Om / About Wiseman's Wisdoms
tisdag 22 december 2009
Vem blir det?
I många andra västländer är det sed att statschefen eller ledande ministrar visar sina soldater sin uppskattning genom att förlägga ett besök i insatsområdet under julen och äta julmat tillsammans med soldaterna. Visserligen kan bara en bråkdel av soldaterna delta i detta, men gesten är ändå otroligt stark och uppskattad. Som beslutsfattare visar man sig vara villig att dela soldaternas ensamhet när hemlängtan kan vara som starkast, samtidigt som man visar att insatsen är ett beslut man fullständigt stöder. I Irak dök t ex såväl Bush som Blair upp mitt i Bagdad flera gånger i juletid och andra högtider som t ex thanksgiving. Samma sak har skett i Afghanistan.
Frågan är då vem ur kungafamiljen eller regeringen som i år kommer att förära FS 18 eller KS 20 ett besök i juletid?
Vi andra får ägna våra vänner och släktingar och alla andra en varm tanke när vi sätter oss vid julmaten.
11 kommentarer:
FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.
Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.
Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.
Håll en god ton i kommentarerna
Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.
Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.
Karl den XII´s byst? En byst av Tolgfors?
SvaraRaderaNej! Carl Bildt såklart!
Försvarsmakten behöver huset Bernadotte mer än vad de behöver sin här och flotta. Monarkin är ju långt mer populär och folkligt förankrad än vad Försvarsmakten är.
SvaraRaderaDanske och norske kronprinsen har bägge gedigna militära erfarenheter. De bär gärna uniform i officiella sammanhang. Det vore snarast kuriöst om de inte så gjorde i Storkyrkan när Victoria och Daniel gifter sig.
Det vore synnerligen lämpligt om Carl-Philip gick i befattning i den internationella insatsen med HMS Carlskrona under 2010.
GW: Det sistnämnda håller jag verkligen med om.
SvaraRaderaGustav Wasa: Gå "i befattning" är ett övningsfältsuttryck - ställt i motsats till att vara förbandsinstruktör. Jag tycker det vore lämpligt om Carl-Philip ingick i förbandet i insatsen med HMS Carlskrona.
SvaraRaderaAv döma av Tolgfors senaste inlägg på sin blogg så kommer han sannolikt äta julbord ombord på Kustbevakningens nya fartyg...
SvaraRaderaNär EUMM hette ECMM, så räckte det med 6 veckor för att erhålla den europeiska insatsmedaljen.
SvaraRaderaDet är nog inte realistiskt att Carl-Philip söker till Försvarsmaktens Utlandsstyrka och deltar med full närvaro i hela utbildningen innan insats.
Men om en specialstyrka med Stridsbåt 90-burna operatörer sattes upp för insats i Adenviken under 6 veckor av perioden, som Sverige ansvarar för operation Atalanta, så skulle Carl-Philip, som major kunna gå i befattningen som båtchef.
Syftet är att stärka och legitimera banden mellan Försvarsmakten och huset Bernadotte.
Självklart kommer ingen regeringsmedlem att offra sin egen bekvämlighet för utlandsstyrkan, jag skulle bli chockad om så skulle ske.
SvaraRaderaEn fin gest från FM sida är att man inte ger soldaterna någon julklapp, hur skulle det se ut?
Dom kostar redan så mycket och är dessutom frivilliga, nej minsann, de borde faktiskt betala extra om det serveras julmat!
Regering & kungligheter i alla ära. Fast med den numerär direktörer, generaler & amiraler FM håller sig med idag så borde varje pluton i utlandsstyrkan & varje observatörsmission kunna få besök under perioden jul till trettonhelgen. Sannolikt vore det mer uppskattat än den "krigsturism" som denna kategori ägnar sig åt andra tider på året.
SvaraRaderaDå jag själv deltagit i flera missioner så ett besök av högre dignitär under juletid motsv är guld värt och visar både respekt och erkännande för de soldater som tjänstgör i missions område .
SvaraRaderaFör att göra en liknelse f.d Norske ÖB Sverre Dise valde själv att alltif fira julen med soldater i missions område.
Som soldat i dag i utlandsstyrkan får man väl nöja sig med ett besök av något politiskt utskott eller den almänna pressresan.
Själv tycker jag man kunde kräva i alla fall minst att FML firar jul hos utlandsstyrkan. Generalerna som finns i flertal kan lätt dela upp sig på missions område och fira jul med sina soldater i min mening.
H K H kronprincessan Victoria besöker FS18. Jag är övertygad om att du har bidragit till att det har blivit av genom dina bloggartiklar i december.
SvaraRaderahttp://www.mil.se/sv/Internationella-insatser/Afghanistan--Isaf/Nyheter/Vi-ar-manga-som-uppskattar-ert-viktiga-arbete/
CS: Man kan ju hoppas. Dock brukar Hovet ha betydligt längre planeringshorisont än så här. Det är ju också glädjande att se att man tar säkerheten på allvar och publicerar besöket i efterhand.
SvaraRadera