, budget etc så det är ju ingen anledning att helt tappa hakan. Den som lever får se, som man brukar säga.

6 kommentarer:

  1. Det är en avsevärd skillnad i bildkvalitet och förmåga kontra SPK 39 och RECCElite, dom spelar överhuvudtaget inte i samma liga

    //Imint

    SvaraRadera
  2. Den sakkunskapen kan jag ju inte säga emot.

    Det känns ändå som om SPK har blivit en snedsatsning. För sen, för opålitlig och begränsad förmåga.

    Vad tror du om Vinten Vicon 72C?

    SvaraRadera
  3. Vart brinner det? Jag anser att det är av större vikt att utveckla egna system och på så sätt bygga upp den egna kompetensen än att vara först ute med det senaste.

    Visst borde man ha byggt en spaningskapsel tidigare och visst lämnar SPK 39 kanske lite kvar att önska prestandamässigt, men det är av sekundär betydelse.

    SvaraRadera
  4. Vinten Vicon 72C provades som en lösning för att snabbt få ett S i JAS, det är ingen seriös lösning vad avser bildkvalitét och funktionalitet. Att SPK 39 är försenad kan jag hålla med om. Det är nog många som idag ångrar att man var så snabb med att lägga ner AJSF 37.
    Att SPK 39 har begränsad förmåga kan jag inte hålla med om, det är en mycket kompetent kapsel när den blir klar. Att den saknar datalänk är en nackdel, men å andra sidan vi talar här om stora datamängder så det skall till en riktigt bred länk för att det skall fungera bra.

    //Imint

    SvaraRadera
  5. Försvarsvännen: Var det brinner? Det har brunnit lite överallt i världen på sistone där man kunnat tänka sig en insats med JAS och fotospaning.

    I mina ögon är SPK ett typiskt exempel på något vi kunnat köpa som hyllvara istället för att lägga ner år efter år på något som aldrig blir riktigt klart och bara suger mer och mer pengar.

    Imint: You tha man, när det gäller fotospaning antar jag om jag tolkar din signatur rätt. Men kommer man kunna skrämma igång SPK till en insats nästa år?

    SvaraRadera
  6. Det spännande med SPK 39 i ett internationellt perspektiv är våtfilmskapaciteten. Det är en förmåga som har setts som föråldrad och nästan alla har satsat på digitalt. Våtfilm har fördelen att vara mycket svårare att förfalska och har därmed större trovärdighet i internationella domstolar. För våtfilm är datalänkar ointressanta, men kan vara vår nisch i utlandsuppdragen.

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.