Om / About Wiseman's Wisdoms

söndag 30 januari 2011

Samhällets stora sårbarhet (Uppdaterat 30/1 19.50)

Cornucopia tar ikväll upp en viktig aspekt av Försvaret som sällan diskutera eller omnämns, nämligen redundansen i samhället. Sedan Kalla Krigets slut har vi i Sverige alltmer övergett tidigare lärdomar om krav på redundans i samhällsfunktionerna. På Sälenkonferensen diskuterades försvar mot IT-angrepp flitigt. Det är välbehövligt, men det är så lätt att glömma många mer basala funktioner och att även dessa är mycket sårbara. Oavsett om det är främmande makt, brottslingar, icke-statliga aktörer såsom terrorgrupper eller helt enkelt bara en vanlig grävmaskinist som ligger bakom, blir resultatet detsamma för samhället. I dagens samhälle lyckas vi som bekant inte ens få tågen att gå normalt på vintern.

Redan på 90-talet försvann de klassiska sidorna "Om kriget kommer" ur telefonkatalogerna. Kriget kommer ju aldrig och ska heller aldrig komma, så de behövs inte. Idag har vi ju inte ens telefonkataloger i samhället och att i Försvarsmakten försöka ringa någonstans när automattelefonisten har tekniska problem är bara att glömma om man inte vill stå ett antal minuter i telefonkö eller lyckas komma in på intranätet och kan slå upp numret själv.

I dagens samhälle är det tänkt att medborgarna själva ska söka sin krisinformation på nätet på www.krisinformation.se. Där kan man t ex läsa sig till vad som händer om det sker en kärnkraftolycka och vilka åtgärder man själv ska vidta. Det finns också den föga användbara sidan om elstörningar och just detta visar väl på vilket Moment 22 krisinformation via internet egentligen är. Har man drabbats av en elstörning, lär man knappast heller komma åt www.krisinformation.se.

Situationen var nog med stor sannolikhet likadan för bosatta i landets nordligaste delar, när någon/några igår kväll klippte av en fiberkabel på några ställen utanför Luleå. Stora delar av norra Sverige fick kraftiga störningar i internettrafiken och tiotusentals människor blev utan mobiltelefoni, för att inte nämna IP-telefoni.

Det är skrämmande att se hur sårbart vårt moderna samhälle har blivit för de enklaste störningar och hur lite skydd det finns för vår viktigaste infrastruktur. Försvarsmakten har t ex tidigare förlitat sig mycket på sitt eget nät, men detta överförs i allt högre grad nu till det civila nätet, med avsevärt lägre redundans. På samma sätt har just internet och IP-lösningar marknadsförts tidigare med redundans som en stor fördel. Telia har sedan något år tillbaka börjat gräva upp och avveckla sina kopparnät i delar av glesbygden eftersom man anser att mobiltelefoni är en mer än fullgod lösning. Verkligheten har dock flera gånger visat sig vara mycket annorlunda.

En krisberedskap som går ut på att människor ska hämta information på internet och få larm via mobiltelefoner känns inte riktigt genomtänkt, speciellt när den inte ens kan hantera händelser som inte genomförts med vilje.


Uppdatering 30/1 19.50: SVT Rapport rapporterade precis att ytterligare en fiberkabel utanför Umeå saboterades samtidigt som kabeln utanför Luleå. Sammanträffande?


Media: SvD, Expressen, DN, SR, SVT
(Som med så många andra nyheter är det inte något som intresserar Aftonbladet. Man får vara tacksam att Egypten platsar hos Aftonbladet.)

20 kommentarer:

  1. Lite sakupplysning:

    En bra genomgång av Svensk krishantering finns att ladda ned broschyren "Trygg tillsammans"

    http://www.regeringen.se/sb/d/13953/a/157798

    En praktiskt sida för privatpersoner med tips om vad att göra vid tex elavbrott,vinter,översvämningar osv finns på:
    http://www.civil.se/#/tips-rad/

    SvaraRadera
  2. Hur hanteras det faktum att endast fem (5) st specialutbildade jägarsoldater krävs för att hålla Sverige helt fritt från elkraft som ej är lokalproducerad?

    Flygsoldat 113 Bom

    SvaraRadera
  3. Flygsoldat 113 Bom:

    Det behöver nog inte ens vara speciellt specialutbildade för att lyckas. Det handlar nog om vilka spår man vill lämna efter sig..

    SvaraRadera
  4. Samtidigt visas "Wallander: Hämnden", där det bland annat sprängs en transformatorstation och militären inte längre finns i staden.

    Sammanträffande?

    SvaraRadera
  5. @ Lew
    Det är definitivt inte något sammanträffande, eftersom det varken handlar om sprängning eller om transformatorstationer. Mer än så avslöjar jag inte.

