Om / About Wiseman's Wisdoms

torsdag 20 maj 2010

Nationellt ansvar (uppdaterad 21/5 09.15)

Visst debacle återfanns i media idag som tar upp den påstådda sprickan mellan Folkpartiet och övriga Alliansen (hittills endast moderaterna?) rörande Folkpartiets nya försvarspolitiska linje sedan folkpartiledaren Jan Björklund intervjuats på SvD:s ledarsida och detta kommenterats av försvarsministern på dennes blogg.

Kort sammanfattat går denna linje ut på att Sverige tidigare felbedömt den säkerhetspolitiska situationen i närområdet. Fp vill därför organisera 5 brigader utifrån de regementena i Boden, Kungsängen, Skövde, Revinge och dessutom återupprätta Gotlandsbrigaden. Försvaret av Gotland ska förstärkas och utöver en brigad även innefatta kustrobotar och luftvärn. Flygvapnet skall fortsatt ha 100 JAS 39 och bibehålla de underjordiska ledningscentralerna. Vidare skall även Luftvärnet förstärkas. Marinen skall ges utökade resurser för att bättre kunna agera utifrån det nya säkerhetspolitiska läge som Nord Stream för med sig. Samtliga officerare ska vara krigsplacerade (för många kommer det säkert som en chock att så inte idag är fallet. Långt ifrån alla uppfyller Försvarsmaktens fysiska krav. Se bara på den fysiska statusen för Kosovoförbandet). Den nationella fokusen kommer att öka, utan att ge avkall på förmågan till internationella insatser.

Försvarsminister Sten Tolgfors "rasar" på sin blogg (för att uttrycka sig som kvällspressen) mot fp-ledaren Jan Björklund vars förslag han menar är ekonomiskt oansvarigt, samt att Björklund haft uppe detta tidigare, men att övriga regeringspartier inte bifallit Folkpartiets förslag.


För egen del kan jag bara konstatera att den försvarspolitik som Folkpartiet föreslår i sin nya försvarspolitik framstår som militärt mycket förnuftig utifrån såväl ekonomi och inte minst den säkerhetspolitiska situationen. Man utnyttjar i möjligaste mån redan befintliga anläggningar och förstärker där sårbarheten är störst. Att militärt lämna Gotland var ett försvars- och säkerhetspolitiskt misstag av monumentala mått. Naturligtvis innebär förslaget ökade försvarskostnader, men all politik handlar om prioriteringar.

Vad som irriterar är försvarsministerns inställning till förslaget. Folkpartiets förslag är det första jag sett som tar ansvar för det nationella försvaret. Försvarsministern slår sig för bröstet för att den nya inriktningen som nyligen klubbats igenom innebär ökade satsningar på den nationella förmågan. Det gör den visserligen, men alla är säkerligen fullt medvetna om att vad som helst är mer än noll, som var den tidigare linjen. Det var mitt under Alliansens regeringstid som de fullständigt vanvettiga beredskapstiderna 90 dagar, ett år och tre år infördes, vilka alltså innebar att merparten av Försvarsmakten skulle behöva tre år på sig för att inta full stridsberedskap, oavsett nationella eller internationella uppgifter. Visserligen var detta en politik från början driven av Socialdemokraterna, men det var ingenting Alliansen med Tolgfors i spetsen gjorde ett dyft för att ändra innan Georgienkriget knackade på.

Georgienkriget innebar en omvändelse under galgen. Det fullkomligt makalösa vanstyre av försvarspolitiken som socialdemokratin ställt till med under sena 90- och 00-talet som otaliga insatta försvarsdebattörer varnade för, avslöjades nu som den fullständiga vanlära det var. Vad värre var, vanstyret fortsatte under Borg och Tolgfors ledning, tills Ryssland plötsligt rullade in i Georgien. Otroligt mycket kompetens och resurser försvann upp i rök under denna period. Fortfarande idag möter man försvarspolitiker som hänvisar till förmågor som sedan åratal är avvecklade, men som politikerna tror finns kvar. Återtagningen har nu börjat, men fortfarande idag, under Tolgfors styre (snart tre år), måste man gå till Krigsarkivet för att hitta en operationsplan för hur Sverige ska försvaras. Den situationen är man mycket väl medveten om på Försvarsdepartementet. Ändå låtsas man fortfarande från politiskt håll som om Nord Stream, Barentssituationen och Baltikum ingalunda skulle kunna beröra Sverige säkerhetspolitiskt.

