Om / About Wiseman's Wisdoms

fredag 11 januari 2013

Obehaglig, men tom retorik? (uppdaterat 13/1 09.00)

I Ryssland står det alltmer klart att ett av landets långsiktiga mål är att inrätta en eurasiatisk union som ska hävda sig gentemot EU i och med att president Putin själv tog upp frågan i sitt tal till nationen innan jul. Unionen ska bl a bestå av Ryssland, Vitryssland och Kazakstan.

Den eurasiatiska tanken är en grundpelare inom den ryska "Eurasianismen" och även den nykonservativa "politisk ortodoxin", vilken filosifie doktorn vid Uppsala Universitet Maria Engström, skrivit om i en artikel i SvD utöver sin egen avhandling. Det har varit osäkert åt vilket håll Ryssland ska fortsätta sin utveckling. Den liberala tankesmedjan "Valdai Klub" har under många år varit mycket inflytelserik i Kreml, men har på sistone fått konkurrens av den politiska ortodoxins motsvarighet, Izborskij Klub. Den politiska ortodoxin kan på många sätt jämföras med den kristna högern i USA med dess starka konservativism och vapenskrammel, och man ser sig själv och Ryssland som mänsklighetens beskyddare mot det onda.

I och med president Putins utnämnande av Rysslands tidigare NATO-ambassadör Dimitrij Rogozin till ny vice premiärminister, har eurasianismen och den politiska ortodoxin definitivt stärkt sitt grepp om Kreml och Rysslands framtida utveckling, vilket den kommande unionen är ytterligare ett tecken på.

I veckan levererades Jurij Dolgorukij, den första ubåten i den nya ryska klassen av strategiska robotubåten till Norra Flottan. Leveransen kommenterades av vice statsminister Rogozin på följande vis på Twitter:

"Darra västborgare! Er tid är över!" (Дрожите, буржуи! Кирдык вам)

 En retorik som inte ter sig värst lämplig för ett land som utger sig ha demokratiska ambitioner och som fick Norges utrikesminister att återigen understryka att han är bekymrad över den kalla-krigsretorik som kommer från Ryssland.

Den massiva ryska upprustningen och tendenser till att återgå till retorik och handlingar från Kalla Kriget har även diskuterats i Sverige. Bland annat Regeringen menar på att retoriken är ägnad för ett internt bruk för att stärka den ryska regeringens egna ställning i landet och att det därför inte är något att bekymra sig om. Frågan är om så verkligen är fallet. Spelar man an på nationalistiska strängar och blandar dem med vapenskrammel är det lätt hänt att man till slut tappar kontrollen över utvecklingen även om man haft en annan avsikt från början.

Det finns all anledning att noga följa utvecklingen i Ryssland och de nykonservativa strömningarna.



Uppdatering 13/1 09.00: DN skriver om bl a Rogozins uttalande i en artikel om rysk upprustning.

4 kommentarer:

  1. Intressant läsning.
    Men när ska vi gå från att "noga följa" utvecklingen i Ryssland till att agera?
    Vi har följt utvecklingen noga sedan 2008, dags att ta konsekvenserna nu.

    //Jonas75

    SvaraRadera
  2. Idag stod det i Aftonbladet att Ryssland bygger atomubåtar med kärnvapenmissiler för 835 miljarder, fram till.... 2020!!!! och observera.... 835 miljarder enbart för ubåtsvapnet fram till 2020!! sen får ytstridsfartygen och personalen ytterligare tusentalet miljarder för sig själva( annan källa)...
    sen har vi armén med ytterliggare miljarder....Flygvapnet köper Su-34 och Su 35 samt Su 30 attack, jakt och JAS i hundratals exemplar sen kommer vi till det nya Steahlplanet i ett par hundra exemplar T-50 med thrustvecktor mototorer. Håller styrkeförhållandena på att förändras kära Moderater?

    Vi ska inte nämna satsningen på snabbinsatsstyrkorna och de nya mistralfartygen med attackhelikoptrar och landsstigningsstyrkor etc..

