Om / About Wiseman's Wisdoms

tisdag 25 september 2012

Halva sanningar kring finansieringen av JAS 39E (Uppdaterat 22.25)

ÖB besökte idag Försvarsutskottet för att ge sin syn på bl a uppgraderingen av JAS 39-systemet och dess finansiering. Han konstaterar kallt att det är 5 miljarder kronor som saknas i materielbudgeten för de kommande tio åren utöver de sammanlagt 2 miljarderna som Regeringen skjuter till för finansiering av anskaffningen. Därutöver finns för samma period ytterligare 25 mdr kr som saknas för omsättning av kritisk materiel. Att ÖB yttrar sig så starkt i Riksdagen visar på allvaret i denna fråga.

Försvarsministern å sin sida skrev i morse på SvD Brännpunkt att Regeringen minsann har löst finansieringen för anskaffningen och att det "bara" handlar om 5 mdr kr under de kommande tio åren som Försvarsmakten måste planera om i materielplanen. Då ska man veta att mycket stora delar av det som ligger i materielplanen är sådant som redan omplanerats under den senaste tioårsperioden.


Hur går då detta ihop? Skulle inte anskaffningen av JAS 39E kosta 30-35 mdr kr enligt SAAB? Det talades ju om 90 mdr kr i livscykelkostnad i slutet av augusti? Nu är det ju helt plötsligt billigt med "bara" 5+2 mdr kr de kommande 10 åren. För den oinsatte blir det lätt tolkningen.

Sanningen är den att av de svenska flygplanen leveras de första två 2018 och totalt bara 6 st fram till 2021 enligt den plan som redovisades i slutet av augusti. Huvuddelen av kostnader ligger alltså efter den omtalade tioårsperioden och kommer då att utgöra en mycket stor del av materielbudgeten för den perioden. Som synes i höstbudgeten begär Regeringen nu bemyndigande att beställa materiel fram till 2027 för drygt 70 mdr kr. Sannolikt utgörs ca 25 mdr kr av dessa av JAS 39E och i sådana fall är det 17 mdr kr i dagens pengavärde som återstår för perioden 2022-2027. Det kommer att bli mycket svårt att inrymma dessa när det samtidigt finns övriga omsättningsbehov bortåt 50 mdr kr för samma period och den totala materielbudgeten för anskaffning, vidmakthållande och avveckling lär landa kring 40 mdr kr.


Nej, Karin Enström. Det här går inte ihop. Det är hög tid att sluta upp med Potemkinkulisserna.


Se även inlägget om hur många JAS 39 Gripen som finns i Försvarsmakten idag och hur Regeringens vidlyftiga löften om uthyrning till olika länder kommer att påverka svensk försvarsförmåga. Bra uppvärmning inför morgondagens seminarium hos Folk och Försvar om den nya Gripenanskaffningen


Uppdatering 22.25: På Gripen News-bloggen publicerades ikväll ett inlägg som ytterligare förtydligare det som tagits upp i detta och det föregående inlägget om anskaffningen av JAS 39E. Inlägget är ytterst, ytterst läsvärt och sammanfattande för den galenskap som just nu är på väg att beslutas.

7 kommentarer:

  1. Poängen med att skriva i SvD är att de flesta läsare av den blaskan både är fler än försvarsbloggsläsarna och lätt kan duperas att tro att allt är väl. Politik handlar om att vinna majoriteten för sina syften.

    Roger Klang

    SvaraRadera
  2. Det borde vara raka rör från uthyrningen av statlig försvarsmateriel till försvarets finansiering så förnyelsen av försvarsförmågan tydligt gynnas av uthyrningen.

    På kort sikt behövs det lite mera pengar för att få volym och funktion i organisationen.

    På längre sikt behöver det som beställdes i slutet av kalla kriget förnyas och det blir dyrt och kommer troligtvis att ske när ekonomin mår riktigt illa och det behövs enorma investeringar för klimatanpassning och lösande av resursproblem som tillgång till olja och mat, resursproblem som samtidigt ökar behovet av försvarsförmåga.

    Min slutsats är att den materiel som vi beställer framöver måste vara klokt samordnad med våra nordiska grannar så vi får lägre driftskostnader och kan dela på utvecklingskostnader. Om det finns lokala leverantörer som kan underhålla systemen eller exportera dem till våra vänner i en orolig framtid är det ännu bättre. Vapen är utmärkt hårdvaluta som klarar sig genom finanskrascher och krigsmaterielexport kan få en större utrikespolitisk betydelse än de få soldater som vi kan skicka på insatser.

    Jag tror tyvärr att världsläget utvecklas så illa att de flesta Gripen C/D kan hyras ut och alla E/F behöver bli nybyggen och endast dela reservdelspool. Köper vi bra luftvärn kan vi våga hyra ut ännu fler C/D i väntan på E/F.

    SvaraRadera
  3. Var hittar vi inköpen av nya markbaserade luftvärnssystem?
    Dessa lär krävas för skydd av våra flygbaser om våra allierade ska hjälpa oss.

    SvaraRadera
  4. Som jag tidigare hävdat...

    Det är bättre att bibehålla de plan man redan har (ca 100), uppgradera dem till lägre kostnad, tillse att de har uthålliga baseringar som kan hantera en initalbekämpning samt tillse att de har beväpning än att halvera antalet till stora kostnader som baseras på ett fåtal baser som enkelt kan slås ut och där man inte har råd att beväpna och betjäna flygplanen... Speciellt som man dessutom gjort sig av med mycket av radarspaningskapaciteten...

    En försvarsmakt är betydligt mycket mer än ett antal flygplansskrov...

    Sten-Erik Björling

    SvaraRadera
  5. Ytterligare små kommentarer...

    Läste lite snabbt igenom Materielförsörjningsplanen 2014-2020. Ett par frågor infinner sig...

    - Trevligt med materiel - men var är soldaterna som skall använda materielen? Eller skall alla tillgängliga soldater gå åt till vakttjänst och materielvård?

    - Luftvärn - Är vi så helt i händerna på internationella aktörers tidsscheman och dolda agendor att vi inte ens kan besluta om införskaffandet av ett av de viktigaste vapensystemen för försvar av ett modernt samhälle mot en modern motståndare. Vi räknar väl inte med att bli angripna av mindre grupper av illiterata bönder? Eller?

    Den senaste tidens idiotier har fått mig att totalt resignera vad gäller graden av förnuft och omdöme hos ett antal allianspolitiker. Rena bilhandlarfasonerna som skulle göra vilken "Ronnies beg-bilar" - handlare och bedragare stolt.

    Som sagt var - vissa aktörer får bra utdelning på sina utbetalningar till partibidrag...

    Sten-Erik Björling

    SvaraRadera
  6. Det är märkligt att man har gått ifrån tanken med 39F. Var det inte den versionen som skulle bli det verkliga lyftet(?) d.v.s. med en systemoperatör som skulle kunna hantera en rad olika kommunikationer med andra delsystem och avlasta piloterna, samverka med pilotlösa flygplan, analysera i realtid på en avancerad radar, utföra elektronisk krigföring mm?
    Är det politiker som har spelat bort även den här kapaciteten?

    SvaraRadera
  7. Rolle: det är inte en efterfrågad förmåga på marknaden... "boots on the ground" och industristöd är mer viktigt..

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.