Om / About Wiseman's Wisdoms
lördag 8 maj 2010
Håll ihop!
Partiledningen har trots håll-ihopmottot fått utstå mycket kritik under stämman för eftergifter gentemot bundsförvanterna Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Bl a har många starka vänterpartister upprörts över eftergifterna när det gäller inkomstskatten, där 69 av 70 mdr kr Vänsterpartiet ville hämta hem genom bl a högre inkomstskatt kommer att utgå enligt det rödgröna budgetförslag som lades fram tidigare i veckan.
Igår klubbade stämman igenom att Vänsterpartiet ska kräva och inte vika från linjen att Sverige ska dra hem det militära deltagandet i Afghanistan. Allt naturligtvis ett led i den oerhörda solidaritet med andra folk som partiet står för. Afghanistaninsatsen kommer utan tvivel att bli ett stort problem för den rödgröna sammanhållningen.
Andra förslag som klubbades igenom var förnyat krav på 6-timmars arbetsdag med bibehållen lön, samt att även Vänsterpartiet ska driva klimatet som huvudfråga, vilket partistyrelsen av mediaskäl velat överlåta till Miljöpartiet. Föga förvånande diskuterades även förslag om förstatligande av banker, Volvo och Saab.
Vänsterpartiet har också börjat fundera på vilka ministerposter man vill. T ex höjs röster för att Ohly ska bli antingen finans- eller utrikesminister. Sannolikheten att Socialdemokraterna skulle släppa ifrån sig ministerposter av den digniteten till ett parti man egentligen inte vill samarbete med, är mycket smal. Men blotta tanken på en rödgrön seger och Lars Ohly som minister är obehaglig. Kan man inte betala de nya skatterna, t ex som pensionär, kan man ju alltid låna till skatterna med t ex huset som säkerhet, som förslaget är från Miljöpartiets ekonomiska taleskvinna och ledamot av Finansutskottet. Frågan är hur hon har tänkt sig att man någonsin ska kunna betala tillbaka lånet? De flesta har ju insett att ett lån är något som så småningom måste betalas tillbaka. Det lär ju i och för sig bara dröja 4 år till nästa Alliansregering med en sådan politik, men det kanske inte är alla pensionärer som lever så länge.
I dagarna har vi ju det motvilliga nöjet att från första parkett skåda effekterna av en långt gången Tobleronepolitik, nämligen i Grekland, där staten länge levt långt över sina tillgångar. Det känns skönt att som skattebetalare vara med och betala för det grekiska haveriet (ironi, så klart). Med Ohly eller Valtersson som finansminister kan vi snart vara delaktiga i en egen grekisk tragedi.
7 kommentarer:
FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.
Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.
Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.
Håll en god ton i kommentarerna
Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.
Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.
Det kan finnas en del poänger i den socialdemokratiska politiken ibland men trovärdigheten faller i ett stort pladask när man säger sig vara beredda att samarbeta med tomtarna i VP. Att alla andra sex partier är i stort sett överens om Afghanistan-politiken säger enligt mig ganska mycket om tokerierna som läcker ut från vänsterns kongress. Sen tycker jag att det är bra att man i partiet säger var man står och läxar upp sin partiledning i fråga om tydlighet inför valet. Detta tror jag kommer att bli en större fråga än vi kan ana då det ser helt omöjligt ut för de röd-gröna att komma överens om politiken i Afghanistan. Därmed ser jag det som rätt så svårt att bilda en eventuell regering med oenigheter i en så pass viktig fråga. Att sedan föreslå att Ohly skulle bli utrikesminister ter sig helt overkligt och troligtvis är det en utopi att så skulle ske. Men smaka på det, Ohly som utrikesminister....
SvaraRaderaJag ryser!
