"Vi avvaktar sanktionerna" Bild postad på Twitter igår av Rysslands 1:e vice premiärminister med ansvar för rustningsfrågor, Dimitri Rogozin. Bilden sammanfattar läget rätt väl |
En mänsklig svaghet är att vi ofta tillskriver våra medmänniskor att deras bild av vad som är rationellt är densamma som den vi själva bär inom oss. Att så inte är fallet i verkligheten torde vid lite eftertanke vara fullt tydligt. Vi bär alla olika arv med oss som styr vad som är rationellt för oss där miljön och kulturen vi växt upp i har haft stor påverkan. Det är detta som gör det så svårt att förutspå hur andra människor ska agera i framtiden och vad som i hög grad ställer till det när man ska bedöma framtida internationella relationer.
Jag blev positivt överraskad igår över rapporterna från Moskva att över 50 000 människor deltog i demonstrationerna mot ett krig i Ukraina. Betydligt fler sympatisörer lär finnas "i stugorna" i Moskva (På landsbygden lär det nog vara vara värre med tanke på hur den officiella ryska nyhetsrapporteringen ter sig). Det lär inte vara att gå till överdrift att säga att här har stödet för Putin försvunnit. Likaså lär stödet ha falnat hos en stor del av dem som är sysselsatta med rysk handel och att återuppbygga ett förtroende för Ryssland i internationella relationer och handel kommer att ta lång tid.
Dock har Putins popularitetssiffor nu stigit till de högsta på två år och det kanske inte är så konstigt med tanke på att Ryssland i 700 år varit beroende av starka ledare och att mycket av den retorik som nu brukas från officiellt håll utmålar Krimkrisen som en kamp för ryssar mot utländska intressen.
Att bygga en bild av Vladimir Putin som person har många försökt sig på och misslyckats. Om det är något man är överens om är det dock att han är mycket mån om sin egen prestige. Detta är en klart bekymrande faktor då de som har absolut mest att förlora på att Ryssland byter linje avseende Ukraina och Krim är just Putin och kretsen närmast honom.
Den grupp som kan symboliseras av de demonstrerande i Moskva lär knappast ge sitt stöd till Putin i framtiden. De är nu förlorade som väljarbas, om de inte redan var det. Vad gäller den andra gruppen skulle det vara direkt förödande för Putin att nu byta linje eftersom det då skulle framstå som om Ryssland fått vika ner sig för USA och EU.
Frågan blir då vad som blir ett rationellt agerande för president Putin i den aktuella situationen?
Alternativen förskräcker. Det gäller att erbjuda en acceptabel lösning på Krimkrisen där även Putin kan komma undan utan att förlora ansiktet. Återstår då att se hur en sådan lösning skulle tolkas av Putin. Hur 1938 års lösning tolkades av de olika inblandade parterna utifrån deras uppfattning om rationalitet torde vara väl känt, liksom vad som blev följden. Det är idag därför svårt att se hur de internationella relationerna i Europa kan återgå till en bättre nivå utan att ett maktskifte inträffar i Ryssland och nästa möjlighet för detta är 2018.
DN, 2, 3, 4, SvD, AB, SSV
Man kan väl säga att liknelsen med hur Hitler kom till makten och de motiv han förmodligen hade är än så länge skrämmande lik den Putin nu presterar. Men, som grabb spekulerade jag mycket kring varför ingen helt enkelt sköt Hitler medan det ännu fanns tid. Bortsett från den popularitet han då hade i Europa och världen i övrigt måste man spekulera över om vi över huvud taget då fått ett andra världskrig. Åtminstone inte då och av den anledning som Hitler hade. Många miljoner liv hade sparats för att inte säga all materiell förstörelse. Frågan man då ställer sig för att lösa dagens hotbild är, varför skjuter ingen Putin? Kan låta skrämmande men vi kanske om ett antal år kommer att fråga oss detta, men då är det för sent.
SvaraRaderaDet är nog helt uteslutet att Putin under några omständigheter skulle släppa Krim, vad som är mer oklart är under vilka omständigheter han skulle ta ytterligare regioner i Ukraina:
SvaraRadera1) Kommer han att spara det som ett hot för att avskräcka sanktioner?
