Om / About Wiseman's Wisdoms

torsdag 20 maj 2010

Veteranstöd inom ram (Uppdaterad 22/5)

Samtidigt som den viktiga komponten förlängda visstidsanställningar av soldater faller på plats har ett bakslag kommer för Försvarsmaktens personalförsörjning form av ett rödgrönt nej till veteranstöd. Den rödgröna ståndpunkten är att det social skyddsnät som en rödgrön regering kommer att erbjuda gott och väl räcker även för soldater.

Man kan bara konstatera att socialdemokraterna har haft årtionden på sig att i regeringsställning se till att de soldater man skickat världen över på FN-uppdrag har fått ett stöd och omhändertagande värt namnet efter hemkomsten. Så har icke skett och jag tvivlar på att det blir skillnad i framtiden med en rödgrön regering efter valet 2010. "Räddningen" kommer i så fall att vara att en rödgrön regering med vänsterpartiet ingående förmodligen aldrig kommer att skicka ut några fler utlandsinsatser. De soldater som redan skadats då? Förmodligen blir svaret: "Tough luck!"

Värt att komma ihåg när man läser de rödgröna ståndpunkterna är att ett bristande veteranstöd kommer att påverka såväl det nya personalförsörjningssystemet som det gamla med en separat frivillig utlandsstyrka.

Jag kan inte annat än se den rödgröna ståndpunkten som ett svek mot de veteraner som idag, igår och imorgon behöver stöd.


Uppdatering 22/5: De absurda villkoren för veteraner påvisas återigen.

12 kommentarer:

  1. Det är intressant att det stöd den offentliga vårdmaskinen erbjuder anses tillfyllest för soldater som av Riksdagen skickas ut i krig, eftersom samma stöd tydligen inte anses tillräckligt för den Riksdag som fattar själva beslutet.

    Såvitt jag hört har det nämligen tecknats privat sjukförsäkring betald av skattepengar som omfattar samtliga riksdagsmän.

    Varför, kan man undra? Det borde väl vara onödigt om de fattar så bra beslut om vår vårdapparat som de påstår...?

    /Morgonsur
    http://morgonsur.wordpress.com

    SvaraRadera
  2. Ja, det kan man verkligen, verkligen fråga sig.

    SvaraRadera
  3. Då en stor del av det svenska folket känner någon, eller känner någon som känner någon, som mår dåligt eller har livslånga skador efter utlandstjänst, finns det förmodligen en bred folklig förankring i att skapa förutsättningar för ett bättre omhändertagande av våra soldater efter insatser.

    De Rödgröna har med detta utspel gjort en "Japansk Malin" det vill säga skjutit sig själv i foten genom att öppna mun utan att veta vad man talar om.

    för Alliansen är det väl bara att tacka och ta emot, väljarna strömmar till.

    SvaraRadera
  4. "Den rödgröna ståndpunkten är att det social skyddsnät som en rödgrön regering kommer att erbjuda gott och väl räcker även för soldater."

    Jag har läst igenom debatten, men kan inte nånstans hitta denna ståndpunkt. Både V och MP tyckte att det behövdes mer stöd till oss veteraner, det var vad jag kunde utläsa. V gillade dock inte medaljerna och monumentet, och MP ville av någon, ganska oklar, anledningen inte rösta igenom endast delar av förslaget(motsätter ju sig den nya personalförsörjningen).

    Wiseman, led mig rätt.

    //Fredrik

    SvaraRadera
  5. Fredrik: Peter Jonsson, anf 51:
    "När det gäller veteransoldatpolitiken vill jag säga att vi tror på det generella välfärdssamhället och att det kan förbättras. Det generella välfärdssamhället gäller även soldater och anställda inom Försvarsmakten. Om det är brister där vill vi naturligtvis rätta till dem med olika insatser både ekonomiskt och lagmässigt.
    Er politik går mer och mer ut på att man ska ha särlösningar för vissa grupper. Det tror vi inte på. Vi tror på det generella välfärdssamhället. Vi tycker inte om stupstocksregeln i sjukförsäkringen. Vi tycker inte om låga ersättningsnivåer som gör att folk får gå från hus och hem på grund av att de blir sjuka. Det gäller i så fall även soldater i morgondagens försvar.
    Det är bättre att ni rättar till de förändringar av negativ karaktär som ni har gjort i det övriga samhället innan vi tar en diskussion om särlösningar för soldater."