Inte bara det att sittande regering har ett trumfkort pga att det i orostider är bra att satsa på en devil you know - dessutom så ÄR det så: Greklands, Spaniens, Portugals kriser har skapats av socialistiska regeringar som i olika omgångar sedan länderna blev demokratier har satsat på att slösa bort ländernas möjligheter - allt i Bidragismens namn. Socialismen ÄR död: Grekland är beviset.
SvaraRaderaFördelen med våran form av statsskick och grundlag är att en oenig koalitionsregering kan hänskjuta en fråga till Riksdagen.
SvaraRaderaVi såg hur Alliansen gjorde för att lösa knuten med att tillåta Homosexuellas äktenskap. En riktigt skitsak politiskt men som är väl så viktig ur ett rättighetsperspektiv. Här tilläts ett religöst extremistparti splittra regeringen i frågan och regeringen visade vägen att man kan låta Riksdagen avgöra frågan.
Jag tror inte Afghanistan är tillräckligt viktigt för V så att man avstår köttgrytorna.
J.K Nilsson
Och förresten socialism har aldrig betytt rövarekonomi. "Av var och en efter förmåga till var och en efter behov" innebär inte för statligt anställda 14 månadslöner på ett år, bonus för närvaro på arbetet, låg pensionsålder, m.m.
SvaraRaderaGrekland har varit en ren och skär Kleptokrati, fullt i klass med vissa Afrikanska stater. Dessutom drabbades man av OS häromåret som grävde ännu sjupare hål i kassan.
J.K Nilsson
Uttalandet från MP är faktiskt helt rimligt. Nej Wiserman, folk inser inte att lån måste betalas tillbaka då de belånar hus till 100% för att bo så fint som möjligt, köpa bil, åka på Thai semester, mm, mm. Så varför inte låna för att betala skatt också? Alliansen har sålt ut allt vad Sverige har och äger vilket b.l.a. lett till 100% -iga ökningar av el-priserna, så det är väl ingen konst att få stadsfinanserna att se bra ut för stunden om man säljer Sverige. Om Grekerna gör på samma som Sverige blir Grekland vips lika finansiellt solid som Konungariket Sverige.
SvaraRaderaKostnadsökningarna, orsakat av alliansens politik, är klart mer kännbart för fastighetsägarna och företagarna än de skatter de röd-gröna föreslår. Varför klaga på de röd-gröna och inte på alliansen? En ökning av fastighetsskatten tillsammans med ökning av räntan på stadsskuldsväxlar måste dessvärre till så snart som möjligt för att kyla ner fastighetsbubblan annars kan det gå riktigt illa.
@Socialismen Är död
Grekland har främst visat att EUR-jippot är på väg att dö. Utan EURon skulle Grekland visserligen inte ha fina motorvägar och lyxbilar och kunnat arrangera OS men sluppit framtida decennium av vedermödor. Det är inte socialismen som varit problemet utan omfattande korruption, slöseri, köpandet av röster, mastodont projekt, OS, och administrativt slarv. Grekland har ju en överklass som lyckats suga åt sig pengar vilket knappast är iden bakom socialismen.
Lars skulle nog bli en bra utrikesminister.
Malin (Tokyo/Japan)
Från SvD: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ohly-citerade-marx_4694657.svd
SvaraRaderaOhly citerar Marx
"I talet menade Ohly att: "Det innebär att vi alla bidrar efter förmåga eftersom vi vet att det är vi som kan behöva stöd och hjälp nästa gång." Det handlar, enligt v-ledaren, att om "vi skapar ett samhälle där tryggheten ökar".
- Det där är solidaritetens grundprincip. Jag kommer att använda mig av den här parollen hela valrörelsen. Det är ett utmärkt sätt att beskriva ett rödgrönt samhälle, förklarade Lars Ohly efteråt."
Hur var det nu med solidaritet och Afghanistan Ohly?
Nja, att "leva över sina tillgångar" luktar närmast borgerligt där skattesänkning på skattesänkning skapar stora hål i statskassan. Så det var inte vidare rättvist skrivet.
SvaraRadera