Om / About Wiseman's Wisdoms

lördag 14 april 2012

Frågetecknen kvarstår kring Saudi

Fortfarande återstår många frågetecken kring turerna i Saudihärvan. Det alltid lika läsvärda magasinet Fokus har i gårdagens nummer en mycket läsvärd artikel, Flykten från ansvaret, som bringar klarhet i något av bakgrunden till härvan.


Saudihärvan blir ett otacksamt arv för en ny försvarsminister. Det är nu 16 dagar sedan Sten Tolgfors avgick som försvarsminister och fortfarande har ingen ny försvarsminister utsetts. Denna fråga börjar bli ordentligt pinsam för Regeringen. Är det brist på frivilliga kandidater, brist på lämpliga kandidater eller en allmän oförmåga i Regeringen att komma överens om ett nytt namn?

Måhända är det så att man inväntar en allmän regeringsombildning för att toppa laget, såsom det beskrivits i media. Denna har varit omtalad att ske till hösten och det riksmötets öppnande och att inte ha en ordinarie försvarsminister under hela den tiden skulle vara oerhört märkligt. En annan faktor som kan inverka är framläggandet av vårbudgeten nästa vecka och vad den kan tänkas innehålla avseende försvaret.

Med Moderaterna som tongivande röst i Regeringen, kan man heller inte undvika att ställa frågan – är inte försvaret en viktigare fråga för Nya Moderaterna än så här?

7 kommentarer:

  1. Försvaret är uppenbarligen en icke-fråga för såväl moderaterna, alliansen och större delen av den svenska befolkningen

    Det verkar vara väldigt få som bryr sig - i alla fall nu när vi har inträtt i den eviga fredens tidevarv

    SvaraRadera
  2. Uppemot 20 procent av bränslet i Sverige kommer från Saudi. Ansvarsfull realpolitik så länge vi inte har egen olja eller andra alternativ.
    Vad media borde intressera sig för är VEM och VARFÖR någon tipsar/lurar dem om diverse affärer inom svensk försvarsindustri just nu. Det finns en anledning.

    SvaraRadera
  3. 15.45:

    Enligt Fokus och SCB har Sverige inte sedan 2001 importerat bränsle från Saudi-Arabien.

    Du kan läsa mer hos Svenska Petroleum och Biodrivmedelsinstitutet. Ca hälften av importen kommer från Danmark och Norge, ca hälften från Ryssland och resterande från bl a Storbritannien, Venezuela och några andra länder.

    SvaraRadera
  4. Bättre att bida sin tid för att försöka få en Försvarsminister som är en långvarig lösning än en quick fix som kanske ej fullt ut kan hantera den nuvarande komplexa situationen som FM befinner sig i. Detta understryks ytterligare av att väljarna faktiskt ej bryr sig om detta i någon särskilt hög grad. Klassiskt bedömande,,,när måste beslut vara fattat på grund av yttre faktorer? Ja den största faktorn är väl när oppositionen, befolkningen eller den breda massan av ledarskribenter börjar att ana en oförmåga hos regeringen. Inte när försvarsintresserade bloggare eller SVD ledarskribenter anser det vara kritiskt.

    SvaraRadera
  5. Precis. Problem med beredskapen kan man skita i så länge inget händer. Så får man ta smällen efteråt istället, som i fallet med tsunamin. Nyheterna måste ju också få något att skriva om och uppröra sig över. Om den nya regimen tillåter det, i.o.f.s.... Det är bara vad väljarna bryr sig om idag som betyder något. Om de bryr sig om konsekvenserna av dagens beslut och blir förbannade imorgon drabbar förmodligen någon annan?

    SvaraRadera
  6. ...och om konsekvenserna av dagens beslut drabbar någon annan, så kan det väl inte vara mitt ansvar? Det är väl någon annan som får se till att lösa problemen när de uppstår? Hur skulle jag kunna anses ansvarig för att hundratals svenskar drabbas av konsekvenserna av bristande beredskap när det inte är jag som sitter i regeringsställning? Ännu bättre om jag kan utnyttja eländet i opposition och beskylla sittande regering för konsekvenserna av mina tillkortakommanden. Vad är det om inte skönt politiskt hantverk? Att som politiker falla till föga för medias förenklade omvärldsbeskrivning är inte att välja bort ansvar, mandat och förtroende, utan en ren överlevnadshandling. Karriären måste säkerställas och vinnas steg för steg. Finns inget utrymme för långsiktighet utan kriget måste vinnas slag för slag. Då måste man kraftsamla sina resurser till slaget "här och nu". Inget vet vem som får bära hundhuvudet i regeringsställning imorgon, så vem bryr sig om morgondagens elände? Det gäller bara att kunna ducka ansvaret när några hundra svenskar råkat förolyckas eller blivit av med trygghet och försörjning. Vem bryr sig? Bara viktig om det är media som bryr sig. Att ha en plan och mediastrategi för vem som kan skuldbeläggas är viktigare än att försöka förebygga på bekostnad av politiska pluspoäng idag. Det är dagens poäng som vinner nästa val, vilket självklart är det överordnade målet för varje yrkespolitiker med självaktning.

    SvaraRadera
  7. Mig veterligen har de "nya" Moderaterna inte haft någon försvarsminister efter Odenberg. Hellre en tom ministerpost än en tom hylsa!

    Och försvarspolitik är alldeles för dyrt att implementera, så någon sådan har de "nya" Moderaterna aldrig haft i sin budget.

    Slutsats: Vi försvarsvänner är hänvisade till att rösta på något "gammalt" beprövat parti.

    Flygsoldat 113 Bom

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.