Om / About Wiseman's Wisdoms

onsdag 13 juni 2012

SvD uppmärksammar PRIO

I en ledare i SvD idag skriver Claes Arvidsson om system PRIO och injöd läsarna att "berätta sina allra bästa historier om PRIO", vilket sedan presenteras på SvD ledarblogg. Hittills har två episoder presenterats och fler lär följa (Historia 1, historia 2). Dessa är dock ganska tama och av säkerhetsskäl lär historierna förmodligen koncentrera sig kring löne- och resehanteringsfunktionerna i PRIO.

Vill man läsa något värre är det bara att slå upp senaste Officerstidningen och reportaget om vedettbåten Jägaren där ett antal PRIO-episoder tas upp.

48 kommentarer:

  1. På Rapport i morse. ÖB har inte råd med ny JAS inom oförändrade anslag. Borg vägrar. ÖB flaggar för ytterligare nedläggningar. Moderat arbetsgrupp ska kolla på detta. Är det kanske möjligt at osthyvla lite till, eller blir det kapning av hela funktioner/ förmågor? Man kan ju ana att lösningen inkluderar att kapa ytterligare personalrader då yrkesförsvaret faktiskt blev lite dyrare än vad man tänkt sig. Tänk att så många och högljudda kritiker faktiskt hade rätt.

    Hur ska man sedan kunna hävda någon trovärdig inital förmåga att hävda territorell integritet på marken? Vi klarar knappt att bemanna högvakt, skyddsvakt och några få soldater utomlands idag. Det sista som ryker blir väl högvakten och arméns musikpluton som redan i dag närmar sig att utgöra stomme och huvuddel i svensk markstridsförmåga. Fördelen med förbandstypen är att även fina trumpeter är mycket billigare än pansarskott.

    Nu är nog snart vägs ände nådd där det inte finns någon trovärdig koppling mellan resurser och en förankrad och trovärdig uppgift. Säkerhets- och försvarspoltiken kommer att haverera på grund av resursbrist. En resursbrist som till del beror på inkompetens och ineffektivitet. Svagt underbyggda och förankrade beslut. Suboptimeringar som leder till motsatta effekter än avsedda, t.ex. stödsystem som ökar kostnader, leder till mer tid för byråkrati och verksamhetsledning istället för tvärtom, etc. System som blir lika dyra och sena som förr trots nya innovativa idéer för materielförsörjning. Därmed måste det prutas och vi kan bara köpa för få system med otillräckliga operativa förmågor, då verkligheten inte motsvarar beslutsfattarnas våta drömmar och visioner. Önskedrömmar inom personalförsörjningen, som inte klarar ens en ytlig granskning av normalbegåvade, klarar heller inte mötet med verkligheten. En inkompetent (i sin nya verklighet) försvarsmaktsorganisation som saknar den politiska ledningens förtroende och därmed detaljstyrs av än mer inkompetenta lekmän. Chefer och personal med alternativ flyr det sjunkande skeppet och adderar till nedgången. Vi lever tyvärr idag i morgondagens fattiga bananrepublik. Det är väl bara att vänja sig.

    SvaraRadera
  2. Jag har hört att brandmän får ett extra risktillägg när de är på utryckning. Detta räknas in i lönen. Arbetsgivaren har i dialog med facket garanterat minst 5000 bränder per år för att uppnå en skälig medellön. Det är en förutsättning för att uppnå rekryteringsmål. En särskild arbetsgrupp har satts samman för att vid behov se till att utryckningsbehovet uppfylls genom inducerade bränder, den s.k. pyromangruppen. Därmed har räddningstjänsten utvecklats från att bara i onödan hänga på brandstationen i beredskap, till att faktiskt användas på riktigt och göra nytta! Istället för att lägga pengar på brandmän som bara ägnar dagarna åt träning och låtsasbränder, dyra brandbilar och utrustning som aldrig används, så har vi säkerställt att de används och gör nytta. Hurra vad vi är bra! ;-)

    (Visserligen har driftkostnaderna ökat väsentligt då t.ex. materielen nu används hela tiden. Vi behöver köpa nytt oftare och så, men vad fan, så länge det finns personal att dra ner så kan man spara och effektivisera.)

    SvaraRadera
  3. @ Anonym 14 juni 2012 12:17
    Helt underbar liknelse.

    Det fina med pyromangruppen är dessutom att man vet var det ska börja brinna. Därigenom har brandförsvaret kunnat göra sig av med massa gammal skit i form av materiel och personal som ändå aldrig kom till användning.

    SvaraRadera
  4. Jag har för mig att en officer vid Jägarskolan (sedermera I22) uttalade sig, då han fick reda på att vi skulle fån nya sovsäckar: " Nya sovsäckar gör inte ont i fienden. Vi ska ha saker som gör ont i fienden"

    SvaraRadera
  5. Du kan kalla mig Anonym. Jag har numera den identiteten! :-)

    SvaraRadera
  6. Anonym: Kan bara instämma - fantastisk liknelse!

