Om / About Wiseman's Wisdoms

måndag 1 december 2008

Debatten fortsätter

Aftenposten fortsätter granska "jagerfly"-beslutet i Norge. Idag har man en intervju med en redaktör för Jane's som inte drar sig för att jämställa Norge med en bananrepublik. (Fast det hade ju varit roligare om han hade sagt sovjetrepublik och gett Björn Rosengren rätt i efterhand)

SVT Rapport tog också upp Norgeaffären igår. Det ska bli väldigt intressant att se hur det utvecklar sig. Efter att ha tittat lite på resulatet och de prestanda som släppts för JSF kontra Gripen, känns det väldigt mycket som om Norge valt att jämföra en fullutvecklad JSF med den nuvarande C/D-versionen av Gripen istället för NG. Naturligtvis blir ju det mycket bättre om man vill motivera en redan utsedd vinnare. Den ekonomiska jämförelsen ska vi inte ens prata om. Bara en sån sak att JSF skulle vara billigare trots nästan dubbla bränsleförbrukningen och kostsamt underhåll av stealthytskiktet efter varje flygning....

Jag hoppas Aftenposten fortsätter att gräva. Det finns en hel del intressant dolt under ytan. Det blir också intressant att höra resultatet av samtalen när norska representanter kommit till Sverige för att förklara sig.


Norrmän: Innan ni i kommentarerna kritiserar mig för att jag förespråkar JAS som ni gjort efter tidigare inlägg, vill jag klara ut följande.

Ni får köpa vilket flygplan ni vill. Om jag vore er skulle jag välja amerikanskt men inte p g a prestanda eller ekonomi, för de argumenten får jag svårligen ihop, utan istället för de mervärden ett amerikanskt köp ger i form av bl a säkerhetspolitiska garantier, taktiskt och teknisk utveckling m m. Det enda jag önskar är att er regering säger det rätt ut istället för komma dåliga svepskäl. Men så blir det ju när man har en regering som är vad vi i Sverige refererar till som en "röd-grön röra".

4 kommentarer:

  1. Det mesta av debatten om Norges flygplanval utgår från att upphandling av stridsflygplan sker på samma premisser som när ett landsting handlar plåster. Det är i och för sig inte så märkligt eftersom de flesta regeringar älskar att framställa det så. Sanningen är emellertid att säljare av stridsflygplan är tillverkarlandets politiker och köpare av stridsflygplan är köparlandets politiker. Utvärderingen tar därför hänsyn till ett antal faktorer som respektive politiker inte öppet redovisar.
    Den säljande industrin har alltså begränsat inflytande över affärens utformning men kan ofta ändock påverka politiska makthavare/politiska partier genom en lämplig favör. Sådant sker dock naturligtvis inte i Skandinavien.

    SvaraRadera
  2. Vad är den sittande norska regeringen intresserad av?
    Naturligtvis så är det mycket viktigare att vinna det stora politiska spelet både inrikes och utrikes än att sitta med den bästa produkten iform av ett vasst stridsflygplan. Detta pris i form av en osäker och kanske ganska dyr produkt (JSF) är man garanterat villig att betala.
    Detta val garanterar en fortsatt bra utrikespolitisk hållning till onkel sam vilket förmodligen är det viktigaste i sammanhanget.
    Hur skall detta då presenteras och evalueras?
    Naturligtvis så måste det vara en ojämn kamp så att inte hemmaopinionen eller SV har minsta möjlighet att ifrågasätta resultatet.
    Om man sedan använder sig av felaktiga uppgifter i evalueringen så spelar man ett mycket högt spel och kanske sätter regeringsposten på spel om debatten hamnar dithän.
    Vad är då priset för detta?
    Priset är väl endast ett lite sämre förhållande med grannen i öster under en tid men det går väl över.
    Jag säger som bloggförfattaren köp vilket plan som helst jag tycker bara det är ytterst intressant att följa spelet och är förvånad vad man är beredd att sätta på spel.

    SvaraRadera
  3. Kolla in det här:
    http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?session=dae.43290897.1228484251.x2Z0D38AAAEAABVVEN8AAAAp&prod=100347&modele=feature

    Vad det än är som norrmännen säger, så inte talar de ur skägget precis!

    SvaraRadera
  4. Tack så mycket för länken, Upandaway! Mycket intressant och bekräftar ju det vi redan visste.

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.