Om / About Wiseman's Wisdoms

onsdag 26 september 2012

Luftmakt for dummies

Idag avhölls Folk och Försvars senaste seminarium om uppgraderingen av Gripensystemet. Antalet föranmälningar var så stort att man tvingades flytta seminariet från de vanliga lokalerna i Gamla Stan till Armémuseums hörsal. Ett gott tecken.

Allra sist i seminariets första del höll Kungliga Krigsvetenskapsakademins Johan Wiktorin (bloggen Försvar och Säkerhet) ett anförande om "JAS och försvarseffekt". Anförandet på ca 15 min var väl användbart som en grundkurs i luftmakt, anpassat till Sveriges geografiska position och illustrerade på ett ypperligt sätt de frågeställningar man måste beakta när man nu beställer ett nytt stridsflygsystem – och som det är omöjligt att se att Regeringen har beaktat. Det är inte att överdriva att säga att Wiktorin möttes av rungande applåder efter sitt anförande.


Wiktorins anförande ca 1h 14 min in i filmen


Wiktorins anförande i sin helhet går att läsa på Försvar och Säkerhet uppdaterat med hans egna kommentarer om seminariet. Vill man se de ypperliga bilder som illustrerade anförandet får man titta på filmen ovan.

Särskilt intressanta torde bilderna om vilken förmåga 50 JAS 39E ger respektive en ökning med 20 respektive 40 flygplan. Wiktorin talar i fallet med 50 JAS 39E om en förstärkt incidentberedskapsförmåga med konstant närvaro i luften i en vecka över ett mycket begränsat område (sydöstra Sverige) alternativt att kunna möta ett begränsat angrepp om 20 kvalificerade flygplan (Su-35) under några timmar.

Tillförs 20 respektive 40 flygplan ytterligare (motsvarande Försvarsmaktens förslag samt plus 20) ser Wiktorin möjligheten att kunna avdela en reserv för att kunna använda dessa offensivt, vilket Wiktorin betonar är det korrekta sättet att använda luftstridskrafter.
"Vi vet från otaliga studier att det är det offensiva luftförsvaret som vinner i nästan alla situationer. Det kräver beväpning med egna attackrobotar för att ta striden till en motståndares sensorkedja och bassystem, ungefär som att det inte går att vinna en boxningsmatch genom att bara gardera sig"

Wiktorins anförande torde ha varit ett uppvaknande för många av åhörarna till seminariet. Applåder är definitivt på sin plats.


SvD, DN

4 kommentarer:

  1. Ett otroligt bra och pedagogiskt anförande.
    Hoppas bara att de som har kapacitet att ta till sig frågorna också gjorde detta. Frånvaron av komplicerade uträkningar gjorde nog att även folk från finansdepartementet kunde hitta några korn.

    Hoppas att de delar av försvarsberedningen som deltog förstod vilken resurs det finns i herr Wiktorin.
    Heder och respekt till denna typen av försvarsupplysning.

    Teaterdirektören.

    SvaraRadera
  2. Som så ofta annars instämmer jag med Teaterdirektören.
    Beträffande fördragen så noterar jag att Försvarsministern talar om "Stridsflygsystemet" i en värld där så många andra talar om luftförsvar, luftförsvarsutredning etc. Luftförsvar kan ju innehålla flera komponenter än stridsflygplan. Stridsflygplan kan (läs bör) ha andra uppgifter än luftförsvar och då är det inte CAS jag har i åtanke. En av Johan Wiktorins förtjänster är att han tydligt uttalade att vi vet att offensivt luftförsvar är bäst. Om han menade att offensivt STRIDSFLYG är bästa vapnet kan jag helhjärtat applådera även denna åsikt. Se´n vet jag ju att "offensiv" tyvärr är politiskt nästan oberörbart.

    SvaraRadera
  3. @Bosse. Ja, jag menade offensivt stridsflyg

    SvaraRadera
  4. Inslaget gör det mer tydligt vad vi ska ha planen till, men jag ser fortfarande inte varför vi lägger pengar på att utveckla egna plan - förutom som en svindyr arbetsmarknadsåtgärd. Bra att de försöker sprida lite info för som det sades i inledningen så är inte den allmänna debatten vad jag skulle kalla upplysande.

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.