Om / About Wiseman's Wisdoms

söndag 26 oktober 2008

CIMIC:ens brister

SvD uppmärksammar idag hur pass lite av det svenska biståndet till Afghanistan som används i Sveriges PRT. För militär personal är det ingen överraskning att det är så. Sverige och dess statliga biståndsorgan har en lång tradition av att inte se till att de civila insatserna görs i samma område av ett land där vi har militär personal. T ex var situationen likadan på Balkan.

Ur min synpunkt är det här förhållandet olyckligt. "Andra" länder är ofta mycket bättre på att se till genomföra sina biståndsinsatser i anslutning till sina militära insatsers lokalisering. Detta gör att befolkningen ofta kopplar den militära närvaron till ett gott ändamål. För CIMIC-handläggarna blir det ganska frustrerande.

Olyckligt är det, men knappast någon nyhet.

3 kommentarer:

  1. Varför inte ändra biståndslagen till följande istället= Där vi har militärtbistånd i världen ska sida skicka sina pengar! för att hjälpa till! och iunte skicka dem till Indien och Kina som vi har gjort innan tills för något år sedan!

    SvaraRadera
  2. Bra att problemet påtalas på nytt, tyvärr så verkar inte t ex SIDA vilja gå i svaromål.

    Ovanligt att du glömmer länka till källartiklarna http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1945527.svd http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1945581.svd
    /Nisse

    SvaraRadera
  3. Ja, det var slarvigt. Det beror på att blogger kraschade när jag tryckte posta och länkarna i säkerhetskopian verkar inte ha fungerat.

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.