    SvaraRadera
  7. Bra av SvD att uppmärksammar detta men det är kanske ännu mer angeläget att diskutera FM 2014. Pengarna är slut och vad händer då? Spekulationer kan gå hur långt som helst. Det skulle vara intressant om det finns några "spärrkort". Vilka förband/förmågor får inte röras?

    SvaraRadera
  8. Hej,

    som en uppföljning på bl.a. det gästinlägg jag skrev här på WW för några månader sedan har jag nu skrivit en "lägesuppföljning" avseende PRIO-införandet på Försvarsmaktens egen blogg på http://blogg.forsvarsmakten.se/kommentar/2012/06/20/prio-–-vad-hander-och-hur-ar-laget/

    mvh//Thomas Engevall
    Flottiljamiral
    Chef för PRIO-infrandet i FM

    SvaraRadera
  9. Frågor till Fljamiralen Engewall;
    Tycker du att Försvarsmakten fått bättre kontroll och överblick av sin ekonomi med PRIO? Vänligen motivera svaret.

    Vänligen reflektera över följande liknelser; OM en internetbutik hade ett kundgränssnitt som en Kundvagn i PRIO-hur tror flottiljamiralen att det hade gått för internetbutikens ekonomi?

    OM flottiljamiralens egen Internetbank hade ett gränssnitt som ett servicemeddelande i PRIO-hade flottiljamiral Engewall haft kvar just den internetbanken som sin bank?

    SAP-PRIO är användarfientligt, det inbjuder till att göra fel, det skapar dubbelarbete och dubbelarbete tar arbetstid-mycket arbetstid. Hur kommenterar flottiljamiral Engewall det? Spelar det kanske ingen roll att PRIO fullkomligt stjäl arbetstid i FM?

    Hoppas nu på väl motiverade svar från flottiljamiral Engewall.

    SvaraRadera
  10. Hej igen,

    Ibland så läser jag kommentarer och frågor varför det är så få av de högre officerarna i HKV och på andra ställen som ger sig in i "bloggdebatten". Kommentaren av "Untergang mit PRIO" ger nog ett rätt bra delsvar på den frågan när det gäller kommentarsflödena. Många kommentarer är bra och sakliga men långt ifrån alla. När det gäller de senare finns det helt enkelt inga som helst skäl att sätta av tid att svara på raljanta och allmänt ohyfsat hållna frågor eller påståenden (som "Untergangs"), i synnerhet när skribenten inte ens bemödat sig med att stava mitt namn rätt trots att han använt det inte mindre än fyra gånger.
    Jag räds inte tuffa frågor och kommer på att svara på betydligt fler och tuffare än dessa fem, dock hos bloggaren "Skipper" som jag sedan tidigare lovat "första tjing". Först tänker jag dock fira midsommar med tillbehör som, åtminstonde än så länge, inte låter sig beställas med vare sig servicemeddelande eller kundvagn i PRIO.

    Glad Midsommar!

    Thomas Engevall
    Flottiljamiral
    Chef för PRIO-införandet i FM

    ps. Jag lovar också efter att Skipper fått sina svar svara på frågor också här på WW i det stycke det finns några, dock med undantag av sådana som hålls i "Untergang mit PRIO:s" tonläge.

    SvaraRadera
  11. Hmmm...

    Tonläget antyder kanske nivån av frustration?

    Nu är det väl ingen hemlighet att användbarhet och effektivitet inte är högst prioriterat inom FM. Det kostar bara arbetstid och den är mer eller mindre obegränsad och gratis. Syns inte i någon budget där den kan ifrågasättas.

    Nä, det är användarnas fel. De gnäller, vill inte gå den fina tredagarsutbildningen för att lära sig skicka epost och gör bara fel hela tiden. (Sedan struntar de i tvådagarsutbildningen om hur man tar emot och svarar på epost). Om de kunde göra rätt istället, så som programmeraren hade tänkt sig, så skulle det inte vara några problem. Istället envisas de med att göra på sitt sätt som är helt galet ur ett tekniskt och datalogiskt perspektiv. Man skulle ju kunna tro att de är skolade i något helt annat än datateknik och programmering. Vad har de annars att göra än att använda systemet. Bah, de kan väl lägga en halvtimme extra på stödsystemet. Det är ju helt centralt för att vi ska ha koll på ekonomin och klara ledningen. Vad är väl viktigare än det, mitt jobb. Hur svårt kan det vara? Visst, en del grejer är väl inte helt optimala,och sunt förnuft kanske inte altid fungerar, men det finns inget som inte lite utbildning kan fixa.

    Ge mig 30 min extra per anställd och dag, så kan jag spara 50 miljoner i utvecklingskostnad. Varför lägga så jävla mycket pengar på detaljer i gränssnittet som bara lite utbildning och extra tid kan lösa. 0,5 h * 200 dagar per år * 15000 anställda * 250 kr/h = 375 MSEK betyder att besparingen är lönsam i hela 1,5 månader av drift. Visst, sedan tickar slantarna, men det är som sagt inga riktiga pengar utan bara arbetstid som stjäls från kärnverksamheten. Där får man väl bli lite mer effektiv helt enkelt.

