Om / About Wiseman's Wisdoms

måndag 4 januari 2010

Ett vällovligt initiativ!

Jag har tidigare efterlyst ett starkare öppet stöd för den svenska internationella militära insatserna hos Regeringen och Hovet, genom att besöka soldaterna vid de tillfällen då det känns som tyngst att vara hemifrån, exempelvis vid jul.

Mil.se publicerade just en artikel om att HKH Kronprinsessan med fästman besökt FS 18 under dagen och gårdagen, vilket media snabbt snappade upp. Ett bra initiativ av Hovet!

Jag uppskattar också den goda smaken att först i efterhand publicera nyheten om besöket, vilket kanske vissa medlemmar av Regeringen kan lära av. Kungligheter och regering är oerhört högt värderade mål för motståndaren och sätter inte bara sig själva i fara om besöket offentliggörs i förväg utan även eskorten och framförallt tredje man. Motståndaren har upprepade gånger visat att han inte tar någon som helst hänsyn till om civila stryker med, snarare tvärtom. Varken en förlust av personer med VVIP-status eller dödade civila stärker ISAF:s ställning i Afghanistan.

Hovet har definitivt tagit ett steg i rätt riktning. Samtidigt vill jag påminna alla er andra om att inte sluta kommunicera med era bekanta och anhöriga på insats. En liten textrad eller samtal, oavsett om forum är e-mail, facebook eller telefon betyder så otroligt mycket.

DN, SvD, SvD:s ledarblogg, Aftonbladet, Expressen, Expressens opinionsblogg, TV 4, SVT, VK, HD

9 kommentarer:

  1. Ett mycket välkommet besök och samtidigt en skymt av ett nytt sätt att framträda. En ny kunglig stil där objektet, i det här fallet våra soldater, går före protokollära procedurer, mottagningar och media.

    Borneo

    SvaraRadera
  2. Kanske något off topic men, i årets regleringsbrev för försvarsmakten kan konstateras att veteransoldatfrågor - efter många om och men - numera återfinns på agendan.

    Inför den utlovade propositionen styrs försvarsmakten i punkt 19 att: ”...tillhandhålla de statistiska uppgifter som föreslås i Veteransoldatutredningens betänkande (SOU 2007:77, s.58). Ett system för detta ska vara infört senast den 30 juni 2010.” Dessutom anges att lägesredovisning skall lämnas såväl den 1 februari som den 1 maj.

    Om man nu slår upp s. 58 i det första delbetänkandet, i syfte att skapa klarhet i denna något kryptiska formulering från regeringskansliet, blir man dessvärre inte mycket klokare. Där återfinns vare sig skrivningar om statistik eller några förslag.

    Även om det – för undertecknad – för närvarande inte råder full klarhet beträffande till exakt vad så; gratuleras härmed alla veteraner, Allan Widman och hans utredningsteam till denna etappseger på vägen mot en anständig svensk veteranpolitik.

    SvaraRadera
  3. Vilken tajming mot ditt inlägg. Tror nästan på synskhet.

    SvaraRadera
  4. Håller med om att det var ett bra initiativ av hovet som verkar ha skötts bra ur informationssynpunkt. Det som förvånar mig är alla idiotiska kommentarer som färgats av antingen jante eller ren okunskap om vår insats i Afghanistan.

    /Sgt C

    SvaraRadera
  5. Hon verkar åtminstone varit välskyddad, men hon kanske inte gick runt i bombdräkten från bilden hos DN hela tiden?

    Gott att se iaf. Och det finns förstås ingen som helst anledning att berätta om besöket i förväg.

    SvaraRadera
  6. Det är en fantastiskt fin gest av Victoria och Daniel att besöka afghanistanstyrkan under jul/nyår.

    Wiseman börjar också framstå lite som en profet.

    Kan vi få lite profetior om ett starkt försvar i en fredlig värld?

    SvaraRadera
  7. Simplicio: Jag tror det är skrivningarna på s. 59 som avses. Förmodligen tryckfelsnisse som har varit framme.

    21.08: Läs nästa inlägg ;)

    SvaraRadera
  8. Victoria, tror ni fortfarande på rödluvan. Lägg ner o koncentrera er på att det är mindre än 6 månader kvar av FM M/Ä

    SvaraRadera
  9. Hovet har ofta stått soldaterna nära. De har visat engagemang i många missionsområden. Jag tycker det är mycket trevligt och uppskattar att även Daniel Westling var på plats. Han har nog länge velat delta, det hade jag iallfall gjort om jag har han.

    Jag har sagt det några gånger förut och jag säker det igen med anledning av hovets besök och expresses beslut att öka rapporteringen.

    Saker blir sakta men säkert bättre. Mycket återstår, men en del förbättras. Tyvärr tar saker tid och är man ivrig officer i karriären vill man ju att saker händer fort fort.

    /Trupparen

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.