Om / About Wiseman's Wisdoms

lördag 16 augusti 2008

Rysk logik och den nya Försvarsmakten

Rysk logik är tydligen att man hotar Polen med kärnvapenanfall då Polen nu sagt ja till basering av det amerikanska missilförsvaret. Ukraina har också meddelat att man kan tänka sig ett samarbete. Det är inte utan att man till 100 % får hålla med Mikael Holmström i hans artikel om hur kriget i Georgien rimligtvis måste få riksdagen att riva den senaste tio årens säkerhetspolitik.

Det skulle vara intressant med en opinionsundersökning om vad svenska folket anser om Försvaret och försvars- och säkerhetspolitiken med Georgien friskt i minnet.

Samtidigt basunerar mil.se ut att målen nås trots tungt år. Enligt ny, men stark tradition i Försvarsmakten ska vi vara stolta över något som i hockey skulle motsvara att ha ett lag med 5 spelare och en målvakt, utan krav på resultat eller mål. Jag vet inte hur många år i rad vi nu har sänkt "produktionsmålen" eftersom produktionsapparaten inte mäktat med dem för att sedan mycket stolt förkunna att vi minsann nådde årets mål också. Själv tycker jag endast att det är pinsamt.

Om några veckor kommer Försvarsmakten att göra om sina internetsidor. Påbud från centralt håll är att förbandens egna internetsidor, t ex http://www.p7.mil.se/ ska försvinna och allt ska istället vara centraliserat och gemensamt. Detta är ytterligare ett led i att ta bort förbandsidentiteterna och det skulle inte förvåna mig om vi inom några blir av med förbandsmärkena på uniformerna också. De flesta minns säkert den totala sågningen Försvarsmaktens nya logotyp härom året.

Det skulle inte förvåna mig om någon centralt upplever att man inte kan hålla koll på informationsflödet då förbanden har egna sidor. Fram till för ett drygt år sedan kunde man läsa ett urval av de viktigaste nyheterna i kronologisk ordning på http://www.mil.se/, men detta gjordes om så att de "viktiga budskapen" utgör kärnan och eventuella nyheter en periferi.

7 kommentarer:

  1. Frågan är om en stark opinion räcker för att få en realistisk försvars- och säkerhetspolitik.

    Om man har gjort politisk karriär på "Sveriges beredskap är god" så är det nog lätt att börja tro på det också.

    Tolgfors är kanske ett extremt exempel men hans linje i Aktuelltstudion för några dagar sedan (att inga förutsättningar från försvarsberedningen förändrats) är nog inte utan fler anhängare mellan kulturhuset och slottet.

    SvaraRadera
  2. "Rysk logik är tydligen att man hotar Polen med kärnvapenanfall då Polen nu sagt ja till basering av det amerikanska missilförsvaret. Ukraina har också meddelat att man kan tänka sig ett samarbete."

    Det är inte rysk logik wiseman - det är militär logik! Man behöver inte läsa Clausewitz för att förstå detta.

    Hamnar USA och Ryssland i konflikt så kommer baserna i Polen och Tjeckien att vara de första som man kommer slå ut. Och eftersom det handlar om ens överlevnad så kommer man inte snåla med "krutet".

    Det enda positiva med med utvecklingen nu är att våra politiker kanske öppnar ögonen och inse att vi behöver ett försvar på riktigt med, inte bara på pappret.

    SvaraRadera
  3. Ja, jag gick på en tidningsanka. Det är helt korrekt att naturligtvis måste man som ryss måste slå ut missilförsvaret i Polen vid en konfikt USA-Ryssland och Polen därför blir en måltavla för ryska kärnvapen. Den första texten som jag baserade inlägget på presenterade det inte så utan som att Ryssland ville hämnas med kärnvapen på Polen. Ber om ursäkt för min dåliga faktaunderbyggnad.

    SvaraRadera
  4. Vad har hänt med försvaret egentligen? Från att en gång vara en stolt organisation till detta mjäk som råder. Regeringen sätter sig hänsynslöst på försvaret som går i enskild ställning och löser uppgiften utan klagomål. Vart finns officerer som ni som vågar protestera öppet? I vilket annat land som helst så hade stridsvagnarna rullat mot riksdagen för längesedan. Jag följer händelseförloppet i Kaukasus med fasa och ser hur den egna regeringen forsätter att rakt av blåsa befolkningen med Tolgfors slagdänga "Vår beredskap är fortsatt god.", hur kan det rimligtvis få fortsätta såhär? Tolgfors sade ju själv att vi inte förväntas stå ensamma i en större konflikt så därför behöver vi inte rader med stridsvagnar och minst 50000 värnpliktiga per år. Men hur är det egentligen? Jag vill minsann minnas att Georgien förväntade sig militärt stöd av både EU och USA, men tji fick dom. Vad är det då som talar för att dom stora pojkarna skulle bry sig om lilla Sverige ifall Ivan kommer? Jag blir så less. Till saken: Det är tur att sådana som ni finns, det skänker åtminstone ett litet hopp av att vettiga människor fortfarande andas på vårat territorium! Ni gör verkligen skäl för namnet wise man.

    Heder och tack!

    SvaraRadera
  5. "Den nya Försvarsmakten" består av ängsliga medarbetare som låter sig begränsas av ekonomiska futtigheter. Var har civilkuraget tagit vägen? Var finns de officerare som står i blåsten och inte låter sig föras bakom ljuset av HKV klåfingrigheter.
    Karriärsängsligheten är total!!

    SvaraRadera
  6. Ante sa: "Jag vill minsann minnas att Georgien förväntade sig militärt stöd av både EU och USA, men tji fick dom."

    Jag ska citera Kissinger: "Inga stormakter begår självmord för sina allierades skull."

    När det kommer till kritan är det bara sina egna krafter man kan räkna med varöfr det är oerhört viktigt att vi tar och rustar upp både försvaret och försvarsindustrin. Det är farligt att hoppas på det ena och det andra...

    SvaraRadera
  7. Jo det är ju det jag menar, Tolgfors försäkrar ju befolkningen att vi inte förväntas stå ensamma om vi hamnar i krig. Vilket är idiotiskt, för vem sätter arslet i hacklådan för våran skull? Ponerar man att vi däremot skulle få hjälp så är jag hyffsat övertygad om att motivationen på dom soldater som skeppas hit inte är så hög. Dom som skulle slåss hårdast är ju trots allt vi, befolkningen, som har hus, familj och vänner här som vi inte vill se överkörda av ryska pansarbandvagnar. Nä jag är helt med på herr Anonyms linje där. Ett försvar ala 90-talet i modern tappning vill jag se. Då känns det ju i alla fall som om man har en rimlig chans att slå tillbaka en angripare ut i östersjön och tvinga honom att stanna där.

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.