En konflikt i Barents, Östersjön eller Baltikum är osannolik och en mycket obehaglig tanke. Det krävs ändå att man planerar för dem eftersom de alla skulle innebära mycket allvarliga konsekvenser för Sverige, som oundvikligen kommer att dras in i dem på något sätt. Det är också utifrån sådana planer och planer för det Sveriges politiska agerande i dessa situationer som den svenska försvarsinriktningen ska göras och materiel senare beställas. Inte tvärtom. Försvarsminister Tolgfors med departement har som sagt snart haft tre år på sig. Var är resultatet? Var är det strategiska tänkandet? Det är fortfarande Krigsarkivet som gäller.


I dagsläget är Folkpartiet det enda parti som tar ansvar för försvarspolitiken. Av många är försvarsfrågan sedd som en icke-fråga. Icke desto mindre är den ett sätt att profilera sig och ta tillbaka de röster som tidigare lämnat Moderaterna och Alliansen efter den borgerliga försvarspolitiken innan Georgienkriget.

Med ovanstående i åtanke är den stora fasan hur situationen ska bli efter valet om de rödgröna avgår med segern. Den försvarspolitiken kommer att bli ämnet för ett kommande inlägg.


Uppdatering 21/5 09.15: Expressen säger sig ha tagit del av ett "hemligt" pm på Försvarsdepartementet där Björklunds förslag sägs kosta 50 mdr kr under en tioårsperiod. Statsminister Reinfeldt säger anklagande att förslaget är omöjligt och ställer detta mot vård, skola och omsorg. Det är märkligt att det alltid, alltid är vård, skola och omsorg som är alternativet...



Media: SvD, DN, Expressen, Aftonbladet

Bloggar: PJ Anders Linder, Karin Enström, (m) Peter Hammarberg, Hans Åberg (fp), Rolf K Nilsson (m), Staffan Danielsson (c), Allan Widman (fp), Forsnacke (länkar även till inspelningen av Fp:s och Folk & Försvars säkerhetspolitiska seminarium på Armémuseum där Jan Björklund presenterade partiets försvarspolitiska linje)

24 kommentarer:

  1. Äntligen en som ser nykter på detta och inte en masssa "flum".

    Tack

    Markstridare

    SvaraRadera
  2. "Medieutspel ger inte försvaret nya resurser", nej det ska gudarna veta. Men det gör definitivt inte en försvarsminister som är en lealös nickedocka till finansministern heller.
    Om Tolgfors verkligen vill tillföra nånting positivt till Försvarsmakten så bör han avgå och istället överlåta försvarsfrågorna till nån som dels:
    -begriper sig på dem.
    -har nån form av pondus som kan argumentera för budgeten.
    -har nåt som helst förtroende hos Sveriges folk och alla försvarsanställda.

    //JonasE

    SvaraRadera
  3. Tolgfors får "Rasa" hur mycket han vill. Han har nu säkerställt att Team Björklund/Widman får min röst den 19/9.

    Officer sedan 25 år, f.d moderat väljare.

    SvaraRadera
  4. Räds icke svenska folk - IBM har levererat lösningen till ökad försvarseffekt och ekonomiska underverk - affärssystemet SAP med svensk benämning "PRIO".

    Svenska försvarsanställda kommer vara så upptagna med att tidredovisa, tidsregistrera och försöka att beställa resor att de helt enkelt inte kommer att ha tid för lede fi.....


    Projekt SIRIUS lyckades man stoppa i tid och skadebegränsa - den här bastarden har slitit sig och löper fullständigt amok....

    SvaraRadera
  5. Man häpnar. Äntligen ett konkret alternativ. Undrens tid är inte helt förbi i alla fall även om vägen till vettiga nivåer och återtagande är mycket lång.
    /Morfar

    SvaraRadera
  6. johan,karlskrona20 maj 2010 kl. 20:27

    Bra av Björklund, men det behövs också sansade samtal över blockgränserna så att vi får en långsiktighet.
    Och satsningar på ett totalförsvar.

