Om / About Wiseman's Wisdoms

onsdag 30 januari 2008

Inte utan att man håller med

Jag trodde aldrig att jag skulle få läsa en sån här debattartikel i en svensk tidning. Jag har länge reflekterat över samma sak. Många människor som man försöker föra en politisk diskussion med saknar de mest fundamentala baskunskaperna. Bottenmärket hittills är en person som ansåg att kungen hade för mycket makt i Sverige och styrde och ställde för mycket. Med detta menades inte de få gånger kungen yttrat något i ett jultal, utan personen (närmare 30 än 20, med godkänd 3-årig gymnasieutbildning) trodde på fullt allvar att kungen har större befogenheter än Riksdagen. Man baxnar...

Vad säger man då om att mindre än hälften av svenska väljare vet vilket/vilka partier som har makten? Det är svårt att peka på några andra orsaker än det undermåliga svenska skolsystemet och en uppfostran där fritids ersatt familjen. Man skrattar ju annars åt korkade amerikaner som inte kan peka ut sitt eget land på världskartan, men frågan är om inte vi också är där snart? I vilket fall som helst får man ju förklaringen till 1 maj-tågen där sossar och vänster går med sina plakat och kräver allt från högre bidrag till ökad sysselsättning. De har helt enkelt varit omedvetna om/glömt bort att deras parti styrt Sverige 61 år mellan 1936 och 2006. Borde man inte på den tiden ha kunnat verkställa alla önskningar inom rörelsen, framförallt de mest grundläggande?

För att få rösta anser jag att man borde genomgå ett mycket enkelt prov med grundläggande frågor om Sverige och landets styrelse: Vilket parti/partier har för tillfället makten? Vad heter statsministern? Hur många ledamöter har riksdagen? När blir man myndig? Etc etc. Inget svårt krav, men rätt svar på frågorna skulle bevisa att man har någon insikt i vad som händer i landet mer än vilka man har på sin MSN-lista och vad som hände i sista Vänner-avsnittet.

Skulle Sverige fortfarande vara en demokrati? Mer så, hävdar jag.

4 kommentarer:

  1. Majoriteten har väl rätt? och majoriteten har väl indirekt ogilltigförklarat demokrain? Gräv upp Stalin så de små livet lär sig älska livet och friheten igen.

    SvaraRadera
  2. Jag förstår hur du tänker och kan stundtals känna samma sak, men när dagen är slut tycker jag fortfarande att allas lika rätt är viktigare. Vi får trots allt de ledare vi förtjänar. vi är inte smartare. :)

    SvaraRadera
  3. Det finns gott om människor som verkligen bryr sig och förtjänar bättre ledare. Sen finns det tydligen ännu fler som inte bryr sig överhuvudtaget. Är de viktigare? Det är lite av samma fråga som huruvida man ska flytta mobbaren eller de mobbade? Vem är det mest synd om?

    SvaraRadera
  4. I USA måste man kunna vara läs och skrivkunnig för att få rösta, väldigt bra tycker jag, borde vi ha här i Sverige med. Och de som isåfall orkar registera sig som väljare är ju insatta i politiken och vi får därför ett bättre styrelseskick,

    /J

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.