Om / About Wiseman's Wisdoms

söndag 1 juli 2012

En nästan 2000-årig lärdom

I senaste numret av Arménytt bjuds läsarna på en intressant intervju med den avgående Arméinspektören, generalmajor Berndt Grundevik. I intervjun upprepar Grundevik det som under senare tid har blivit hans mantra – den administrativa belastningen på pluton- och kompanichefer måste lindras så att dessa kan ägna större tid åt kärnverksamheten.

Sedan några dagar rasar också en debatt mellan ett antal läsare på bloggen huruvida det är en börda för dessa chefer att sköta personaladministrationen i PRIO och huruvida det är vad pluton- och kompanichefer ska ägna sin tid åt.


I ämnet kan man konstatera att hur de gamla grekerna gjorde är oklart. Dock fanns i varje centuria (motsvarigheten till dagens kompani) i den romerska legionen en skrivare/bokhållare vars uppgift var att bistå centurionen med de administrativa uppgifterna som lönerutbetalningar, materiellistor, personallistor med mera. Centurionen hade det yttersta ansvaret för att signera resultatet, men hans huvuduppgift var det direkta ledarskapet av centurian.

Det är märkligt att det ska vara så svårt att uppfinna hjulet på nytt, trots alla historiska förlagor.


För att upprepa en tidigare profetia. Snart är vi åter i det läge där man har en administrativt ansvarig per kompani eller motsvarande. Ett antal år senare framför något ljushuvud i Högkvarteret idén att man kan rationalisera bort ett antal tjänst genom att på varje förband centralisera dessa till en kameralenhet, varvid cirkeln är sluten.


Militärhistoriska studier har sitt berättigande.

1 kommentar:

  1. Innebär det du skriver att skvadrons/kompani adjutanterna inte finns längre?

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.