    SvaraRadera
  7. @ Trident 20.05

    När någon bastard sliter sig så brukar det bero på att Husse inte är byxad att hålla i kopplet ordentligt....

    SvaraRadera
  8. Wiseman

    Jag läste fel i slutet av detta inlägg och tyckte att det stod "den försvarslösa politiken"

    Men det är väl vad den politik är som alla partier i båda allianserna står för - utom Fp - om de nu står för vad Björklund sagt

    Eller ?

    SvaraRadera
  9. 21.50: Onekligen mer eller mindre så...

    SvaraRadera
  10. Hade någon amputerat alla folkpartisters tungor under de år de varit ansvariga för sveriges försvarspolitik fram till dags dato?

    Tror inte det?

    Skäms FP! Jävla valfläsk!

    SvaraRadera
  11. Vänta bara tills 19/9 när Tolgfors och Alliansen tågar ut, då blir det allvar i brallorna när det gäller "Det fullkomligt makalösa vanstyret av försvarspolitiken". Man tror inte det är sant men det är sant!

    SvaraRadera
  12. Hussah!

    Folkpartiet för försvar för fosterlandet!

    SvaraRadera
  13. Problemet med folkpartiet är att de har en historik med brutna löften. De svajar friskt och saknar kontinutet. Å andra sidan har även ett (tidigare) försvarsvänligt parti som M börjat svaja. Tomhylsan faller väl in i kategorin Roine, Tage G, Leni och Thunborg. Vilket gäng förresten!

    SvaraRadera
  14. Man kan blunda för det otänkbara med stundom inträffar det!
    Fråga ledningen på BP varför de inte förberett eller förutsett händelser likt det som inträffat i Mexicanska Gulfen!
    Jag kan tänka mig att det har funnits en del whissleblowers i den organisationen oxå men de har inte lyckats göra sina röster hörda!!

    Tack Wiseman för dina ihärdiga blåsningar!!

    /L

    SvaraRadera
  15. "whistleblower" hette det tydligen!

    /L

    SvaraRadera
  16. "En konflikt i Barents, Östersjön eller Baltikum är osannolik" säger du.

    Sedan jag började i FM på tidigt 80-tal har ständigt det "osannolika" inträffat;
    - U 137 går på grund i militärt skyddsområde och svenskt eldberett försvar får order av statsministern "Håll gränsen" 1981.
    - Statsministern mördas 1986
    - Sovjetimperiets sönderfall och upplösning
    - Krig i Europa 1992 på Balkan
    - Sverige deltar i kriget med pansarskyttebataljon!
    - Svensk pansarskyttebataljon under amerikanskt befäl i en NATO-operation i ett krig i Europa
    - Estoniakatastrofen 1994
    - Utrikesminstern mördas 2003
    - Tsunamin 2005
    - Ryskt angrepp på Georgien 2008
    - Sverige leder en marin insats i Adenviken 2010
    Detta var bara några händelser som tidigare skulle betecknats som "osannolika". Det förefaller som om det bästa vore att utgå från att det "osannolika" i någon form skall hända.
    Men eftersom politiker inte tänker längre än till nästa val är väl det "osannolikt"?

    Old School

    SvaraRadera
  17. Trodde aldrig att jag skulle rösta på folkisarna, men den här frågan är ta mig fan så viktig att det övervägs.

    Har alltid röstat socialdemokratiskt, men genom att gå i säng med kommunisterna har de diskvalificerat sig själva (int' fan skulle Alliansen gå i säng med SD på riksnivå). En gång var SAP ett statsbyggande parti, nu känns det som om de skulle sälja sig själva till vem som helst (Lars Ohly!) för att få tillbaka makten.

    /Lew, gråsosse som på något jävla vänster håller på att bli liberal?

    SvaraRadera
  18. "Grälet" mellan Björklund och Tolgfors är ren valtaktik. Aldrig i livet att Reinfeldt skulle tillåta verkliga internbråk under ett valår.

    Tvärtom är det tydligt att försvarspolitiken inte passar i Nya Moderaterna, eftersom den påminner för mycket om Gamla Moderaterna.