    Du behöver inte svara på mitt raljanta inlägg. Jag ställde ingen fråga. Ha en trevlig midsommar istället och lägg jobbet åt sidan. Din uppgift är förvisso en av de tyngsta just nu. Du behöver din vila för att orka ta eländet i hamn.

    SvaraRadera
  12. Ska man skratta eller gråta åt flottiljamiral EngeVall? "Mitt namn blev inte rätt stavat och då tänker jag tjura och INTE svara på nåt...."

    Inledningsvis ska jag naturligtvis be flottiljamiral EngeVall om ursäkt för det grova övertramp jag gjort på flottiljamiralen genom att stava en bokstav fel i flottiljamiralens efternamn.

    Man undrar därefter om primadonnafasonerna har fullständigt slagit rekord-tänk om en stridsrapport från ett förband kommit till EngeValls bord och ett litet kryss varit i fel ruta-då hade minsann flottiljamiralen sänt rapporten åter-på samma fega sätt som han nu inte VÅGAR besvara höst relevanta frågeställningar om t ex Försvarsmakten fått bättre överblick och kontroll, en djupt strategisk fråga, över sin ekonomi med hjälp av SAP-PRIO.

    Frågar inte EngeVall mer utan vänder mig istället till Svenska Dagbladet; hjälp oss med PRIO-mörkret!!!! Ställ samma frågor till Försvarsmaktens ledning om Kundvagnar och Servicemeddelanden som jag förut försökte ställa till flottiljamiral EngeVall.

    Som jag förstår det har SAP-PRIO upphandlats utan att Försvarsmakten använt Lagen om Offentlig upphandling, PRIO har hittills kostat mer än 10 miljarder kronor och det har ännu egentligen inte fungerat alls.

    SvD hjälp Försvarsmakten!!!!

    SvaraRadera
  13. När det gäller Jägarens PRIOproblem kan nog samtliga hänföras till "förarfel". "Någon" mänsklig påverkan har tillverkat felen, inte systemet.

    Felet som vi här på teatern upplever med systemet är att det är osmidigt, använder konstlade begrepp och tar lång tid att anpassa sig till. Dessutom är utbildningen i många fall bristfällig. Det hjälper inte att systemet kan om inte vi som skall använda det förstår oss på det.
    Det måste bli enklare/smidigare och mer användaranpassat än nu. Vi användare måste kunna se förbättringar i vår datahantering. Nuvarande version är för krånglig/långsam/oöverskådlig och upplevs som bökig och tillkrånglad. En tidstjuv av ofantliga mått. Tid som vi egentligen inte har.

    Min bästa historia är om en "pryl" som vi letat efter i flera veckor och nästan lagt ner. Då beställde vi den i PRIO på vinst och förlust. Den fanns att avhämta på godset två arbetsdagar senare! Suveränt!

    Min sämsta historia är en sak vi beställde för tre veckor sedan och ingen verkar ha koll på var den är!

    När var det som detta system skulle spara miljarder åt FM och vi smidigt och enkelt skulle hantera nästan allt från vårt skrivbord???
    När och vem var det som sa det??

    Teaterdirektören.

    SvaraRadera
  14. Om 30 min ineffektivitetstid pga dåligt användargränssntt kostar 375 MSEK arbetstid per år, så motsvarar det 375-750 anställda i kärnverksamheten, dvs i runda slängar två insatskompanier.

    Jobbar i industrin där vinst är viktigt och alla kostnader följs upp. Här finns inga ineffektiva lösningar. Här införs inget på chans, utan allt förbereds in i minsta detalj. Ägarna kräver avkastning och lyckas man inte så rullar huvuden. Att något skulle tillåtas störa produktionen eller minska produktiviteten finns inte. Särskilt inte om syftet från början är det motsatta. Bara i FM har jag upplevt maken till tokigheter. Det upprörande är att man aldrig lär sig utan om och om igen sätter tummen i spåret och kör igen. Även om det gick åt helvete förra gången så försöker man om och om igen på samma sätt utan att dra några slutsatser. Det är inte särskilt smickrande för organisationen, även om enskilda individer säkert gör så gott de kan.

    SvaraRadera
  15. Nu ska vi alla ha klart för oss att stödsystem per definition varken är kärnverksamhet, eller har något med kärnverksamheten att göra. Därför är det heller ingen viktig eller prioriterad fråga. Kärnverksamhet är att genomföra insatser och t.ex. anbefalld flygtidsproduktion. Reservdelsförsörjning och underhåll för att upprätthålla tillgänglighet på materiel är inte kärnverksamhet och kan med fördel hanteras av andra än Försvarsmakten. Datorsystem som stödjer t.ex. reservdelsförsörjning är definivt inte kärnverksamhet, därmed är det tråkigt och kan läggas ut till någon som tycker det är intressant och viktigt. Att flyga är däremot både ballt och såklart det enda viktiga.

    SvaraRadera
  16. Kärnverksamhet?

