Om / About Wiseman's Wisdoms

torsdag 30 april 2009

Stella Polaris

Med ca 10 års mellanrum brukar Operation Stella Polaris uppmärksammas i media. Den här gången är det SvD:s kultursidor som har en fyllig och intressant artikel om hur stora delar av Finlands underrättelsetjänst räddades över till Sverige i krigets slutskede, när Finland fick vika sig för den röda övermakten. Klart läsvärt.

6 kommentarer:

  1. Wiseman

    Oula Silvennoinen forskning doktorsavhandling om den finska underättelsetjänsten är en synnerligen läsvärd avhandling. Jag pratade med Oula och han har planer att ge ut den på engelska för en bredare läsekrets.

    Om du i det fallet läser den, kommer du känna igen vissa namn.

    mvh

    Johan

    SvaraRadera
  2. Mer att läsa om ämnet
    http://www.sourze.se/Underr%c3%a4ttelsehistoria_I_10343423.asp

    Jocke

    SvaraRadera
  3. En hypotes för forskning att verifiera eller falsifiera kan vara:

    - Påverkades överförandet av finländskt underrättelseunderlag till Sverige i Operation Stella Polaris till sin omfattning eller på annat sätt av att Sverige i vinterkriget hade förklarat sig som icke-krigförande?

    Den svenska statsmakten hade medgivit enskilda svenska medborgare att organisera sig i en Svensk Frivilligkår (SFK) för att militärt bistå Finland. Därmed var vi otvivelaktigt icke neutrala i åtminstone detta avseende under andra världskriget.

    Var det i något avseende till följd av den, om än begränsade, politiska trovärdighet som SFK gav Sverige som Operation Stella Polaris konstituerades?

    SvaraRadera
  4. Wasa: Det var lite mer än frivilligkåren personellt som utgjorde bistånd till Finland. Trots den överhängande krigsrisken i Sverige gick avsevärda mängder materiel till Finland (artilleri, gevär, kulsprutor, skidor och en fjärdedel av Flygvapnet).

    SvaraRadera
  5. när jag styrde kina så flyttade 1/4 till tibet
    där fick vi ett kristallpalats

    SvaraRadera
  6. På webb sidan http://www.stellapolaris.net kommer mycket om Operation Stella Polaris att dokumenteras.
    SMB har också gett ut boken "Operation Stella Polaris - Signalspanare på flykt" i sin spionserie

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.