    Flygsoldat 113 Bom

    SvaraRadera
  6. Gräv av en banvall så slipper du alla jävla facebookuppdateringar och blogginlägg ;)

    SvaraRadera
  7. Några frågor kring telefonin:

    Vilken skillnad i sårbarhet är det mellan:
    - vanlig telefoni,
    - IP-telefoni via ADSL och
    - IP-telefoni via kabel-tv?

    Jag tänker mig att man har ett batteri för att strömförsörja den utrustning man har hemma.

    Vanlig telefoni kräver bara ström i telefonstationen. Med batteri hemma och i telefonstationen borde IP-telefoni via ADSL fungera så långt. Vad händer sedan?

    Jag frågade Comhem om strömavbrott och de pratade bara som sina punkter som måste strömförsörjas. Hur många är det och vilka reserver finns det där?

    Hur är det med fast telefoni kontra mobiltelefoni (i första hand GSM)? Om många förbindelser går via radiolänk från basstation till basstation, kan rätt mycket slås ut om en stategisk basstation blir utan ström.

    Hur fungerade det fasta och mobilnäten efter stormarna Gudrun och Per? Fast telefoni har ju fördelarna att strömförsörjas från växlarna och att inte behöva lika mycket effekt (i och med att signalen går i tråd).

    Fundersam

    SvaraRadera
  8. Ang telefoni.
    Det är inte bara "ip-telefoni" som går i fiber, även vanlig telefoni transporteras mer och mer på samma sätt.
    Så oavsett om du har en "vanlig" koppartråd hem, eller "ip-telefoni" via kabeltv eller bredbandsuttag så kommer det inte skilja mycket efter sista sträckans aggregerings punkt dvs ofta en telestation.
    Den mesta av utrustningen i telestationen skickar vidare allt till andra centrala punkter osv.. I fallet "ip-telefoni" behövs ingen extra utrustning i telestation, den sitter ihop med de centrala punkterna ist.

    Hur nätuppbyggnad ser ut, det är något som teleoperatörer helst inte svarar på. Men det verkar uppenbart att dom har inte gjort rätt eller lärt sig av tidigare misstag.

    Alternativt så har dom skitit i det eftersom det kostar pengar.
    Och vi ser tydligare och tydligare att det är viktigare med 50öre extra i aktieutdelning än att kommunikationerna fungerar.

    Eller så är utrycket "you get what you pay for" sant...
    Hur många skulle tycka att 2öre per minut extra är ok?
    Oftast tar man den billigaste, och sedan svär över hur dåliga dom är.

    /Tinhead

    SvaraRadera
  9. Vad jag vet brukar kabeltv förstärkarna och bredbandsroutrarna i de fasta näten i fastigheterna inte ha UPS så de näten slocknar direkt vid strömavbrott.

    Det bästa är troligtvis att utöka kraven på reservkraft för mobilbasstationer och deras bakomliggande infrastruktur.

    Här håller redundansen i hemmen på att öka ordentligt med Iphone och Androidtelefoner som är helt ok att surfa med. Ett bra tillbehör är en mobilladdare för bilars cigarttändareuttag och om man vill vara ambitiös en reservdunk med bensin eller diesel som man använder upp och fyller igen en gång i halvåret.

    Trist att läsa påståendet att FTN skulle vara på väg bort, jag trodde den infrastrukturen fick en liten förnyelse i och med TETRA. Det är riktigt bra att ha ett parallellt system som är så oberoende som möjligt av GSM och 3G med vänner eftersom alla dessa civila nät är är ihopbyggda i hur de styrs och har gemensamma svagheter.

    Helst skulle jag vilja ha civila kommunikationssystem som tål statliga sabotage som de i Egypten. Jag misstänker att jag får hoppas på nya satellitsystem.

    Det som funkade bäst i värsta gudrunområdena var Försvarets Tele Nät, FTN. Många mobilsiter fick problem med att de rörliga elkraftsaggregatan inte kom fram pga all skog som låg över vägarna.

    Av detta bör man dra slutsatsen att det civila samhället behöver så mycket redundans och reserver att reparationsförmågan inte blir förlamad eller inlåst så det civila samhället kan reparera sig självt efter en katastrof.

    SvaraRadera
  10. Redin: Förhoppningsvis finns FTN kvar lång tid framöver, men det finns de som tycker att det räcker med civila nät.

    SvaraRadera
  11. Det kan ligga missnöjda invandrare bakom

    SvaraRadera
  12. De civila näten är under ganska snabb teknikutvecking och investering vilket bör göra dem bättre än FTN i kapacitet och kapacitet per krona men de är samtidigt sårbara för buggar och överbelastningar när kundterminalerna ökar ännu fortare i kapacitetsefterfrågan med allt surfande, näten är helt enkelt sköra.

    Man kan jämföra med att banverket byggde ett separat radionät för tågtrafiken för att kunna garantera säkerheten, GSM-R som bygger på GSM teknik och som är en del av det nya signalsystemet ERTMS som kommer att bli billigare att bygga och driva än det befintliga.

