Om / About Wiseman's Wisdoms

onsdag 18 mars 2009

Även f d marinchefer tveksamma till yrkesförsvaret

6 före detta chefer för Marinen ifrågasätter i ett inlägg på SvD:s ledarblogg den förda försvarspolitiken (eller finanspolitiken?) och klokheten i att övergå till ett yrkesförsvar. De vänder sig framförallt mot att det i första hand är finanserna som får styra landets försvarspolitik och hotbilden.

Som stark anhängare av åsikten att krig i första hand är en materialsport, uppmärksammar jag gärna detta stycke i de före detta chefernas inlägg:

"När dagens försvarsmaktsledning med rätta talar om förbandens höga kvalitet kan en annan fråga ställas – vilka framtidsinriktade beslut om plattformar och vapen har tagits efter sekelskiftet? Att enbart modernisera och uppgradera äldre
förband är inte hållbart i längden."


Ja, vad finns det för framtidsplaner? T o m uppgraderingarna av de nuvarande materielsystemen stryks ju.



Ännu har ingen siktat den av Regeringen till idag utlovade Inriktningspropositionen. Det är inte utan att man misstänker att det är lite tumult just nu på Försvarsdepartement och en hel del sena ändringar.

23/3 Det visar sig också att majoriteten av svenska folket vill behålla värnplikten. Klokt!

2 kommentarer:

  1. De senaste veckornas händelser saknar motsvarighet i modern svensk politisk historia.

    Att inte leverera en försvarsproposition på utsatt tid, och inte ens ge ett datum när man tänker göra det, utan i princip säga: den kommer när den kommer - håll utkik på hemsidan... Jag blir bokstavligen mållös.

    Och att media låtit det här passera med bara någon enstaka kommentar på SvD:s ledarsida är en lika stor skandal.

    SvaraRadera
  2. Klippt från regeringen.se:

    Pressmeddelande 19 mars 2009
    Försvarsdepartementet
    Pressinbjudan: Försvarsminister Sten Tolgfors presenterar försvarspolitisk proposition om det nya försvaret

    Försvarsminister Sten Tolgfors presenterar regeringens försvarspolitiska proposition "Ett användbart försvar."

    Tid och plats

    Tid: Torsdagen den 19 mars kl. 13.00.
    Plats: Bella Venzia, Rosenbad.
    Webbutsändning

    Pressträffen kommer att webbutsändas

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.