Om / About Wiseman's Wisdoms

måndag 31 mars 2008

De lever!?

Aftonbladets debattsida gästas idag av Arme- och Marininspektörerna som önskar mer uppskattning för soldaterna i Utlandsstyrkan. Vem gör inte det? Framförallt, vem i Försvaret önskar inte mer uppskattning överhuvudtaget. Vem bland de anställda (säkert också en del vanliga försvarsintresserade människor) har inte önskat att inspektörerna och även andra chefer i toppskiktet hade trätt fram i debatten långt tidigare med det man nu bara antyder i artikeln:

Hur ofta har vi inte hört ”Försvarsmakten kan inte hantera pengar”, ”Försvarsmakten har ju alltid kostat 40 miljarder och ändå blir det mindre kvar”. Både 2006 och 2007 fick Försvarsmakten högs-ta betyg av Ekonomistyrningsverket! Alla vet att 40 miljarder i dag inte är lika med 40 miljarder 1980. Exempelvis kunde vi köpa 20 liter bensin för 40 kr 1980 medan vi i dag får 3,5 liter för samma summa. I slutet av 1970-talet betalade Sverige 3,1 procent av bruttonationalprodukten (BNP) till Försvarsmakten för att upprätthålla relevant beredskap och säkerhet. I dag får Försvarsmakten 1,3 procent av BNP för att lösa tilldelade uppgifter.

Det har ju i vanlig ordning varit pinsamt tyst från försvarsledningens sida i vinterns försvars- och budgetdebatt. Man har ju undrat om de överhuvudtaget lever. Tacka vet jag Öv 1 Ulf Henricsson som också i förra numret (2/2008 s 17) av Officerstidningen undrade var alla officerare ("uppkäftiga majorer")tagit vägen i försvarsdebatten. Henricsson har aldrig vänt kappan efter vinden och alltid stått upp för vad han tror på men så blev han ju aldrig general heller. Tyvärr har officerskåren alltid varit feg när det gäller att säga vad man tycker så fort man hamnar utanför sin primärgrupp. Högt i tak på pappret, är ett sätt att säga det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.