Om / About Wiseman's Wisdoms

fredag 7 augusti 2009

Omsätta erfarenheter

När man läser material som detta hoppas man innerligt att svenska myndigheter tar till sig av dessa erfarenheter och omsätter dem till beredskap och förhoppningsvis även offensiv redskap att ingå i Försvarsmakten. Med tanke på det klena resultatet efter den för krigföringen lilla bagatellartade händelsen den 11 september 2001, hoppas jag inte på allt för mycket.

Krig förs ingalunda endast längre på slagfältet och drabbar inte civila endast genom fysisk påverkan. Cyberarenan växer sig större och större och vi har idag endast sett ett embryo till de strider som kommer att utkämpas där i framtida krig. De största exemplen på användning av krigföring i cyberrymden hittills har varit då Estland flyttade statyn, de senaste krigen i Libanon och Gaza samt Georgienkriget förra året. Kina lägger också ner enorma resurser inom detta område och prövar allt som oftast sina krafter med USA, framförallt när det gäller inhämtning.

1 kommentar:

  1. Jag tror du rätt i att det är lätt att underskatta de här problemen. Det gäller många andra säkerhetsfrågor också.

    Kanske motiv och hotbilden som förändrats.

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.