Om / About Wiseman's Wisdoms

lördag 11 januari 2014

Norge ointresserat av gemensam nordisk incidentberedskap

Ekot följer upp sin rapportering från i morse om att "experter sågar flygsamarbetet" (gemensam nordisk incidentberedskap) med att under kvällen berätta att Norge inte är intresserat av gemensam nordisk incidentberedskap. Gemensam incidentberedskap har varit en central fråga för den nuvarande försvarsberedningen, där man i sin rapport från i somras såg detta som en arbetslinje för det nordiska samarbetet.

Den norska inställningen förvånar inte ett dugg. Det finns en rad anledningar till varför konceptet med gemensam nordisk incidentberedskap är orealistiskt vilka jag har beskrivit såväl under våren som hösten (Nordisk incidentberedskap har blivit en prestigefråga). Den av Norge anförda orsaken i Ekots intervju är bara en av flera.

"Att skydda Norges luftrum är en del av Natos grundläggande uppgifter och inget Sverige kan delta i.

– I dag är luftövervakning en central och integrerad del av Natos kärnfunktion. Det är en fungerande lösning som legat till grund för Natosamarbetet i årtionden och det fungerar bra för Norge i dag, säger Audun Halvorsen, som är politisk rådgivare till norska försvarsministern."

Detta ska man bära i åtanke för den svenska "Islandsinsatsen" där avsikten ursprungligen var att tillsammans med Finland och Norge hålla incidentberedskap på Island under en rotation (3 månader). Efter missnöje från vissa NATO-länder ändrades inriktningen till "övning" istället varvid Norge kommer att stå för incidentberedskapen under hela rotationen.

Som NATO:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen uttryckte det i Sälen förra året:

"Det är viktigt att förstå, och det tror jag alla i Sverige förstår, att det självklart är skillnad om man är medlem eller inte medlem. Man kan inte stå utanför Nato och samtidigt få allt som Nato ger"

Det gäller tydligen åt andra hållet också.

SvD

5 kommentarer:

  1. Huj, här rasar visst alla kulisser på en och samma gång.

    SvaraRadera
  2. Och återigen har fega svenska politiker fått någon annan att säga vad som behöver göras. Nu när norrmännen säger så och håller i taktpinnen "måste" vi ju bara gå med i Nato. Skönt att andra tar beslutet så slipper våra folkvalda.
    Norges position hade man kunnat räkna ut med baken och en krita eller fattar inte svenska politiker vad ett medlemskap i en sådan organisation betyder?

    SvaraRadera
  3. Vore det inte en fördel att kunna ha förmågan att incidentbevaka eget land först, innan man erbjuder andra länder den tjänsten?

    SvaraRadera
  4. Humanitär incidentberedskap (utan jaktrobotar) duger endast i svenskt luftrum...

    SvaraRadera
  5. Debatten syftar antagligen till att göra förutsättningarna för Natoanslutning bättre. Finland är det enda land som aktuellt att ingå ett närmare försvarssamarbete med. Så har det varit sedan Sovjets fall - innan dess fanns det inget aktuellt land. Varför Finland skulle vilja samarbeta med Sverige är dock i ett kortsiktigt perspektiv svårt att förstå. Sverige har idag inget försvar och kan endast understödja Finland som ju har ett försvar värt namnet.

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.