    I krig är logistik den viktigaste kärnverksamheten - man kan inte bedriva krig om inte reservdelar, bränsle, materiel och reparationer utförs och försörjs. Att lägga logistikdelar på externa parter är tecken på grav okunnighet och inkompetens - dessa verksamheter måste läggas och kontrolleras direkt av försvarsmakten. Man kan inte beordra en extern servicetekniker i civil verksamhet att reparera en stridsvagn eller genomföra reparation av ett plan fast det kommer att innebära döden eller livshotande skador för personen - notera att i modern krigföring så finns det inte bakre linjer och avskilda servicefunktioner - allt kommer att angripas.

    Det yttersta tecknet på inkompetens är att använda civila tankemönster och processer i militära sammanhang som skall verka i krig. Då skall man hållas borta från allt vad beslutsfattande heter när det gäller beslut för försvarsmakten. Krig kräver helt andra strukturer än civila verksamheter - centralisering är direkt livsfarligt. Och all militär verksamhet bygger på fungerande logistik och fungerande underhåll - skall utföras av soldater som lyder order, inte personal som kan vägra av arbetsmiljöskäl när det hettar till...

    Dubbelgrön

    SvaraRadera
  17. @Flottiljamiralen@ Jag känner mig illa till mods när jag läser yrkesofficerskollegornas kommentarerna kring PRIO.

    Min erfarenhet (och jag har 35 personer mig DIREKT underställda) är att löne-, tids- och annan rapportering i PRIO fungerar mycket bra.

    Men jag arbetar med systemet 1,5 timmar varje morgon, då min personal har arbetstider och insatser som ständigt rör på sig och genererar rader "godkänn arbetstid".

    Vad kundvagnarna beträffar så fungerar dessa ännu bättre och stödjer min enhet i dess verksamhet. I regel skriver min stf ut själva kundvagnen och jag godkänner den. Vi arbetar mycket med s.k. Limit ordrar" (stående inköpsanmodan) vilka underlättar det hela ännu mera, speciellt fakturahanteringen.

    Stf har under tiden fått motsvarigheten till svart bälte i kundvagnsskrivande.

    Har jag missuppfattat hela läget med PRIO? För oss fungerar det hela mycket bra???

    MVH Göran Mellblom

    SvaraRadera
  18. @Goran Mellblom

    7,5 timmars arbete i veckan i PRIO för att attestera underställdas arbetstid. Det tycker du är bra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Uppgiven@ Nåja, i de där 1,5 timmarna ingår även sådär en 20-30 mail.

      Men om dessa kompanier med administratörer och deras ledningsnivåer genom mitt PRIOR arbete kan avlösas av kulspruteskyttar och stridsfordonsförare och korpraler så är 1,5 timmar per morgon bra, rätt och riktigt.

      Vad beträffar att FM valde ett européisk stödsystem och ej ett amerikanskt så har det nog med säkerhetspolitik och EU att göra. Kanske finns fördelar med ett Alleuropeiskt stödsystem?

      Mvh Göran Mellblom

      Radera
  19. PRIO är bland de värsta som hänt den Svenska krigsmakten. Nu vill jag veta vilka som drivit fram systemet inom krigsmakten. Fram med listan! Jo jag vet vad SAP skiten är för en 60-tals teknologi och att den utvecklas/underhålls av en arme av dyra SAP konsuler som bara kan SAP och inget annat inom system och datavetenskap. Krigsmatken har inte fråga en enda kotte som konstruerar moderna logistik, backoffice, personal-ekonomi system och än värre har den heller inte frågat sina slutanvädnare hur de vill ha det. Krigamakten har gått till Butrix och köpt grisen i säcken utan att ställa en enda relevant fråga.

    PRIO står för Prioritera SAP och IBM och skit i allt annat i krigsmatken.

    SvaraRadera
  20. Bästa konteramiral.
    Vi båda jobbar med att förse tekniska lösningar för en stor komplex organisation. Det är inte vårt jobb att försvara system inte ens de som vi drivit fram själva, utan vårr jobb är att kritisk granska system utifrån behov och krav i organisationen. Jag har designat och infört infrastruktur baserat på samma plattform ICE som den Amerikanska Armen i sitt Bringade Combat Team projekt fast för global Financial Trading, vilket förutom real time trading och RM också innefattar logistik, ekonomi och produktflöden. Det är en av många moderna lösnignar som FM inte tagit med i sin förstudie om nu det existerar någo förstudie eller analys alls.

    Varför har inte konteramiralen lyssnat på oberoende IT experter och slutanvändare för att utvecklat en infrastruktur och applikationer därefter? Grunden är att välja en infrastruktursteknologi som möjliggör för applikationsutvecklarna att anpassa applikationerna utifrån försvarsmakten och dess förband. Det är hemskt mycket dyrare att köpa, integrera och driva färdiga system än att välja en infrastruktur och bygga applikationerna själva med dagens SOA/DO teknologi och metodologi. Med rätt infrastruktur kan jag snabbt och säkert bygga allt vad en kompanichef vill ha med Visual Studio .NET eller Eclipse JAVA under Linux eller Windows utan några biverkningar. Det är kompanicheferna, kvartermästarna, verkstadscheferna, logistikcheferna, personalavdelningen, och andra slutanvändare som ska bestämma hur systemet skall se ut och uppträdda, inte vi IT nördar, ej mindre SAP idioter eller charmiga affärsmän från IBM.

