Om / About Wiseman's Wisdoms

söndag 2 januari 2011

ID-uppgift (uppdaterat 3/1 13.30)

Under 2010 dök det upp en rad nya "försvarsbloggar" som det nu kallas i media (alla bör finnas i högerspalten). Alla med hög kvalitet, även om vissa sticker ut på ett eller annat sätt. Marinen har lyckats pressa fram inte mindre än tre st och HKV ytterligare en. Det finns numera även en blogg skriven av en yrkessoldat, vilket ger ett intressant "grodperspektiv" (inte på något som helst sätt negativt menat). Kungliga Krigsvetenskapsakademin lanserade också sin blogg, vilken under året bytte namn till Försvar & Säkerhet. Inläggen där håller givetvis samma höga kvalitet som Gula Tidskriften. En annan intressant och något udda blogg som precis lagts till är "Far far away" som är en blogg skriven av en svensk observatör i Kongo.

Speciellt roligt är det dock att ha fått göra bekantskap med Observationsplatsen. Inläggen på oplatsen uppdateras med hög frekvens och är i regel ytterst läsvärda för den som bryr sig om att hänga med i den nutida materielutvecklingen, framförallt på östra sidan pölen, vilket borde vara så gott som alla anställda i Försvarsmakten och fler därtill. Även om systemen inte bara nyttjas i Ryssland, så används samma system (och kommer att användas) av många andra stater och aktörer.

Ett av de absolut intressantaste inläggen publicerades bara timmar innan året var slut och handlade om "utländsk vapensats". För oss svenskar finns utländsk vapensats klassiskt i två varianter: öst och väst. Dessa skickas land och rike runt till olika förband med syftet att soldater och officerare ska lära känna en presumtiv motståndares vapen och deras förmåga. Därför är det mycket intressant att se en utlänsk vapensats i rysk tappning, vilket Oplatsen lyckats att plocka fram en bild på (nedan).

Det är inte vilka vapen som helst som presenteras på bilden utan samtliga är standardvapen i Försvarsmakten: Grg m/86, AK 4 och Pistol m/88. Det torde säga något om inriktningen på vapensatsen eftersom inget av de baltiska länderna eller de kaukasiska nyttjar alla dessa tre. Det skulle vara intressant att be läsekretsen om att id:a vapnen. Stämmer det att det är m/86 och AK 4 eller är det exportversion av granatgeväret och i själva verket en G3? Sverige torde vara ett av få länder som fortfarande nyttjar vapenremmar i skinn.

Vad som är intressant är också hur vapnen kommit i rysk ägo, och som Oplatsen och kommentatorerna undrar - kommer Djedt Maroz snart med en AK-5C till vapensatsen?




Uppdatering 3/1 13.30: Case solved. Oplatsen har nu hittat fler bilder ur samma serie och anser sig därför kunna bekräfta att bilden är tagen i Baltikum, förmodligen Litauen som brukar samtliga vapen som presenteras. Tack alla läsare som bidragit till att klura ut bakgrund och sammanhang.

17 kommentarer:

  1. Synnerligen intressant inlägg.

    Vilka andra länder än Sverige har i detta vapens fall svart plast för kolv och handtag? Om det finns något till land eller flera - har detta land/dessa länder läderremmar för vapnet? (hade tittat på bilden flera ggr på O-platsen men ej noterat lädret, svagt av mig)

    Om jag tolkar dig rätt, Wiseman, är det hursomhelst inget annat land än Sverige som har samtliga tre vapentyper i sitt försvar. Korrekt tolkat av mig?

    "Otillräckligt Ak 4-kunnig"

    SvaraRadera
  2. 21.51 Just färgkombinationen och vapenremmen säger mig att det är en svensk AK 4. Hade varit intressant om en svenska observatör på plats hade kunnat ta vapennumren.

    Jag har svårt att påminna mig något land som skulle använda samtliga tre. I Norge, som använder AG-3 och Glock 17, används mig veterligen den klassiska varianten av grg och inte kolfibervarianten. De baltiska länderna använder inte kolfiber-grg även om samtliga använder f d svenska AK 4.

    SvaraRadera
  3. Undrar fortafarande (likt på Oplatsen) om det inte snarare handlar om att kunna våra baltiska bröders vapen. Med tanke på att våra stolta IB77 nu rattas runt av Kaspars, Jespers & Jonathans undrar man om inte Ivan Ivanovitch mest detaljstuderar dem och inte oss (dock förväntade jag mig som tidigare en G36 på det bordet i det sällskapet).

    För visst torde det i "Suedi"-högen finnas FNC/AK5 och/eller Pskott?

    SvaraRadera
  4. Lew: Högst troligt. Men använder balterna så moderna grg?

    AK 5 och p-skott m/86 hade definitivt också gjort sig. Frågan är dock vad som sker utanför bilden. Fanns det andra bord och i så fall vad fanns på dessa? Hur många vapensatser har man? Finns det vapen så det räcker till full uppsättning till alla? AT-4 kanske man nöjde sig med på ett amerikanskt bord? Nu var det ett tag sedan mina vägar korsades med utländsk vapensats, men antagligen har inte RPG-18/26/28/29 lagts till.

    Troligtvis har du dock rätt att Baltikum är huvudfokus. Med nuvarande försvarsinriktning gör det dock inte det hela mindre intressant.

    SvaraRadera
  5. Svensk eller fd svensk AK4 är det garanterat.
    På mitten, är färgen avskavd vilket tyder på att hylsfångare har använts på den.

    Det har pratats om att balterna filar på diverse uppgraderingar på "deras" AK4.
    Har dock inte sett mer än en bild på vad som verkar vara en demo. Så standardvapnet ser nog likadant ut ännu.

