Om / About Wiseman's Wisdoms

måndag 21 maj 2012

Amatörernas aftons dirigent får gå

I helgen meddelades det att statssekreteraren i Försvarsdepartement, tillika försvarsministern Sten Tolgfors handgångne man, Håkan Jevrell , har entledigats. Jevrell var djupt inblandad i minst två av de frågor som Sten Tolgfors KU-anmäldes för. Det var Jevrell som ledde den amatörernas afton som "Genomförandegruppen" utgjorde och som fick så stark och helt berättigad kritik av Riksrevisionen att den i vintras KU-anmäldes. Det var också Jevrell som enligt DN låg bakom telefonsamtalet till Försvarsmaktens generaldirektör Ulf Bengtsson, vilket satte stopp för det för Försvarsdepartementet och Regeringen obekväma anförandet på Arméinspektörens fältövning om Solidaritetsförklaringen. Det är inte första gången liknande samtals rings från politisk nivå och förmodligen tyvärr inte heller sista gången.

Vilken roll Jevrell sedan haft i den tredje KU-anmälan mot Tolgfors, Saudi-affären, lär visa sig. När Saudi-affären briserade i vintras var Jevrell en av aspiranterna på att ta över platsen som generaldirektör för FMV. De skeppen lär vara brända.


Låt hoppas att detta innebär en nystart för Försvarsdepartementet och en nyktrare svensk försvarspolitik. Huvudet har länge varit så djupt nedstoppat i sanden att inte ens halsen på strutsen synts till. Den nya försvarsministern har än så länge inte gjort så mycket väsen av sig, men med tanke på läget inom ansvarsområdet tar det förmodligen ett bra tag att få grepp om läget och ta fram en åtgärdsplan. Att Tolgfors avgång skulle ha varit planerad är högst otroligt med tanke på förloppet sedan beskedet lämnades.

Försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (s) hade i helgen en mycket bra och öppenhjärtig debattartikel på Newsmill. Låt hoppas att han får gehör för sina åsikter. Dock måste Socialdemokraterna inse att det kommer att krävas betydliga ekonomiska tillskott för att få ordning på det svenska försvaret.


Parallellt rasar soldatdebatten vidare, nu även på papperstidningens debattsidor. Det var bara en tidsfråga innan det skulle dyka upp en ny utgåva av der Untergang och i helgen skedde det. Läs även blogginlägget från IT-specialisten som funderade på att söka som soldat.


SvDAft

10 kommentarer:

  1. Det ska bli intressant att se vem som efterträder om inte annat för att det blir ett första tecken på hur Karin Enström tänker hantera sitt departement.

    Blir det någon vars fackkompetens är inom försvarsfrågor eller spin doctoring?

    SvaraRadera
  2. Jag minns att jag såg en livesändning av när Jevrell presenterade genomförandegruppens resultat om vilka materielprojekt som skulle avbrytas. Ja samma lista som riksrevisionen kritiserade regeringen över som dyr och odemokratisk.

    Det var en skrämmande sändning att se dels för att vi hade en tomhylsa light utan kunskap om systemen som pratade om hur mycket som kunde sparas och ändå bli bättre men också för att det var på sin höjd 5 journalister i hela salen.

    Nya Försvarsministern fortsätter tydligen på Tolgfors spår genom att skönmåla försvaret och vurma för NATO (SvD idag). Vi får väl se vilka materielprojekt hon tänker stryka samt lägga till, att det blir något nytt amerikanskt system avsett för NATO-insatser får man anta. Marinen kan ju vänta några decennier till på stödfartyg.

    dd

    SvaraRadera
  3. Angående Enström och NATO tror jag att blogosfären skulle kunna göra sig några inlägg kring hennes tidigare handel och vandel i den frågan.

    Jag har svårt att skaka av mig känslan av att Enström är en NATO-kramare av stora mått och att hon likt en plump politiker kan tänka sig att försöka dra en fråga av den digniteten genom riksdagen utan att låta den passera väljarna.

    Om fröna börjar sås nu kan frågan hastigt och lustigt röstas igenom i riksdagen, likt värnpliktens avskaffande, omkring 2016 bedömt.

    SvaraRadera
  4. Tyvärr så är ju ej NATO frågan riktigt mogen för debatt i Sverige men kanske kan Försvarsministern lyfta frågan om 2-3 år. Att helt ofinansierat och isolerat bedriva någon form av ensam allians utan säkerhetspolitiska garantier är ju helt verklighetsfrämmande. Å andra sidan så är ju faktiskt mot argumentet att det ej finns någon relevant hot bild mot Sverige under en övserskådlig tid på 30-40 år. Inte ens den gamla klassiska grenen "låt oss återuppliva det nordiska samarbetet" känns särskilt modernt. Tror faktiskt att det är bra att den nya Försvarsministern bidar sin tid, formerar styrkorna och börjar sin tjänstgöring när relevanta fakta har hämtats in så att vi kan få en seriös debatt istället för populistisk som tyvärr bara fördröjer den här smärtsamma processen.