    SvaraRadera
  21. 7,5 h administration kan nog vara OK för en konsult om resterande 32,5 h går till ren produktion utan mer "waste". Det ger en debiteringsgrad om drygt 80%. Räknar vi däremot av ytterligare 2x30x5 min fika på en vecka, inkl. lite annan slasktid, så blir det sisådär. Vi får väl räkna 3 h fys per vecka som kärnverksamhet och produktion, annars blir det riktigt dåligt. Vad har vi kvar för att öva trupp med? Ca 24,5 tim. 2 tim förberedelser för 1 tim övning ger ca 8 timmar med truppen per vecka. Fantastiskt! Alltså är det inget problem att rodda plutonen med chef, stf och två instruktörer. Om vi tar bort all förberedelsetid, så går det nog utan instruktörerna också. Att lägga 20% eller 5% av veckoarbetstiden på hantering i stödsystem är väl hugget som stucket. Fika lite mindre, träna lite mindre, förbered lite mindre, gnäll lite mindre och slösa mindre tid att blogga, så löser det sig. Vad är väl viktigare än kärnverksamheten och för all personal i ledningsroll så är kärnverksamhet personaltjänst och ekonomiuppföljning. Ni ersätter dessutom alla tidigare civila sekreterare, löneadministratörer, resehandläggare, personalhandläggare, förrådsmän, med flera vars tjänster vi nu har kunnat spara in tack vare PRIOs funktionalitet! Grattis till er nya yrkesroll och dess möjligheter att göra karriär inom administration. Genom att inte göra gränssnittet för bra, så fostras ni tidigt mot att PRIOritera färdigheter i administrativ tjänst - er framtid! För att fostra goda admInistratörer så krävs ett minimum av organisation och verksamhet att administrera. Idag är denna för stor och kostar för mycket i förhållande till nödvändig administrativ träning. Genom att återgå till nationell fiktiv organisation och verksamhet, så kan den administrativa träningen bedrivas mer effektivt och resurssnålt. Dessutom minskar risken att inte kunna hålla ekonomin i balans, då riktiga insatser är riktigt dyrt. Till syvende och sist så är huvudmålet med verksamheten att redovisa en ekonomi i balans, inte nödvändigtvis att åstadkomma något specifikt militärt relevant mål för tilldelade anslag. Härvid är PRIO ett ovärderligt hjälpmedel för att nå huvudmålet, utan onödigt fokus på eventuella sekundära mål.

    I ett kommande skede omvandlas FM till "Förvaltningsmakten" för att successivt lämna myndighetens kostnadsdrivande militära prägel. Slutligen, när de sista militära elementen gallrats ut så ändras namnet till det mer civilt klingande "Förvaltningsmyndigheten". Kärnverksamhet och offentligt uppdrag är att förvalta förvaltningssystemet inom ramen för tilldelade anslag, dvs. alltid hålla sin ekonomi i balans. Successivt reduceras anslaget och personalramarna med mål att utveckla förvaltningssystemet så att det förvaltar sig själv till lägre och lägre kostnad tills dess det börjar generera intäkter till statskassan och all personal är onödig och avvecklad. Nu upphör myndigheten, eftersom det inte finns någon reträttposition som generaldirektör för riksdagspolitiker att besätta längre.

    Snacka om effektivisering och PRIOritering. Successivt och snyggt har 40 miljarder frigjorts till viktigare politikområden. Hela tiden har ekonomin kunnat hållas i balans!

    SvaraRadera
  22. @Goran

    Det du uppenbarligen missar är att om plutonchefen är uppbunden 1,5 timme om dagen vid PRIO, så spelar det ingen roll hur många kspskyttar som finns i plutonen.

    _Plutonen_ som förband torde fungera sämre i alla fall, eftersom dess chef och _ledare_ har förvandlats till administratör.

    SvaraRadera
  23. @Uppgiven@ välkommen ut i verkligheten. Om det är svårt att fortsätta arbeta med din pluton som du gjorde förr så är kanske FÖRÄNDRING KRÄVS slutsatsen du bör dra.

    Om du istället drar slutsatsen VÄNTA TILL DESS YRKESSOLDATERNA FÖRSVINNER så tror jag du är fel ute.

    Hela samhället fungerar med frivilligt anställd personal, så vad talar emot Försvarsmakten? Alla chefer ansvarar för personaladministration. Det är just därför de är chefer.

    Kanske är det så att UTBILDNINGSVERKSAMHET i en yrkesarmé även för GSS skall bedrivas i kursform av särskilda lärare, snarare än decentraliserat på varje pluton?

    Hur går det till i andra yrkesarméer?

    Mvh Göran Mellblom

    SvaraRadera
  24. @Göran Mellblom
    Du precis som delar av övriga FM tycks tro att chefs- och ledarskap handlar om administration. Det är en grav feltolkning av funktionen.

    I sunda verksamheter sköter administratörer om administrationen och chefer leder verksamheten. Det finns faktiskt inga likhetstecken mellan de två funktionerna chefsskap och administration.

