Om / About Wiseman's Wisdoms

lördag 16 april 2011

Stort symbolvärde

I media och på Försvarsmaktens hemsida kan man idag läsa att kung Carl XVI Gustaf besökt den svenska kontingenten i Afghanistan och invigt Camp Monitor i Shirbirgan.

Man ska inte förneka det stora symbolvärde det har för de svenska soldaterna att kungen besöker dem på plats i Afghanistan. Det innebär ett oerhört stöd för dem att få besök av kungen. "Krigsturismen" bland högre officerare och politiker till de platser i världen där Sverige genomför skarpa insatser skapar annars ofta problem. Stora resurser måste avdelas för skydd och för att informera besökaren, vilket får konsekvenser för den egentliga verksamheten. I många fall är dock besöken ett nödvändigt ont. Våra politiker behöver få se resultatet av politiken på plats där det händer. Det fungerar inte genom de filter som utgörs av media och Högkvarteret. Hade t ex Håkan Juholt spenderat mer tid på de militära förbanden hade han kanske inte fällt kommentarer ang attackinsatser med JAS 39 Gripen som att "vi ska hålla oss till det vi är bra på". När det handlar om hela insatser blir det än allvarligare. 5 år för sent satte slutligen Lars Ohly sin fot i Afghanistan. Att det sedan inte ändrade hans inställning till insatsen spelar mindre roll. Det viktiga är att hans åsikt nu är mer underbyggd.

Det är också skönt att för en gångs skull se att man tagit OPSEC på allvar och först i efterhand offentliggjort besöket. Förmodligen fick inte heller Expressens hovreporter vara med och fråga hur drottningen mår.


Exp, Aft, SvD, DN

12 kommentarer:

  1. Kungar och prinsessor tillhör enl min mening sagornas värld.

    SvaraRadera
  2. @22:13

    Kanske dags för dig att lämna sagornas värld då, för de finns även här i verkligheten.

    SvaraRadera
  3. Mycket talar för att Qaddafi kommer att hålla ett jämnt tryck mot rebellerna under våren, sommaren fram mot hösten för att minska Natos resurser.
    Då sandstormarna bryter loss till senhösten, kommer Cyrenaica att återtas, kvarvarande rebell-ledare att tillfångatas och dömas för förräderi samt avrättas.
    Pia

    SvaraRadera
  4. @obertan
    Kanske dax för dig att bege dig till fablernas värld. Glansen och skimret från kungatronen, som ännu i dag bländar de troende folken, kommer från magisk källa och har uppstått ur vilda folkstammars gudariter och gudakult. Konungadömet är skapat av magin och övertron. Konungens Majestät skall hållas i helgd och vördnad, stadgas det i vår svenska regeringsform; paragrafen har uppkommit ur föreställningen om konungen som ett sakralt och övermänskligt väsen.

    Det monarkiska statsskicket är sålunda ett uttryck för en uråldrig vidskepelse, som ännu hålles vid liv hos några västerländska kulturfolk, bland dem det svenska folket.

    SvaraRadera
  5. Nordic Battle Group vore ett nästa steg i operationen, men törs vi?

    Har Sverige av idag den ryggrad det krävs, att vara Europas militära spjutspets?

    Jag tror det kräver en hel del annat än militärtekniskt resonemang. Vad sägs om handling? Mod?

    Har vi svenskar någon moral, att användas som motiv mot en regim som Ghadaffis? Eller åkte den ut med badvattnet?

    Konungen står som alltid på oss militärers sida, men gör Gud det, numera?

    Han kanske skulle behövas, i det fall vi blir Europas spjutspets?

    MVH Göran Mellblom

    SvaraRadera
  6. Bra inlägg Pia
    Du verkar ha detalj kunskap om ovanligt mkt saker:)
    Markstridsofficer

    SvaraRadera
  7. Sluta och nedvärdera och förminska kungen. Han gör ett utomordentligt jobb liksom kungafamiljen i övrigt.

    SvaraRadera
  8. Till markstridsofficer

    Ja, men jag har dessutom gott omdöme. Det svenska engagemanget i Libyen var förhastat och inte genomtänkt från första stund.
    Dock ber jag om ursäkt, att inlägget hamnade på fel plats.
    Det skulle stå under Tungt i Libyen.
    Pia

    SvaraRadera
  9. @Göran Mellblom
    Varför ska vi engagera oss ännu mer i denna konflikt? På vilket sätt är det ryggrad att ge sig på en mindre nation med stöd av flera större nationer snarare fegt men det hör inte till saken frågan är om detta är i vårt intresse.

    Kan rebellerna segra eller kommer landet delas upp och i så fall vad vinner vi på det? Har du glömt Al Qaida kopplingarna eller väljer du att inte tro på dem? Jag ser inget av värde i att engagera oss mer utomlands det misslyckade insatsförsvaret är ännu sämre än jag någonsin kunde tro nu ska ännu mer resurser slösas på tvivelaktiga krig och det är krig några omskrivningar är bara förolämpande.
    /Kalle

    SvaraRadera
  10. Anonym: En markinsats i Libyen beror nog på Al-Quaida på rebellsidan.

    Staten som bekrigas är av Europas stater
    är Ghadaffis stat. I Libyen finns, såvitt jag vet, flera nationer (folkgrupper) sammanförda med våld i en stat, vars härskare är överste Ghadaffi.

    Ibland delas stater upp: Landet Polen, som innehöll flera nationer (folkgrupper) men där den polska nationen var störst, avskiljdes från Ryssland, Österrike och Tyskland 1918.

    Tjeckoslovakien, som innehöll minst tre nationer, delades upp i två stater efter murens fall osv.

    Att ett land som Libyen med Ghadaffis stat skulle delas om segrarmakterna finner det lämpligt, är därför inte ovanligt, men mycket komplicerat.

    Stater vars härskare är diktatorer måste ofta upphöra helt, istället för att bara de högsta makthavarna byts, då militären, polisen osv är så ingrodda i sina våldsmetoder mot den egna befolkningen.

    Då dessa ogärna vill avgå självmant är uppror och krig inte ovanliga av detta skäl.

    Skulle Nordic Battle-Group sättas in, som förtrupp till långsammare huvudstyrkor, så är det nog det sista och enda kvarvarande alternativet.

    Och jag gissar, att huvudskälet i så fall är, att Al-Quaida är på väg att ta över rebellsidan och dess statsbildning i vardande, ungefär som bolsjevikerna tog över Ryska staten 1917 från en demokrati under uppbyggnad.

    En ny statsbildning i Libyen dominerad av Al-Quaida (motsv) vore mycket bekymmersamt för Västvärlden.

    Och jag undrar om vi svenska militärer ännu är moraliskt beredda på vad att gå i spetsen för ett sådant fälttåg egentligen betyder.

    Men, man vänjer sig vid allt...

    MVH Göran Mellblom

    SvaraRadera
  11. Skulle vilja gratulera till ett i svenskars arbetssätt ovanlig händelse. Nämligen att flertalet involverade för en gångs skull inte läckte informationen om besöket till AFG i förväg!

    SvaraRadera
  12. Många konstiga diskussioner här som inte rör konungen. För oss som befinner oss på plats i Afghanistan så var konungens besök mycket uppskattat! Som wiseman skriver, krigsturismen brukar bara betyda merarbete och att fokus flyttas från "riktiga" uppgifter. Men inte den här gången.

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.