2) Kommer han tvärtom att göra det ifall han upplever motståndet som tillräckligt svagt?
3) Kommer han att göra det oavsett vad Väst eller Ukrainas regering gör?
Hur mycket anpassar han sitt agerande efter omständigheterna och hur mycket går den här operationen fortfarande enligt den initiala planen?
Klart är att allt är på plats för att kunna eskalera på mycket kort varsel.
Jag är helt övertygad om att den ryska oppositionen kommer hanteras på precis samma sätt som de som ifrågasätter Putin på Krim. De kommer att trakasseras till tystnad av en kombination av Putinlojala MC-gäng och gammal hederlig statsrepression.
Många gör liknelser mellan Putin och Hitler; jag tycker att han mer är en framgångsrik version av Slobodan Milosevic med naturgas och kärnvapen.
# Jan Burman
SvaraRaderaJa, det låter väl sött, hundra år efter skotten i Sarajevo. Det blir säkert jättebra...
En otäck aspekt är att Putin aldrig kommer att ha ett så bra läge som nu för att återställa Sovjetimperiet, mer eller mindre. De militära styrkeförhållandena präglas av ett svagt EU och ett USA med en president som inför Putin och sina allierade demonstrerat att han är mycket för att skälla men viker sig inför motstånd, jfr Syrien. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med styrkor för att balansera upp de färdigorganiserade och -övade ryska stridskrafterna vid landets västgräns. En ockupation av Ukraina, baltstaterna och varför inte Gotland kan inte mötas under kärnvapennivån - och ingen tror väl att Obama utsätter USA för en sådan risk för tre f d Sovjetrepublikers skull? "A far-off country of which we know nothing", som Chamberlain sade efter München 1938.
SvaraRaderaRedan om ett halvår kommer USA:s och EU:s styrkor vara i ett betydligt bättre skick än nu - och varför skall Putin ge dem den tiden? Beträffande Sverige kan man bara fråga sig vilket tema som har lättast att vinna anklang i valdebatten: "Vi lever i en ny och mycket osäkrare värld och måste anpassa oss efter det, även om det kostar!" eller "Vi får inte låta oss ryckas med av rustningsvansinnet och göra någonting som kan provocera Putin!"
Tror att Putin knyter Krim till Ryssland på något sätt och sedan lämnar resten av Ukraina ifred. Tillsvidare.
SvaraRaderaHan stannar där och utvärderar läget och konsekvenserna. Blir det bara fördömanden och annat munväder kan han senare vid lämplig tidpunkt ta nästa steg.
Målet är att geografiskt återställa så mycket som möjligt av gamla Sovjetunionen.
Det som bromsar är att även Putin måste betänka att kunna leva med resultatet efter sitt agerande. Han måste även kunna vinna freden.
@Max Hanemann
SvaraRaderaAtt MP kommer att företräda det defaitistiska alternativet är givet, de har redan drivit den linjen i flera år, frågan är vilka som gör dem sällskap.
Det är kanske inte helt självklart att V med sin nya folkförsvarslinje gör det (även om delar av partiet instinktivt alltid ställer sig på Moskvas sida på Linderborgskt vis).
Jag undrar hur långt Nymoderaterna kan tänkas gå för att slippa göra en pudel? De har ju redan släppt de försvarsvänliga väljarna till andra.
Min gissning är att en Putin med vänner som räddar ansiktet snabbt kommer att bli sugna på att upprepa samma process för att flytta gränserna ett steg till.
SvaraRadera2018 är det inte bara val i Ryssland. Det är fotbolls-VM därstädes också.
SvaraRaderaÄven Reinfeldt skulle behöva lite draghjälp av något större arrangement till höstens val. Det skulle också öka chanserna till återval om Almedalen fortfarande är en svensk dal till sommaren.
förslag:ge Krim självständighet, alt utökat självstyre med egen valuta och frimärken och ryska o ukrainska som likvärdiga språk. björn c
SvaraRadera