    Därmed har Folkpartiet fått uppdraget att hålla kvar försvarsvänliga väljare inom alliansen. Det har de gjort i ett år nu, inte minst genom Widmans höga profil och spridda utspel från Björklund.

    Björklunds utspel och Tolgfors svar är alltså en del i taktiken att sätta en försvarsvänlig stämpel på fp och också attrahera de som skulle kunna känna sig lockade av de rödgrönas skepsis mot insatsförsvaret.

    /Kompis

    SvaraRadera
  19. Kompis: Tanken har slagit även mig. Inte helt otroligt.

    SvaraRadera
  20. FP förslag blir sannolikt avsevärt dyrare än vad M tror.
    Varför? Jo för redan idag saknas det mellan 4 - 8 miljarder per år. Alla intresserad kan i olika inlägg läsa om hur mycket soldaterna idag får öva, skjuta, antal körmil för stridsfordon, snabbare nedslitning av utr i utlandstjänst än vad planeringen tagit höjd för (dvs avsatt medel att ersätta finns ej inplanerat i tillräcklig omfattning), brister i beväpning JAS och korvetter, brister egenskydd m m helikopter, nytt HKP system inom ram osv.
    Lägger man ihop alla "bäckar små, blir det en stor älv".
    Tittar men dessutom framåt på anställda soldater, så har redan i första avtalet det planerade löneläget på 17 000 spruckit (vilket inte förvånar någon med lite insikt), sedan finns där ett "marknadsanpassningstillägg", det lär nog få nyttjas en del för att behålla soldaterna....

    Nej, tyvärr FM närmar sig systemkollaps om inte något radikalt görs, exempelvis helt stryker ett antal förmågor, för att kunna prioritera de man ska ha kvar.
    Galärslaven

    SvaraRadera
  21. Kan (fp) få igenom sin vilja i denna fråga mot storebror Borg?

    Klarar dagens försvarsmaktsledning av en sådan höjning av budgetramear och ambitionsnivå, eller blir det bara fler miljarder man kan plöja ner i en oskyddad ledningslada, eller misslyckas att köpa helikoptrar för?

    SvaraRadera
  22. Lew, vad skulle SAP ha gjort, det är ju Alliansen som ordnat till blockpolitiken till ett i praktiken tvåpartisystem.

    Kom i håg centermådan som sopade banan för Mp och V i försvarspolitiken med orden "Vi är inte ett socialistiskt parti".

    Pragamtismen lämnade skeppet för fyra år sedan, gud vet vad som skulle krävas för att då den tillbaka.

    J.K Nilsson

    SvaraRadera
  23. Jag glömde en liten sak.....

    Gällande långsiktsplaneringen (FMUP) utgår från att medel ska frigöras genom rationaliseringar i Grundorgansiationen, bl.a nedläggning av ett antal utbildningsplattformar för att minska de fasta kostnader. Del av detta har redan spruckit, då samlokalisering av FV basbataljon och NOC ej genomförs (eller i alla fall skjuts på framtiden).

    Så bara att FP vill behålla den Flottilj och den Armégarnistion + någon fristående mindre enhet innebär behov av ramtillskott, alt ytterligare verksamhet på toppen (rörliga kostnader, dvs utb, personal, mtrl eller hela system) måste utgå.

    Galärslaven

    SvaraRadera
  24. Det är lätt att sluta producera i en fabrik, men betydligt svårare att ta hem vinsten i form av lägre lokal- och personalkostnader. Fråga GM!

    - Skulle det spara pengar att flytta basbataljonsmateriel och dito personal från F21/Kallax och F17/Kallinge till Kvarn?

    Möjligen kan flytt- och nybyggnadskostnaderna motiveras om materielen och personalen halverades, men då skulle ju basbataljonskapacieteten också halveras. Och vi ska ju ha kvar ett oförändrat antal stridsflygplan JAS 39C/D, som väl fortsatt skall betjänas och skyddas på marken?

    Till råga på allt så skall de servas i Luleå och Ronneby av en centaliserad basbataljon lokaliserad till Östergötland.

    Synes det vara kostnadseffektivt?

    Ibland är det som med Stril i Hästveda kontra GLC/GLI och dess NOC allra bäst att INTE nyinvestera på en ny ort.

    If it ain't broke, Don't fix it!

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.