Om / About Wiseman's Wisdoms

tisdag 1 april 2008

April, april...


Om nyheten om svenska och danska postens samgående skulle visa sig vara ett aprilskämt är det definitivt ett av de mest genomarbetade genom tiderna. Det låter ju definitivt som ett aprilskämt, men mängden artiklar i ämnet samt pressmeddelandena på Postens hemsida, och danska postens gör ju att man blir tveksam.

Strunt samma om det är ett aprilskämt eller inte. Jag kan emellertid inte låta bli att komma med lite samhällskritik när Posten ändå är på tal. Det är märkligt att servicen i ett samhälle ständigt ska bli sämre, när det egentligen borde vara tvärtom. Förr i tiden (det var bättre förr och ju förr desto bättre...) delades brev ut även på lördagar (det gör de fortfarande i Danmark, men Postens VD tycker inte det är något för Sverige). Nu får man vara glad om man får posten dagen efter den skickats även om det är det man betalat. Brevbärarna orkar ju heller inte längre gå i trappor i hyreshus och sitter brevlådan för högt upp, får man ingen post. Det är nämligen jobbigt för brevbäraren att lyfta på armen. Jag har en känsla av att personalen i hemtjänsten skulle fnysa om de stötte på en brevbärare som talade om jobbiga lyft.
Man kan också läsa i artiklarna om sammanslagningen att Posten ska genomföra en extra utdelning till staten av sin vinst. SIN VINST!??!! Även om sammanslagningen är ett aprilskämt är det ju tyvärr inte ett aprilskämt att det fungerar så med statliga företag. Kanske är det därför inte så dumt att sälja Vin & Sprit. Att tillverka alkohol är knappast något staten behöver stödja medborgarna med. Där måste jag hålla med Carl Bildt.

Statliga företag skall ej gå med vinst. Staten och dess företag skall tillhandahålla medborgarna bästa möjliga service till en för medborgarna så låg kostnad som möjligt. Inget annat.

E 24, 2, 3
DN, 2, 3, 4, 5

3 kommentarer:

  1. "Statliga företag skall ej gå med vinst."

    Det är inte riktigt så enkelt. Ta exempelvis Vin och Sprit som värderades av Pernod till 55 miljarder kronor. Med 4 % statsskuldsränta blir det ungefär 2 miljarder kronor.

    Alternativ 1: Vin och sprit sänker priserna och går med nollresultat.
    Alternativkostnad 2-0= 2 miljarder kronor

    Alternativ 2: Vin och Sprit går bra och levererar resultat
    Alternativkostnad 2-0,8 = 1,2 miljarder kronor.

    Alternativ 3: Vin och sprit säljs till Pernod, bästa alternativet och således alternativkostnad 0.

    Om det statliga företaget inte ska gå med vinst innebär detta således en årlig kostnad om 2 miljarder kronor. Är det så bra?

    SvaraRadera
  2. Förklara då för mig varför de myndigheter som arbetar runt Försvaret ska gå i vinst? Fortifikationsverket som hyr ut lokaler till Försvaret som Försvaret måste hyra genererar vinst tillbaka till staten. Effektivt? Locum, Stockholms Läns Landstings Fastighetsbolag är det på samma sätt med. Hyrorna höjs hela tiden för att vara "marknadsmässiga" varvid landstinget får dra ner på verksamheten och servicen. Bra?

    Som du kanske såg ser jag inte det som någon större ide att staten skall syssla med Vin&Sprit. Däremot Posten etc, anser jag är sådant som ska gå plus/minus noll. Ska staten göra vinst i sina "företag" ska det vara mot andra länder, inte mot sina medborgare.

    Det du beskriver är ett sätt att finansiera en gigantisk statsskuld. Skall statsskulden vara gigantisk? Nej, det tycker jag inte. Ju mer samhället sysslar med korsbetalningar, desto mer byråkrati, desto större kostnader och mindre effektivitet. En viss statsskuld går visserligen inte att komma ifrån, men man måste ju i längden kunna förvissa sig om att samhället och dess skattetryck är självbärande. Personligen går jag inte och tar lån som jag aldrig kommer att kunna betala tillbaka.

    SvaraRadera
  3. ano1: Du jämför äpplen och päron. Ett företags framgång mäts inte enbart med resultatet (även om det har allt mer blivit så den senaste tiden med kvartalsrapporten som det enda som räknas).

    V&S kan man väl sälja, men posten är ett av företagen med allt för stor vikt för att lämnas år privata aktörer.

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.