Om / About Wiseman's Wisdoms

onsdag 2 april 2008

Mer vatten på kvarnen (gasledningen)

Idag kan man läsa om att en utvidning av NATO österut splittrar organisationen. USA vill gärna införliva Ukraina och Georgien i alliansen, men Frankrike och Tyskland tycker "att väst borde undvika att reta Ryssland ytterligare".

Jag har i tidigare inlägg om skrivit om att Sverige bör säga nej till en gasledning genom Östersjön, framförallt av säkerhetspolitiska skäl och ej heller bör börja en import av rysk gas på samma sätt som många andra länder. Kort sagt har det ju visats många gånger tidigare att Ryssland gärna använder gasen som vapen eller påtryckningsmedel mot länder vars politik man inte gillar.

Anledningen varför jag anser det oklokt att sätta sig i den beroendeställningen återfinns i SvD:s artikel:

"USA:s positiva inställning till Ukraina stöds av flera östeuropeiska länder, medan Västeuropa är tveksamt. Med anledning av det starka beroendet av importen av rysk gas vill bland andra ­Tyskland och Frankrike ogärna utmana Ryssland."

Även om Sverige endast har gasledningen passerandes genom svenskt vatten kan gasledningen komma att utnyttjas som påtryckning mot landet. Vi kan hamna i en situtation i framtiden där vår politik och rysk inte är förenlig, där vår neutralitet och icke existerande nationella försvar (man kanske skulle vara med i NATO?) ställs på sin spets, genom att Ryssland använder gasvapnet mot andra EU-länder. Visserligen får inte Ryssland något cash-flow så länge gasen inte flödar, men vem viker sig först? Landet vars invånare fryser ihjäl och inte kan laga mat eller landet som inte får in pengarna?

DN, 2
Expressen, 2
Aftonbladet

5 kommentarer:

  1. "USA:s positiva inställning till Ukraina stöds av flera östeuropeiska länder, medan Västeuropa är tveksamt. Med anledning av det starka beroendet av importen av rysk gas vill bland andra Tyskland och Frankrike ogärna utmana Ryssland."

    Frankrikes och Tysklands hållning beror inte allas på "gasberoendet" utan på helt andra geopolitiska avvägningar. Som bekant utgör Frankrike och Tyskland en federalistisk kärna i EU. Dessa länder driver också på större europeisk självständighet - dvs en mulitipolär värld och då vill man inte isolera Ryssland och förlita sig helt på USAs militära och politiska dominans för bevarandet av europeisk säkerhet.

    På andra sidan har vi Storbritannien med sina "satelliter" som är emot varje slags europeisk självständighet.

    Slaget handlar alltså om i vilken riktning Europa kommer kommer att utvecklas - en mycket större och viktigare fråga en en gasledningsdragning.

    SvaraRadera
  2. Men som Majoren på SVD sa. Det händer Folk långt bort. Kossacker, Tetjener. Inte oss svenskar.

    SvaraRadera
  3. Jag är helt av den åsikten att vi först måste lösa ut vår egna svenska säkerhetspolitik, innan vi börjar bekymra oss för den europeiska. Är det så att man kan slå två flugor i en smäll är det utmärkt, men jag anser inte att vi kan låta vår egna trygghet destabiliseras för att någon annan ska få ett lägre gaspris.

    Ja, vart är Europa på väg? Gas eller inte men Tyskland och Frankrike viker sig allt mer för Ryssland och vad som pågår där. Det ska bli intressant att se vad som händer med Medvedev vid rodret, men utvecklingen under Putin har inte bidragit till mer internationell stabilitet eller demokrati.

    SvaraRadera
  4. wiseman:

    En rättelse bara. Det är inte alls så att Frankrike och Tyskland viker sig för Ryssland i allt större grad - som du formulerar det. F och T har traditionellt visat förståelse för Rysslands position. Detta kan dateras till Sovjettiden t o m och har ingenting att göra med gaspriser utan helt och hållet på geopolitiska avvägningar. Och det är snarare så att förståelse för Ryssland minskar, åtminstone i Frankrike sedan Sarkozy blev president. Från franskt håll hörs motstånd till Ukrainas och Georgiens NATO-medlemskap endast från vissa i utrikesdepartementet. Presidenten själv har varit ovanligt tyst i motståndet.

    Jag kan bara beklaga att svensk medias bevakning av europeisk politik håller Kalle Anka nivå. Inte ens politiskt intresserade har någon hum om i vilken riktning Europas viktigaste stater går i.

    SvaraRadera
  5. Svenska media håller Kalle Anka-nivå på alla sina nyheter.

    Genom att förutsätta att tittarna är korkade bortom all reson och sedan sänka nyheterna till den nivån håller man också kvar dem på den nivån.

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.