    Frivillighet eller avsaknad av det är inte en faktor.

    Och snälla sluta slösa med versalerna. Versaler i text på forum innebär en höjning av tonläget och du använder det på ett sätt som sänker uppfattningen av kvaliteten på dina inlägg.

    SvaraRadera
  25. @Cynisk@ Vet vi hur det går det till på plutons/kompaninivå i andra yrkesarméer? Hur går det till i företag och myndigheter av samma storlek?

    Mvh Göran Mellblom

    SvaraRadera
  26. @Mellblom
    Åtminstone jag och de flesta av mina kollegor kan fundamenten i ledarskap och chefsskap.

    Eftersom jag också har varit civil så vet jag också hur det fungerar i "den andra verkligheten" och även om verksamheterna är väldigt olika varandra så är fundamenten de samma för det direkta ledarskapet med krav på tillgänglighet, beslutsfattning och deltagande i verksamheten.

    Administratör är en annan funktion än Chef. Det vet de flesta men på något sätt tycks ansvariga i FM inte begripa det. Det kan ju vara för att de har sekreterare och adjutanter som utför administrationen åt dem?

    SvaraRadera
  27. @Cynisk@ När jag befann mig på ett brittiskt förband en längre tid i förbannade mina brittiska officerskamrater sin enorma adminbörda.

    Den tycks höra yrkesarmén till för dess officerare.

    Mvh Göran Mellblom

    SvaraRadera
  28. @Goran

    Jag har befunnit mig ute i verkligheten tämligen länge. Även i den verklighet som inte utgörs av statsceremoniell tjänst...

    Liksom Cynisk har jag även arbetat flera år i den civila verkligheten.

    Så jag tror nog att jag har ganska torrt på fötterna när jag återigen hävdar att det är till förbandens nackdel när lägre chefer reduceras till administratörer istället för att vara just chefer och ledare.

    SvaraRadera
  29. @uppgiven@ Cynisk@ vpl avskaffades för ungefär ett år sedan. Så länge har vår nuvarande verklighet funnits.

    Kunde ni skissa på en adminmodell med de resurser som står er till buds på ert kompani vore det intressant att fortsätta diskutera.

    Jag var i sex år i en stor svensk, stor européisk och en högt specialiserad amerikansk koncern.

    Omställningen från utbildning till arbetsledning är mycket svår för oss alla.

    Mvh Göran Mellblom

    SvaraRadera
  30. @Mellblom
    Vi har haft anställda soldater i FM sedan 2007. Har du missat det?
    De andra förbanden i FM har längre tid i nuvarande verklighet än du, tydligen. BG-svängarna har givit oss förmånen att få föra anställda professionella soldater.

    Omställningen du talar om är bara svår om man låter den vara det. FM gör det svårare än vad det egentligen är:
    Centralisering av beslutsrätten och delegering av redovisning i kombination med HR-transformation och en sällan skådad interndebitteringshysteri är inte påkallat av personalreformen utan rena och skära dumheter.
    Läs avgående AI:s syn i Arménytt så får du se att inte ens han är nöjd. Då borde inte du vara det heller.

    SvaraRadera
  31. @Goran

    Som Cynisk skrev, anställda soldater har funnits längre än värnplikten har varit vilande.

    Till skillnad från dig så ser inte jag med automatik likhetstecken mellan "arbetsledning" och "administration".

    Någon "adminmodell med de resurser som står er till buds" kan jag inte skissera, eftersom högre chef har bestämt att några sådana resurser inte ska finnas. Men det är inte poängen, vilket du gång efter annan missar. Jag hoppas att det inte är avsiktligt.

    Poängen är att högre chef har gjort ett misstag när man valt att lägga administrationsuppgifterna på linjecheferna istället för administratörer. Det pratas en hel del om att vi ska ha specialister av olika slag eftersom vår verksamhet blir alltmer komplicerad. Men den alltmer komplicerade administrationen kräver tydligen inga specialister, utan det ska envar kunna efter att ha försökt följa några interaktiva kurser på datorn. När man sedan dessutom väljer att inte utveckla ett gränssnitt som åtminstone är intuitivt så är idiotin på topp.

    Resultatet blir att förbanden blir sämre på det som åtminstone sägs vara deras kärnverksamhet - och det tycker jag är fel.

    SvaraRadera
  32. @ Cynisk.@ Vänligen förklara hur du anser att Första Linjens chefer skall agera med de resurser vi disponerar. Det vore intressant att läsa.

    Mvh Göran Mellblom

    SvaraRadera
  33. @ Uppgiven @"Tiden läker alla sår" säger det gamla ordspråket. Men jag är ändå nyfiken på hur du tror denna läkning kommer gå till mer konkret.

    Av ditt resonemang att dömma kommer Första Linjens chefer bl.a. jag själv, med tiden tvingas arbeta regelbundet med admin och PRIO, då soldater och off/specoff ju vill ha sina tillägg osv.

    Någon annan väg pekar du inte ut. Och det är samma väg våra officerskamrater i alla de andra yrkesarméerna sedan länge varit. inne på, vare sig bra eller dålig.