    Har jag förstått det rätt innehåller FTN redan civil IP teknik och jag antar att framtida uppgraderingar kommer att använda civila komponenter där det är lämpligt.

    Det är väldigt frestande att bli lite för rationell med att använda finesserna. Ett av de försenande problemen för EPR reaktorn i Finland var att man använde för mycket av finesserna för att bygga effektiva system och inte kunde garantera att de olika datoriserade systemen för drift och övervakning var helt oberoende av varandra.

    Det är en jättebra idé att använda civila nät för extra redundans och kapacitet och det är praktiskt att det står master överallt men jag hoppas verkligen att man inte släpper FTN:s oberoende och tålighet mot sabotage.

    SvaraRadera
  13. 09.21: Det kan också vara ett gäng försigkomna renar som går på bakbenen när ingen ser.

    SvaraRadera
  14. @ Wiseman:

    Kul att du nu tycker Fia ger ett bra stöd för ditt telefonerande. Jag antar att det som gjort susen är att ALLTID säga förnamn, efternamn och ort på den du söker. Observera dock att Fia inte kan koppla till funktioner.

    Du har väl förresten inte missat att du även kan nå Fia från mobilen på 010-820 00 99, praktiskt!

    /Fia

    SvaraRadera
  15. Fia: Det är ju just funktionerna man saknar eftersom det i militära sammanhang oftast är en funktion man vill ringa och inte en person.

    Tills vidare kan man roa sig med att begära "överbefälhavaren" och se vart man hamnar.

    SvaraRadera
  16. Tinhead, jo det är bra fråga hur ihopbyggda telefon- och datanäten är. I fallet med telefonnätet har man haft en kultur av att tänka på driftsäkerhet och redunandans (med automatiska omkopplingar).

    Magnus, det var värre än vad jag trodde inte ens en UPS.

    Tetra-terminalerna kan kommunicera med varandra så det är listigt. Dessutom ska väl en Tetrabasstation fungera oberoende av resten av systemet, eller hur är det?

    Bra att FTN kom till användning i södra Småland.

    För längre kommunikation är det bara satellittelefon eller kortvågsradio som gäller.

    Fundersam

    SvaraRadera
  17. @Magnus Redin:
    FTN har alltid innehållit civila komponeneter. T.ex transmissonsutrustning är till största delen off-the-shelf produkter. Likaså de komponenter som ingår i IP-nätet. Även "Färist" finns idag som kommersiell produkt.
    Att kunna nyttja FTN som bärare för RAKEL är enligt min mening en utmärkt idé', förutsatt att man inte samlokaliserar sändarplatserna, det vore hål i huvudet..

    SvaraRadera
  18. FTN är i IP/bredbandshysterins kölvatten nog tyvärr bara en skugga av sitt gamla robusta jag.

    SvaraRadera
  19. apropå sårbarhet. Saxat från Al-Jazeera's blog ikväll:

    10:57pm
    .... Internet access across Egypt is still shoddy according to most reports. Khadija Sharife wrote in the Huffington Post that Egyptians can still connect "via traditional phone lines using the following instructions: FDN (Free World Dial up) to access the Internet anonymously at the following number: 33172890150 with login: toto and password: toto."

    We are wondering how many Egyptians are actually connecting via this old-school proxy technique.


    Hur många svenska skulle använda detta vid en sårbarhetssituation? Troligen skulle man skylla på i följande ordning bredbandsleverantör, telefonileverantör, mobilleverantör, ojdå, ingen el - elleverantören, sossarna, bögarna (ursäkta, men travesti på Grotesco sketchen) och kanske kanske till slut lite självinsikt...

    SvaraRadera
  20. @SbAdj
    Nog sitter det en och annan stavantenn på stora gröna fackverkskonstruktioner ute i våra skogar, men varför tycker du det är hål i huvudet? Lättare att upptäcka vart anläggningen är pga rundstrålande antenn? Förövrigt kan jag säga att jag har aldrig hört talas om att FTN skulle hänga löst, snarare är det så att kapaciteten byggs ut, naturligt nog med tanke på teknikutvecklingen.

    Kortfattat kan man väl säga att FTN's fördelar gentemot den civila kommunikationsinfrastrukturen är:

    -Maskformigt nät(ger hög redundans)
    -Fortifikatoriskt skydd
    -Reservkraft vid alla stationer
    -Gott signalskydd och trafikskydd

    Av dessa faktorer var det de tre främsta som tillsåg att nätet fungerade helt utan problem i södra Sverige när Gudrun slog till. Att sambandet är krypterat ger tyvärr inget skydd mot elavbrott och fällda trän, men ack så viktigt när Fi besitter en högre teknologisk nivå än den genomsnittlige talibanen.

    /H

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.