    SvaraRadera
  5. @ Anonym 20:15

    På något sätt känns det som om den nya Försvarsministern saknar den tid som behövs för att bida och några styrkor att formera har vi knappast. Just nu känns det som om allt går på r-v-en för hennes parti. Trötta, håg- och och idélösa och i behov av avlösning.

    SvaraRadera
  6. @20.15

    "Å andra sidan så är ju faktiskt mot argumentet att det ej finns någon relevant hot bild mot Sverige under en överskådlig tid på 30-40 år."

    5 år ok. 10... mja. 20, 30, 40 år...!!!

    Har du någon sorts tidsmaskin eller? Jämför 20 år tillbaka i tiden. Sedan 20 år igen. Hur såg världen ut då? Hur förändrades den sen? Hur mycket koll hade man?

    Om man nu inte kunde förutse något av världskrigen ens 5 år i förväg, eller Libyenkonflikten ens 1 år i förväg, eller 9/11 (med allt som hände sen) ens en månad i förväg...

    Vilka är våra chanser att se framåt 40? Vi vill gärna tro att vi vet allt, men vi vet egentligen väldigt lite. Däremot gissas och önsketänks det givetvis en fantastisk massa, speciellt av människor som har mycket att förlora på att medge sina begränsningar.

    Utöver det håller jag med Anon 21.34. Borgarna har helt tappat greppet om försvarsfrågan, och en hel del annat med. Den här tystnaden är inte en styrka, det är för att de inte vet vad de ska säga!

    Får en att sakna Tolgfors lite grann, där har du någon som visste exakt vad han skulle säga... Om och om och om igen. Säger man det bara tillräckligt många gånger är det nästan som att det är sant (och bra mycket billigare!).

    Dax att lämna över och tänka över vad som gick fel.

    SvaraRadera
  7. @upandaway 2015
    Libyen.?
    Håller med dig..någonstans om något år kan något inträffa som kan innebära att några svenska politiker överväger att använda någon förmåga som vi redan har inom FM. Det är där som Libyen ingår som konflikt. Att använda Libyen som en gränssättande konflikt för att planera en framtida förmåga är ju kreativt som att använda upprorsbekämpningen på södra Filippinerna som någon form av måttstock för att diskutera sveriges FMs framtid.

    SvaraRadera
  8. @anonym 19:06

    Hallå? Fröna såddes kring mitten av 90-talet. Vi blev tvungna att lämna säkerhetspolitiken som sa "alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig". Läs om dagens säkerhetspolitik på regeringens hemsida. Ett resultat av 20 års politik grundat i en bred parlamentarisk försvarsberedning, där spikarna slogs i FB 04. Dagens säkerspolitik säger inte ett ord om alliansfrihet. Ett tag talades om militär alliansfrihet. Idag talas om att göra saker tillsammans med allierade (inom EU). Istället för neutralitet så proklameras tydligt att vi inte kommer förhålla oss passiva (neutrala) om någon hotar våra allierade. Vi är bäst i klassen som NATO prospekts inom PfP. Tåget har redan gått och ställda inför faktum av dagens säkerhetspolitik och totalförsvarsförmåga, så är handlingsalternativen kraftigt begränsade. NATO är försvarsramverket för huvuddelen av våra allierade inom EU. När EU-länder tillsammans ska ställa upp för FN i någon oroshärd så är det inom ramen för NATOs strukturer som förband organiseras och koordineras. Sverige är inte längre villiga att prioritera de medel i försvarsanslag som krävs för att vidmakthålla nationellt oberoende och suveränitet. Att nu stå utanför NATO är bara korkat då vi i princip förväntas ställa upp som fullvärdig medlem och pytsa in, men utan möjlighet att delta i beslutsfattande och utan att få några bindande försvarsgarantier om vi utsätts för militära hot. Som medlem är det bindande för medlemsländer att ställa upp militärt vid behov. Vi vill inte lova att ställa upp, utan vill kunna välja om det passar eller inte. Samtidigt utgår vår säkerhetspolitik från en from förhoppning att alla andra ska ställa upp om det behövs. Vi ställer ju upp på lite mindre farliga uppgifter om vi slipper att riskexponera oss i media, det räknas väl? Skenheligt och tyvärr inte så hedervärt som politik gentemot våra allierade. Var är vår ryggrad?

    SvaraRadera
  9. Ja Hultqvist inlägg på newsmill är verkligen bra och klarspråk.
    Hoppas han får ordentligt genomslag i Sveriges Riksdag.


    Det är bra att statsekreteraren får hjälp att gå vidare och är en fingervisningen till kommande statsekreterare att låta bli att intervenera bla i vår övningsverksamhet och försöka stypa fritt tänkande fd officer.

    SvaraRadera
  10. http://www.dn.se/nyheter/sverige/alliansfriheten--ett-svenskt-fornminne

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.