    Modell för att undvika att admin stör utbildningen? -Organisera om utbildningen.

    Mvh Göran Mellblom

    SvaraRadera
  34. @Goran

    Varför denna fokusering vid utbildning? Är det allt ni sysslar med vid musikkåren?

    Utbildning kommer att bli en relativt liten del av verksamheten. Den största delen kommer att bestå av att utföra sin huvudtjänst. Det är där chefen ska befinna sig för att leda och fördela arbetet, inte vid datorn för att trycka på attestknappen.

    Hur skulle jag vilja att det fungerade? Jo, att det på bataljons-, kompani- och i vissa fall plutonsnivå ska finnas administratörer som sköter dessa rutinartade administrativa sysslor - i enlighet med chefens direktiv. Men det går inte, eftersom högre chef nu bestämt att sådana personalrader inte ska finnas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Uppgiven@ Vad hindrar dig att sätta en befintlig person off/specoff eller GSS på din pluton eller ditt kompani att hantera admin?

      PRIO ger utrymme för det.

      Vari består en chefs huvudtjänst mera konkret enligt dig? Vad var kompanicheferna under vpl annat än huvudsakligen administratörer?

      Mvh Göran Mellblom

      Radera
  35. @Goran

    Hur menar du att PRIO ger utrymme för att sätta någon annan att knappa? Behörigheter ("hattar") styrs uppifrån, och att lämna över TEID-kortet till någon annan är tjänstefel.

    Var ska de personalraderna komma ifrån, för övrigt? Jag vet inte hur det ser ut för Musikkåren, men på mitt förband har vi inga övertaliga OF/OR att avdela för detta. De är nämligen chefer/ledare och förväntas leda verksamheten.

    Visst har chefer (och andra för den delen) alltid behövt ägna del av tiden åt administration. Men min poäng (och Cynisks, misstänker jag) är att det nu gått överstyr och plutonchefer i stort sett inte gör annat än administrerar.

    SvaraRadera
  36. @ Uppgiven@ Vad gör dina plutonchefer i admin som de inte gjorde förr under vpl?

    Hur stor del av arbetsveckan tillbringade plutonchefen framför de vpl hos dig? Hur mycket vill du det skall vara nu med gss?

    PRIO medger bl.a. att en "grupprapportör" utses av en hatt.

    Mvh Göran Mellblom

    SvaraRadera
  37. @Goran

    Vad de gör? Till exempel så får de för varje enskild individ lägga in arbetstidsschemat. Och inte på något så enkelt sätt som att ange t ex "8" för en åtta timmars arbetsdag, utan en helt obegriplig kod.

    Förr så kunde vem som helst uppdatera fasta listan som sedan kunde granskas av plutonchef med ett ögonkast för att sedan snabbt skrivas under av kompanichef och fackombud...

    Men jag tror att vi får vara överens om att inte nå samsyn i den här frågan. Du är uppenbarligen nöjd med att vara administratör som chef, jag är det inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Uppgiven@ Schemaläggningen går snabbare med tiden. Dessutom görs den högst en gång i månaden.

      Ingen har någonsin kunnat vara chef utan admin uppgifter. Men man måste ordna för sig. Det är det ingen annan som gör.

      Jag får uppfattningen att du inte vill eller förmår vara chef i yrkesarmén.

      Stämmer det?

      Mvh Göran Mellblom

      Radera
  38. @Goran

    Nej, du har fått det om bakfoten. Jag både är, förmår och vill vara chef i Försvarsmakten - dock kanske inte försvarsgrenen armén...

    Men jag är inte nöjd med den sits som högre chef har satt oss i - att i stort sett vara administratör. Det är inte det som chefs- och ledarskapet ska innebära - i alla fall var det inte det som lärdes ut på Militärhögskolan.

    Att utföra administrativa uppgifter är en sak. Att utföra rutinuppgifter som görs onödigt omständiga och tidskrävande av ett undermåligt utformat användargränssnitt en helt annan.

    Jag får uppfattningen att du inte vill eller kan ta till dig ovanstående. Stämmer det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Uppgiven@ Jag antar att Militärhögskolan, lika lite som någon annan institution i Försvarsmakten och deras lärare/officerare, var insatta i vad daglig tillvaro i en yrkesarmé skulle kräva av oss.

      Det kommer nog ändra sig med tiden.

      För min egen del tycker jag arbetet som chef i hög grad påminner om min tid som chef utanför Försvarsmakten: man arbetar avsevärt hårdare.

      Och man har tunga saker att göra som inte låter sig väljas bort..

      I en sådan intensiv och tröttsam tillvaro , vilken har varit normal för chefer utanför Försvarsmakten i alla tider, blir den, som orkar med och behärskar admin - hur persisk eller italiensk den än ter sig- OCH klarar att uppmuntra sina underställda en god ledare och chef.

      Grundvalen för varje yrkesarmé är soldaterna och de yngre befälens dagliga behov.

      Under vpl kunde vi yrkesofficerare i stort sett bortse från dessa.dagliga behov. De vpl reste hem på helgen för att senare rycka ut, och de yngre befälen befordrades.

