Om / About Wiseman's Wisdoms

söndag 21 juni 2015

Söndagsläsning

Med semestern följer att det blir mer tid att skriva, men också mer tid att läsa och det är tur med tanke den osedvanligt stora mängd intressanta artiklar som erbjöds denna söndag. På Dagens Nyheters ledarsida gör chefredaktören Peter Wolodarski upp med både den ryske ambassadörens uttalanden i tidningen i torsdags, liksom med f.d. svenske Moskvaambassadören Sven Hirdman debattartikel från Midsommaraftonen. En debattartikel som var till bredden fylld av motsägelser (läs gärna också SvD:s Säkerhetsrådet från igår om denna debattartikel). 

I Expressen gör Anna Dahlberg på ett utmärkt sätt upp med den ryska inringsmyten, som bl.a. Hirdman spelar på. I samma tidning återfinns också en debattartikel av Oscar Jonsson som efterlyser en svensk nationell säkerhetsstrategi värd namnet, istället för det spretiga och föga genomtänkta sätt på vilket de svenska maktmedlen används idag.

Slutligen kan man läsa Aftonbladets Kultursida och försöka förstå vad den f.d. försvarsministern Thage G. Peterson försöker få fram av sitt resonemang runt svensk säkerhetspolitik. Vad som bekymrar mig mest är att en f.d. försvarsminister och talman verkar tro att Sverige fortfarande är neutralt. Det är en linje som försvann i och med EU-medlemskapet och som sista gången nämndes i en regeringsdeklaration hösten 2001

Rekommenderar även intervjun med två brittiska piloter som i veckan genomförde incidentuppdrag från Baltikum mot de ryska långräckviddiga jaktflygplan och bombflygplan som uppträdde i Östersjön.

7 kommentarer:

  1. Wolodarskis avbön i dagens söndagskrönika antyder att det möjligen kan finnas spänningar av icke obetydlig karaktär mellan tidningens ledning och vissa journalister och redaktörer med vänsterradikala böjelser...

    SvaraRadera
  2. Tycker att det är värt att notera att Sven Hirdman i anslutning till sin debattartikel i DN faktiskt presenteras som inte bara f.d. ambassadör utan också som tillhörig Moskvas statliga institut för internationella relationer. Så brukar inte vara fallet när han uppträder i t.ex. SVT. Man undrar om han valt det själv, eller om det är DN som krävt det?

    Positivt är det hur som helst, menar jag. Det ger en fingervisning om vems intressen han företräder, som inte lika tydligt framgår om man bara får veta att han varit ambassadör för Sverige.

    SvaraRadera
  3. Betr Thage G får man ärligt talat ha litet överseende! Han är 81 år gammal och avgick som CFöD för 18 år sedan. Att hans resonemang blir virrigt, motsägelsefullt och vittnar om mera "det var bättre förr" än aktuella kunskaper är rätt förståeligt. Att han åsiktsmässigt drivit långt till vänster inte bara från borgerlig syn på säkerhets- och försvarspolitiken utan också från vad hans partibröder både tidigare och i dag arbetar för (t ex PfP och NATO-basering) är notabelt. Det sägs att han i sin krafts dagar var det klart vettigaste av de (s)-märkta försvarsministrar vi välsignades med - men det var då, det!

    SvaraRadera
  4. Ett mycket kraftfullt och initierat genmäle till de av Sven Hirdman framföra åsikterna, skrivet av bl a två f d svenska Moskva-ambassadörer, finns att läsa på:
    http://www.dn.se/debatt/repliker/det-ar-sven-hirdman-som-sprider-myter/

    Litet långt, men mycket läsvärt!

    SvaraRadera
  5. Noterade att den i media frekvent förekommande Sven Hirdman tillsammans med DN-kolumnisten och anstiftaren till kändisupproret mot Nato (DN debatt den 19 april) Stina Oscarson, nu ska utreda det så kallade värdlandsavtalet med Nato som riksdagen ska fatta beslut om under 2016.
    I denna gärning ska de göra gemensam sak med den GRU-anstrukne socialisten Pierre Schori.

    Dumskallarnas sammansvärjning - någon?

    SvaraRadera
  6. Häpp!

    Då har överbefälhavaren återigen genererat en icke obetydlig ändvirvelsproblematik genom sin benägenhet att otvunget uttala sig i offentliga sammanhang.

    Riksdagens försvarspolitiker, med försvarsutskottets ordförande i spetsen, står gapande som tomma fågelholkar efter uttalandet om att ryskt stridsflyg genomfört graderade vapeninsatser mot svenska militära flygplan; detta med motmedel i form av facklor.
    - Varför har vi inte informerats om detta tidigare, frågar de unisont.
    - Det har ni, hävdar överbefälhavaren.

    Minst sagt intressant…

    Överbefälhavaren ifrågasätter dessutom huruvida den 33 000 man stora ryska övning vars ändamål uppges ha varit att bl.a. öva invasion av Bornholm, Gotland, Åland och Finnmark Fylke verkligen genomförts. ”Visa mig en vetenskaplig grund” [som styrker att övningen genomförts] säger överbefälhavaren.

    Endera har övningen genomförts i mars i år, vilket hävdas i en nyligen publicerad rapport från den amerikanska välrenommerade think-tanken Center for European Policy Analysis (CEPA). Om så är fallet har överbefälhavaren blottat en besvärande oförmåga hos svensk underrättelsetjänst.
    Eller så har - vilket överbefälhavaren antyder – någon sådan övning inte genomförts. Om så är fallet är trovärdigheten hos CEPA och dess ledande auktoritet inom området Edward Lucas torpederad för överskådlig tid.

    Oavsett vilket får nog anses att överbefälhavaren i någon mening stoppat foten i munnen…

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.