Om / About Wiseman's Wisdoms

söndag 10 maj 2009

Rysk nazism II

Igår firades segerdagen i Ryssland och de f d sovjetrepublikerna. Precis som Kalle Kniivilä skriver på sin blogg är tanken att det nu ska bli olagligt att i Ryssland förringa Sovjetunionens seger över den tyska nazismen. (Hela blogginlägget är för övrigt mycket läsvärt för den som behöver en snabb duvning i Sovjetunionens relation till nationalsocialismen)

Kniivilä frågar sig vem lagen ska användas mot och det undrar jag också. Är den ytterligare ett led i att strävan att ljusa upp det sovjetiska förflutna i rysk historieskrivning? Som bekant demonstrerar eller protesterar man inte offentligt utan myndigheternas tillstånd. Gör man det kan det gå en mycket illa. Är man det minsta obekväm som t ex medborgarrättsorganisationen Memorial, får man finna sig i razzior av män i rånarluvor och beslagtagande av dokument osv. Den ny lagen blir då så mycket mer intressant om man sätter den i samband med den nya ryska nationalsocialismen som jag skrev om förra veckan.

1 maj är som bekant en stor dag i Ryssland, nästan lika stor som den var under Sovjetunionens dagar. Likväl tillåter myndigheterna att nazistiska Slavjanskij Sojuz demonstrerar helt öppet, till skillnad från ryska gayrörelsen som inte alls får demonstrera i Moskva, speciellt inte under Eurovision Song Contest. Bilden nedan visar Slavjanskij Sojuz firandes 1 maj i Moskva. Bilden kommer från deras hemsida där de även berättar om sitt samarbete med sina motsvarigheter i bl a Sverige och Tyskland. The Independent skriver dock att vissa mindre ingripanden skedde mot manifestationen och att myndigheterna mer och mer ser Slavjanskij Sojuz och liknande som hot.Både den inflytelserike Alexander Dugin med sin Eurasianism och Slavjanskij Sojuz försöker nu knyta närmare band med den allt starkare kossackrörelsen.

6 kommentarer:

 1. Tack för länken! Hårddiskarna osv. lämnades tillbaka till Memorial häromdagen, efter en långdragen juridisk process som dock till slut gav människorättsorganisationen rätt.

  SvaraRadera
 2. Wiseman

  Mycket bra, och bra med länken till snabbkursen (eller repetition, jag behövde den). Jag skulle vara tacksam om du från ditt perpsektiv kunde kommentera utvecklingen i Uzbekistan.

  Uzbekistans regering är, som jag ser det, av en mycket auktoritär karaktär och har ett mycket svagt folkligt stöd samt uppvisar mycket av post-Sovjetiska drag. Det kan, anser jag, inte uteslutas att omfattande social oro är förestående inom en icke alltför avlägsen framtid. Sådan oro skulle förvärra situationen i Afghanistans norra provinser och allvarligt försämra förutsättningarna för en uppbyggnad av social och ekonomisk infrastruktur där. De territorier eller orter som sannolikt skulle omfattas av sådana oroligheter är bland annat Mazar-e-sharif och eventuellt Meymaneh. Du förstår säkert bakgrunden till min fråga....

  mvh

  Johan

  SvaraRadera
 3. завалите иппало, ваши драные нацисты, ипросите прощения у своих насильственно стерилизованных цыган.
  а также у 9-летней Кристины,
  http://www.klaric.se/archives/7237

  которую ваш расистский миграхун, må själva satan ta dem rakt i kkhelvete! - выгоняет в рашку к отцу - преступнику и алкоголику.
  бильд, мразь, ты будешь гореть в аду!

  SvaraRadera
 4. Ja, alla kan ju inte vara nöjda hela tiden.

  SvaraRadera
 5. Hehe, anonym kl 18:12 länkar till en viss herr Klaric - (ö)känd sverigedemokratisk tomte - för att bevisa hur hemskt det är i Sverige.

  Dessvärre är Kalle Kniivalä inte så värst mycket mera balanserad i sin syn på Ryssland.

  Lite OT - storforum om försvarets framtid på Kunskapskanalen:

  http://media.svt.se/download/mcc/vision/20090128/090126STORFORUM_1_tote.asx

  SvaraRadera
 6. Johan: Det slog mig plötsligt att jag glömt att svara på din kommentar.
  Jag förstår precis bakgrunden till din fråga. Tyvärr måste jag säga att jag är alldeles för dåligt insatt i sakfrågan.

  SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.