      Uppstod några särskilda behov tillgodosågs dessa av "nånannan". Nu skall vi sköta detta själva, och efter eget huvud.

      Misslyckas vi så slutar gss och vakanser uppstår, när vi under vpl enkelt och okomplicerat försågs med nya rekryter av nånannan.

      Märk väl: min mening är att vi yrkesofficerare som är Första linjens chefer inte bara skall lära oss behärska denna nya situation utan jämväl genom vårt personliga exempel och föredöme förstå att påverka överordnade nivåer, att också förmå sig, att dra nytta av yrkesarméns fulla potential.

      Mvh Göran Mellblom

      Radera
  39. Men Göran. Att vara Chef är inte att vara Administratör, det är en annan funktion!

    Nu känner jag Uppgiven och vet att han är duktig på administrativ hantering men det är innebär inte att det ska vara hans uppgift. Om han är chef så är uppgiften att leda verksamhet och personal. Det vet jag att han både vill och klarar.

    Jag håller med om att en liten del av chefsansvaret kan vara administration men i dagens FM är det obalans. Det är alldeles tydligt att det är ett systemfel, det påtalas tex i Säkerhetsinspektionens utredningar som visar att bristen av chefer ute i verksamheten utgör ett allvarligt hot mot personsäkerheten. Det budskapet torde även du kunna tillgodogöra dig.
    Till och med avgående AI håller med om att det är för mycket adminstration för första linjens chefer.

    Mina förslag:
    - Minska upplösningen på ekonomisk planering och redovisningen genom att använda konteringar som täcker ett vidare spann än i dag.

    - Minska redovisningen genom att endast avvikelser från plan behöver redovisas.

    - Förenkla redovisningsgränssnittet i PRIO.

    - Anställ administratörer. De finns inte i KFS:en för de flesta förband men det kanske borde finnas? Alternativt är att de utgör en del av basorg.

    - Använd anställningsnumret i FM som referens och upphör med all administrativ flyttning av personal inför och under utlandstjänst och tb-placeringar.

    Jag har flera förslag på hur vardagen kan förenklas för de ute på linan men det viktigaste är att organisationen får hejd på den administrativa och certifieringshysteri som nu råder.

    SvaraRadera
  40. @Cynisk@ Du har fel. Inga sådana avgränsningar finns. Det enda som finns är befattningar.

    Vissa av dem har underställd personal och med denna följer fullt ansvar för dessa.

    Andra har ingen underställd personal.

    Arbete i datorn gör alla. Att vara Första linjens chef är- och bör vara - mycket hårt. Och speciellt inom Försvarsmakten.

    Morgondagens generaler rekryteras nämligen bland dem! Dagens rekyterades från vplarméns dagliga tillvaro, vilken var en helt annan.

    Mvh Göran Mellblom

    SvaraRadera
  41. @Goran

    Ska jag alltså tolka din inställning som att det är _bra_ att PRIO har ett svårarbetat gränssnitt så att folk tvingas lägga ner mer tid på att få uppgifter uträttade?

    Jag antar att du tittar tillbaka på dig själv när du skildrar din bild av "gårdagens yrkesofficerare". Jag tycker synd om de värnpliktiga du hade med den inställningen. Jag känner inte igen den hos mig själv eller mina kollegor.

    SvaraRadera
  42. Hur de gamla grekerna gjorde är oklart. Dock fanns i varje centuria (motsvarigheten till dagens kompani) en skrivare/bokhållare vars uppgift var att bistå centurionen med de administrativa uppgifterna som lönerutbetalningar, materiellistor, personallistor med mera. Centurionen hade det yttersta ansvaret för att signera resultatet, men hans huvuduppgift var det direkt ledarskapet.

    Det är märkligt att det ska vara så svårt att uppfinna hjulet på nytt, trots alla historiska förlagor.

    SvaraRadera
  43. @Wiseman@ klokt sagt. Det är så vi har ordnat det på musikkåren.

    Man får SJÄLV ordna det för sig och sina underställda.

    Att vänta på att någon annan skall göra det är lönöst.

    De som önskar studera våra metoder är välkommen att höra av sig till mig på Goran.Mellblom@mil.se

    Mvh Göran Mellblom

    SvaraRadera
  44. @Göran Mellblom
    Du har alltså skaffat dig en skrivare som gör de administrativa sysslorna åt dig? Varför gör du dem då inte själv eftersom du anser i kommentar efter kommentar att det är en chefsuppgift? Frånsäger du dig ditt chefsansvar?

    Nej, du har helt uppenbart inte begripit vad jag och andra skriver och säger. Chef och ledare är inte det samma som Administratör. Det är det inte i det civila och inte heller i det militära.

    Du säger att det inte finns avgränsningar utan endast befattningar men till varje befattning hör ett arbetsområde (AO) som anger vilken yrkesinriktning befattningshavaren ska ha. Administration är inte inte ett arbetsområde för våra första linjens chefer i krigsförbanden.

    Tyvärr tycks vissa som bestämmer tro som du gör. Gudskelov att det finns andra som fattar bättre, såsom AI och SäkInsp.

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.