Om / About Wiseman's Wisdoms

fredag 31 mars 2017

Lär av de ryska påverkanskampanjerna i och mot USA

Nästa år är det åter riksdagsval i Sverige och valrörelsen kommer snart att dra igång. Det har inför valet uttryckts farhågor från flera håll att Ryssland och andra utländska intressen ska försöka påverka det svenska valet såsom gjordes i förra årets amerikanska presidentval. Här kan både svenska politiker och framförallt journalister lära mycket av USA och det är av yttersta vikt att man gör så.


Igår genomförde senatens underrättelseutskott en utfrågning med anledning av de ryska försöken att påverka det amerikanska presidentvalet. En av experterna som frågade ut var Clinton Watts från The Center for Cyber and Homeland Security vid George Washington University. Han har redan tidigare i år varit delaktig i den bästa visualiseringen jag sett av Rysslands användning av och informationskrigsföring i media och sociala media inom ramen för "aktiva metoder" och påverkansoperationer (läs gärna också hela inlägget på War on the Rocks).


Det nedanstående 8 minuter långa klippet från gårdagens utfrågning rekommenderar jag starkt att man som politiker eller journalist tar sig tid att se och reflektera över. Vad betyder det här för Sverige? Var står vi nu? Vad behöver vi göra? Hur agerar vi på min tidning eller nyhetsredaktion? Som privatperson är det också något man bör ta till sig och reflektera över när man ser "nyheter" i sociala medias flöden.





Vill man se hela utfrågningen finns del 1 här och del 2 här.

Det kommer framöver att finnas goda skäl att återkomma för att diskutera påverkansoperationer mot Sverige, men även andra länder i Europa.

2 kommentarer:

  1. Hej,

    Hoppas min kommentar passerar nålsögat, jag är inget troll utan en helt vanlig person.

    Jag tror absolut att det finns rätt stora risker och sannolikhet att Sveriges val-kampanjer
    komma nyttjas av externa krafter för att påverka valet i den riktning de önskar. Ryssland
    är naturligtvis den mest troliga externa kraften.

    MEN mitt råd till svenska politiker och medier är då att omedelbart sluta driva
    agenda-journalistik eller ensidigt föra fram de fakta som är mest lämpade för den
    politiskt korrekta agendan.

    Jag själva litar inte riktigt på de medier jag i hela mitt liv satt mycket stor tilltro
    till och där ingår exvis SVT, SR, SVD och DN. Det känns inte roligt alls.

    Hoppas det kan bli en valkampanj som tar landet tillbaka till åtminstone lite mer ärlighet
    och rakryggade åskådningar av de utmaningar Sverige har framför sig. Där ingår INTE att exvis ensidigt jaga Donald Trumps utspel på andra sidan atlanten.

    Mvh Fredrik


    SvaraRadera
  2. Vill i sammanhanget erinra om att vi har åtskilliga inhemska desinformatörer som i framför allt den försvars- och säkerhetspolitiska debatten - i diverse media och sammanhang - villigt, ofta och gärna förmedlar krigsförbrytardiktaturens i Kreml narrativ.
    Här ett aktuellt exempel på en av de mer förslagna i facket:
    https://www.svd.se/schori-bistand-skapar-mer-hallbar-sakerhet-an-nato/om/debatt

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.