    Socialdemokraterna har ett syndaregister som heter duga, men kan någon anklaga dem för att blunda för nutida fakta?? Centerns partiledare står just nu i centrum av helt andra anledningar som månggifte och gör det bra, hon duckar verkligen inte för småfrågor oxh möter media, vart är Reinfeltd i denna så mycket viktigare fråga? Som Moderaternas förre försvarsminister Anders Björk sa i SVT i morse så är det två saker staten ska göra är att skydda befolkningen och två pelare i det är Polisen och Försvarsmakten.... I detta läge vi befinner oss i nu när landet kan försvara ex.vis stackars Göteborgs hamn i en vecka med förmodligen massor unga soldater (dvs, killar och tjejer)döda och skadade som resultat, säger Moderaterna att ett annat land/organisation ska hjälpa oss, men Norge har inte den möjligheten och är dessutom medlem i Nato och behöver diskutera med övriga medlemmar innan de hjälper oss och Finland har defenenitivt inte resurser att stoppa ett andra anfall mot oss, och kommer inte att riskera sitt eget försvar för det. Men hur som helst Annie Lööf står upp för sitt parti i sin betydligt mindre viktigare kris (nu talar vi om landet Sverige)vart är statsminstern som är ansvarig för oss alla??? Ska stackars nykomling Enström vara målvakt i rikets säkerhet och vara dem som ensam tar ansvar och avgår i detta förräderi mot Sverige? Kan vi endast kan försvara oss mot 2000 man i en vecka utan att bomber och kryssningsmissiler samt attackflyg bearbetat oss på plats i landet, vilket ingen angripare i verkligheten kommer att nöja sig med för att nå resultat på snabbast möjliga tid.

    Tid är viktigt när man vill uppnå reultat och visa en motståndare att de ligger illa till. PS. det tog sex veckor för NATO att postera ut luftvärn åt en stor, strategisk och viktig medlem som Turkiet(opps vi ingår inte i NATO).

    http://theaviationist.com/2013/01/11/su33-kuznetsov/

    SvaraRadera
  3. Inte lätt att veta vad man ska tro. Å ena sidan tror jag den Ryska eliten drivs mer av cynism än av ideologi, men Putin verkar bli allt mer pressad.

    Ett sätt att stanna kvar är att utveckla nuvarande stat till att bli rent auktoritär. Om han misslyckas, vem vet vad som ersätter när detta korthuset har fallit? Något mer demokratiskt, eller något mer... unket och brunt?

    Finns gott av den senare varan i form av Aleksandr Dugin, vars funderingar kring Ryska och Västerländska värderingar man kan höra här med engelska undertexter:

    http://www.youtube.com/user/AltRight/videos

    "In principle, Eurasia and our space, the heartland Russia, remain the staging area of a new anti-bourgeois, anti-American revolution." ..."The new Eurasian empire will be constructed on the fundamental principle of the common enemy: the rejection of Atlanticism, strategic control of the USA, and the refusal to allow liberal values to dominate us. This common civilizational impulse will be the basis of a political and strategic union."

    http://en.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Dugin

    Killen har också skrivit en bok som i princip förespråkar upprättandet av Sovjet 2.0, fast denna gång med Ortodoxt Kristen Facism som ledstjärna, och ett aktivt motstånd vad allt postmodernism och demokrati innebär.

    "The book has had a large influence within the Russian military, police, and statist foreign policy elites and is used as a textbook in the General Staff Academy of Russian military."

    http://en.wikipedia.org/wiki/Foundations_of_Geopolitics

    SvaraRadera
  4. Läsvärd artikel på Moscow Times:

    "When I read public opinion polls conducted in post-Soviet Russia, I am struck by how many of the opinions expressed resemble those of tsarist Russia.

    Take, for example, the political system. Russians mistrust democracy because they identify it with chaos and crime. When asked what they value more — security or freedom — they overwhelmingly opt for security, apparently unaware that the two are not incompatible.

    They want their government to be strong to protect them from foreign and domestic enemies, most of which are imaginary. They also have believed for centuries that Russia has a right to be a superpower, feared rather than respected...

    The Russian Orthodox Church, which for centuries dominated thinking and attitudes in the country, inculcated in its followers the belief that Western religions were heretical. This view became secularized in modern times and translates into a sense that the West is hostile.

    Asked in 1998 "Do you feel European?" a mere 12 percent of the respondents replied "yes, always," whereas 56 percent said "practically never." As a result, many Russians perceive themselves as isolated from the outside world."

    http://www.themoscowtimes.com/opinion/article/why-russians-feel-so-isolated-and-hostile/473635.html

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.