    /Tinhead
    (kanske jultomten håller på att komplettera upp deras vapensats? för var annars köper man sådana vapen??)

    SvaraRadera
  6. Att AK4an saknar hylsbuffert och är tydligt sliten vid fästet för hylsfångaren tyder nog på att det är ett "biståndsvapen" till någon runt Östersjön. Glock finns till salu lite varstans. Intresserade kan börja på "plattan" eller runt järntorget. Det finns givetvis även legala och seriösa försäljare av vapnet.
    M/86 finns exporterat till väldigt många och dyker ibland upp på de mest oväntade ställen. Här står det på ett bord någonstans i gamla Sovjetunionen.
    Att försöka leta efter vapennummer och kolla om de innehar rätt licens för vapnen tjänar nog ingenting till.
    Oavsett vad din undersökning kommer fram till så har allt skötts korrekt och med alla lagar och bestämmelser uppfyllda med råge. Alla stämplar i vattenfast bläck är tydliga och eventuell skatt,tull och/eller andra avgifter är erlagda inom stadgad tid och i rätt antal kronor till rätt myndighet.
    Det kan väl inte komma som en överraskning för någon att de är lite intresserade av vad vi sysslar med? Titta gärna på filmen om prickskyttevapnet OSV-96 på samma blogg. Där finns vi med från Sverige som tilltänkta måltavlor!!

    Teaterdirektören.

    PS! Plastgreppet på manöverhandtaget ser också ut att vara utbytt till "modell större", vilket gjordes på många av "biståndsvapnen".

    SvaraRadera
  7. Alla tre sakerna som ligger på bordet återfinns i Litauens försvarsmakt.
    Tror att bilden är tagen i samma land. Mannen i bakgrunden ser också ut att komma därifrån.

    Cybersoldaten Marcus.

    SvaraRadera
  8. Teaterdirektören: Vapennumren hade varit intressanta för att se vapnens historia. Licens och annat är knappast intressant.


    Marcus (och Teaterdirektören): Baltikum låter som sagt troligt. Såg nu att Litauen faktiskt har CG M3. Det skulle dock vara intressant att höra var Oplatsen hittat bilden. Om bilden presenteras på en sida som varande rysk är det intressant. Annars tror jag vi har ett case solved.

    SvaraRadera
  9. Cybersoldaten Marcus:
    Det ser väl alla att de är på Livgardet, platsen där gammal betong går för att dö...

    SvaraRadera
  10. Riktigt viktigt att O-platsen snart bringar klarhet i var bilden kommer ifrån och om det finns andra bilder tagna vid samma tillfälle som kanske - om inte på annat sätt - kan klargöra om bilden är tagen i en Nato-baltisk eller rysk garnison.

    Den ryska reklamfilmen på O-platsen om det nya prickskyttegeväret OSV-96 - med svenska Bill som mål - är kanske mer intressant.

    Hälsningar,

    X

    SvaraRadera
  11. En fråga;
    Kan FM säga upp anställda officerare och samtidigt rekrytera soldater, specoff- och officersaspiranter?
    Nyfiken på hur "spelplanen" ser ut numera....

    Så sakta håller mina år i FM på att förändras från att jag varit en intresserad, initiativtagande och "framåt" officer till att nu alltmer bli en räddhågad tjänsteman som hela tiden måste se sig över axeln. Alltid verkar det finnas "FPan-anledningar" att hitta hos de anställda numera.....

    Järvhugg

    SvaraRadera
  12. @ Anonym 0921

    Att vapnen skulle ligga på detta viset vid en utställning på Livgardet är fullständigt uteslutet.
    Det var väldigt länge sedan vi hade en sådan ärlig och skötsam publik på en förevisning att vi kunde visa upp vapnen på detta viset.
    På Gardet hade vapnen varit fastkedjade i marken eller motsvarande. Vapnen hade varit attrapper eller obrukbara kopior. Ingen hade fått röra dem eller komma så nära att detta skulle vara möjligt.
    Mannen i bakgrunden hade förmodligen varit från Securitas.

    Nej, bilden kommer nog från ett land med en helt annan typ av utställare/utställningsbesökare.

    Den totala avsaknaden av arkitektonisk inblandning, vid uppförandet av byggnaden i bakgrunden, har dock vissa likheter med en del militära inrättningar i trakterna runt vår huvudstad. Detta får vi väl hänföra till slumpen?

    Teaterdirektören.

    @ cyberMarcus.
    Hmm.. att du kunde känna igen så många vapen? Du har väl inte fuskat och kört något av dina bild/ansiktsprogram..??

    SvaraRadera
  13. OPlatsen bekräftar att bilden är från NATO-landet Litauen :

    "Att und-erlag inte alltid stämmer är en kalkylerad risk man får ta ibland. Tyvärr har det smitit ett sådant i bloggen till min besvikelse. Den utländska vapensatsen med grg, ak4 och pistol 88 verkar vara fotograferad i NATO-landet Litauen, tidpunkten är fortfarande okänd och aktiviteten kring detta har jag inte fått bekräftad. Jag fått en annan bild från samma tillfälle, där man studerar G36."

    http://oplatsen.wordpress.com/2011/01/03/ett-ruttet-agg/

    SvaraRadera
  14. Jag lade till det i inläggstexten för ett tag sedan så att nytillkomna läsare får bilden klar för sig.

    SvaraRadera
  15. Haha där gammal betong går för att dö....sjukt kul helt min humor hehe /Trupparen

    SvaraRadera
  16. Jag trodde att Livgardet var byggt en gång i tiden för att träna strid i bebyggelse i någon gammal Öststatsförort? :-)

    SvaraRadera
  17. Var inte öststatsförorterna modellerade efter det svenska miljonprogrammet?

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.