    Innan det var det visserligen lovord för veteranutredningen, men en fullständig ovilja att implementera dess rekommendationer, som du säkert såg i protokollet.

    SvaraRadera
  6. Borneo:

    Fins det några skäl att tro att sittande regering skulle sköta veteraneftervården bättre än de rödgröna?
    ´
    'Underfinansiera, och hoppas det går bra', verkar vara svensk SOP. As always.

    SvaraRadera
  7. Att de rödgröna svängt 180 grader i vissa frågor sedan januari i Sälen är väl inte oväntat. Men att göra helt om under en debatt och ibland mitt under ett och samma anförande är väl ganska unikt.
    Flera talare berömde den föreslagna veteranpolitiken för att avsluta med att de inte tänkte rösta för den.
    Frågan är vad de sade nej till och vad de ansågs sig kunna göra bättre?
    Jag måste erkänna att jag missade detta totalt.

    Anser de att vi innan nuvarande regeringen hade en fungerande veteranpolitik som de skall återinföra?
    Anser de att vi inte behöver det veteranstöd som flera av dem inledningsvis lovordade?
    Vad är det de skall rätta till så att ett veteranstöd kommer att fungera?
    Vad är det i det föreslagna stödet de vill ändra på?
    Det måste finnas någon partimedlem därute som kan upplysa mig som inte förstår.
    Skulle det vara så att ingen ur de rödgröna leden läser denna blogg vädjar jag till Tokmoderaten som verkar ha diverse obskyra kontakter att forska i saken.
    Teaterdirektören.

    SvaraRadera
  8. DN artikeln "Fortsatt strid för skadade soldater" talar sitt tydliga språk...vi har inte en fungerande funktion för omhändertagandet idag och har aldrig haft. Veteranstödet handlar inte om att få en eget sjukhus m.m. utan möjligheten att få det stöd som kan komma att behövas.
    Det behövs ett Veterancenter där extraordinära person kan få extraordinär hjälp. Medel till detta måste räknas in i huruvida vi ska ha en Internationell styrka i Sverige. Detta är en kostnad, precis som för utrustning, mat och lön!

    Veteran

    SvaraRadera
  9. Är detta som kallas för veteranstöd?

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7169471.ab

    Sånt där kan ju bara hända i ett sjukt land som Sverige!

    SvaraRadera
  10. Wiseman.
    Man kan undra varför dom skadade soldaterna blev arbetslösa direkt?
    Kanske ett "naturligt" sätt att för en arbetsgivare idag att göra sig av med köttet som bara belastar budgeten?
    Men....
    1) Vart tog arbetsgivarens rehabiliteringsansvar vägen?

    2) Man kan väl knappast avskeda dem direkt när de landar i Sverige? Uppsägningstid?

    Samt vilka signaler skickar dom återigen ut???

    /Tinhead
    (funderade på en vända utomlands via FM men jag avstår nog)

    SvaraRadera
  11. Rehabansvar och ekonomisk ersättning är inte på något sätt sammankopplade initialt. Men troligen ska vi göra som den stora förebilden i väst, avskeda soldaten som blivit av med ett ben på en trampmina, han kan ju inte strida och skicka samtidigt ett ersättningskrav på förlorad utrustning, han lämnade ju bara in en känga.....hm, det är väl förhoppningsvis bara en skröna
    Jocke S.

    SvaraRadera
  12. Eftersom jag inte fått några svar på mina frågor som jag ställde i en kommentar den 22 maj kan jag dra några slutsatser.
    Den osannolika är att inte en enda rödgrön symptisör läser den här bloggen.
    Mer sannolikt är det att det finns rödgröna läsare och att de inte heller förstod de rödgrönas nej.

    Med tanke på det senaste utspelet om USAs baser kanske man kan ana att frågan on veteranstöd var något för komplex för de rödgröna att ta ställning till.
    Därför försöker jag med två enklare frågor.

    Eftersom ni röstade nej förutsätter jag att ni kommer att riva upp beslutet om ni vinner valet.

    Hur ser ert förslag ut?
    Tycker ni att det var bra som det var och tänker inte föreslå någonting?
    Tänker ni inte riva upp beslutet tillkommer frågan om varför ni isf röstade nej?

    En mycket undrande
    Teaterdirektör.

    PS. Är det något i frågeställningarna ni inte förstår så tveka inte att fråga. Jag förtydligar gärna.

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.