Om / About Wiseman's Wisdoms

fredag 6 september 2013

Allt går i stort sett enligt plan, vad annars?

Jag vill starkt rekommendera Johan Wiktorins blogginlägg på Försvar och Säkerhet om hur Försvarsmakten rapporterar att allt går närmast enligt plan. Eller gör det?
Nedanstående blir därför bara ett litet tillägg till Johans mycket bra inlägg.


I somras lanserades inom Försvarsmakten ett utökat sparpaket, vilket nu innebär minskad ambition inom en rad områden, bl a minskad flygtid, minskat antal övningar och neddraget deltagande i vissa internationella övningar. Redan innan semestern hade dock det första sparpaketet lanserats.

Retoriken att allt går i stort sett enligt plan är förvånande sett till resultatet, men däremot inte förvånande i enlighet med dagens samhällstrend att det är viktigare att framstå som effektiv än att vara det. De neddragningar som nu genomförs om inte ens 1 % kan framstå som minimala. Den som framhåller det på det viset har dock föga inblick i hur Försvarsmaktens budget fungerar. När ett budgetår väl är påbörjat finns det mycket ringa möjlighet att spara in pengar på andra områden än de små rörliga kostnaderna i form av just övningar och här blir nu de negativa effekterna omfattande. I år är det just också inom förbandsproduktionen som budgeten visat sig vara tjock. Trots de positiva tongångarna på hemsidan signaleras det från vissa förband att höstens inställda övningar kommer att innebära att man inte heller 2014 kommer att kunna delta i övningar, men då för att den under 2013 inställda verksamheten innebär att man helt enkelt inte har nått rätt färdighetsnivå på förbandet för att det ska vara meningsfullt.

År 2012 var ett katastrofår för Försvarsmakten då införandet av det nya datasystemet PRIO inom logistikhanteringen skapade ett stort kaos, vilket man kan utläsa av produktionssiffrorarna i Försvarsmaktens årsredovisning. Här kommer det att bli ytterst intressant att jämföra 2012 och 2013 avseende exempelvis körmil för stridsfordon, sjötid och flygtid.

Som Johan skriver i sitt blogginlägg så går alla målsättningar och ambitioner nedåt medan vi i Sveriges närområde har den starkaste militära aktiviteten på över 20 år. Det går helt enkelt inte i takt.

"Detta sker mot bakgrund av en övningsverksamhet i vårt närområde som är mer omfattande än på två decennier. Då väljer statsmakterna att skicka en säkerhetspolitisk signal, där vi kryper tillbaka i ambitionen jämfört med tidigare utfästelser."


SvD, SR Blekinge, SR Norrbotten

6 kommentarer:

 1. http://www.infowars.com/exclusive-high-level-source-confirms-secret-us-nuclear-warhead-transfer-to-east-coast/

  SvaraRadera
 2. Att det ska vara så otroligt svårt för diverse försvarsbloggare, inklusive jag själv, att förstå demokratins sanna natur!

  Vi har i Sverige en av folket i fria val utsedd riksdag. Ur denna riksdag har sprungit en regering som har risdagens förtroende.
  Denna regering för en försvars- och säkerhetspolitik som följaktligen kan sägas vara grundad på folkets mandat.

  Om nu denna, av folket i fria val, indirekt, utsedda regering hävdar, ibland via sin myndighet FM, att allt är bra, allt går enligt plan, och att vi lever i den bästa av världar, så måste det ju vara så. Om man påstår motsatsen är man en odemokratisk nihilist som inte accepterar folkets beslut.

  Wiseman, Skipper, Morgonsur, Jägarchefen m fl, nu får ni avbryta ert upproriska beteende och rätta in er i det demokratiska ledet!!!

  OBS: Viss ironi förekommer....
  Peter Hammarberg

  SvaraRadera
 3. Om vi nu ska försöka låta bli att se allt i svart och istället se på det som är positivt och utvecklas i rätt riktning...

  Är det någon som kan komma på någonging i FM (eller i dess "stödmyndigheter") som:

  - Är eller utvecklas som förväntat?

  - Är eller utvecklas bättre än förväntat?

  - Är bättre nu än det var för 5 år sedan?

  - Kommer att vara bättre om 3 år än det är nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I år blir RALS:en kanske bara 13 månader försenad i stället för 15 som förra året.

   Det är ju positivt.

   Radera
  2. FM har ju (förhoppningsvis) också upphört med att:
   -Säga upp personal via sms.
   -Meddela personal som skall tilldelas NOR att utmärkelsen kan hämtas i vakten.

   Radera
 4. Logistik:
  Var det nånting de allierade lärde sig 1944 i Europa, var det behovet av en djuphamn vid större operationer. Flyg i all ära men kan bara ta begränsat underhåll. Fråga Patton om "Red Ball Express"...Hade han levt hade han kunnat svara.
  Ska vi få storskalig hjälp är det bara via Göteborg det kan ske. Stan är helt öppen utan försvar idag. Dessutom går allt järnvägsgods via Marieholmsbron från hamnen. Detta är väl känt. En missil på bron och vi är rökta. dags o vakna lite kanske?

  SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.