Om / About Wiseman's Wisdoms

söndag 23 november 2008

Öppenhet och OPSEC

Återigen har Försvarsmakten gått på en medial mina och de regleras ju som bekant inte av Ottawa-konventionen.

Kritiken denna gång är att Försvarsmakten inte offentliggjort att de två eldöverfall mot svensk trupp som skedde i början av månaden inte bara gjordes med eldhandvapen utan även med raketgevär. Försvaret mörkar, heter det.

Det är läge att ställa sig frågan vad man förlorar på att offentliggöra att det var grövre vapen inblandade?

Ur ett OPSEC-perspektiv mycket lite. Gruppen som genomförde eldöverfallet vet redan vad man använde för vapen. Snarare är det så att de skulle vinna på att berätta det för svensk media om FM inte går ut med det och därigenom ska opinion för att svensk trupp inte ska vara i Afghanistan.

Däremot blir det ju inte speciellt bra när man i media går ut och pratar om vilken skyddsnivå de svenska fordonen har. "– Hade skottet tagit i Patrian hade det varit tack och adjö. Den hade inte stått pall för det, säger en av SvD:s källor i förbandet" Talibanen antecknar tacksamt...

Hade man istället gått ut med informationen direkt och rakt ut sagt att "truppen tog sig ur eldöverfallet med eldhandvapen och raketgevär tack vare sin goda träning och en portion tur", hade nog många istället applåderat. Men nu finns det ju folk långt upp i kedjan som har en rejäl mediaskräck och tror att media är fienden. Det är inte media. Media kan vara ens bäste vän, om man ser till att lägga korten på bordet istället för att ge motståndaren en chans. Ett inbördeskrig (som ju Afghanistan närmast är), vinns inte genom militär makt utan genom den nationella opinionen. Vem anser jag är bäst på att sköta landet och hjälpa mig som medborgare? I och med att flera länder är där under FN-mandat blir också opinionen i dessa länder viktig. Kan man som upprorsstyrka påverka denna i för egen del gynnsam riktning är mycket vunnet. Se bara på Al Qaidas Madridbomber där det bara var fråga om veckor innan Spanien packat ihop sina styrkor och lämnat Irak.


Eldöverfall mot afghanska armén med RPG och eldhandvapen


Annat sätt att använda RPG-7 i Afghanistan

Däremot får man ju ta sig en rejäl funderare vad man skriver och vilka bilder man publicerar på nätet. Det finns folk som bloggar från Afghanistan, Kosovo och andra insatser vi har just nu som gladeligen lägger ut information på nätet om vad de gjort och vad de ska göra. Den informationen är guld värd när det gäller att sammanställa hur svenskar uppträder. Bilderna ska vi inte ens prata om. Slår man en titt på MÖP-forumet soldf.com kan man hitta en rätt rolig vinkel på det hela. En dragning från MUST:s Infosäkavdelning om just detta ämne har hamnat på villovägar och ligger numera på en internationell filserver. I och för sig är den inte hemlig, men viss humor är det ändå. Kanske något som borde dras för soldaterna innan avfärd. I början av året lyckades jag utan några förkunskaper om de inblandade lyckas kolla upp adresser och familjer på deltagare i Tchad-missionen bara genom att följa kommentarerna till Johanne Hildebrandts blogg, hitta.se och social nätverk på internet som t ex Facebook. Klart skrämmande hur naiva människor kan vara. Man ska ha fullt klart för sig att det finns en hel del människor i Sverige som bedriver insamlingar till "sakens" stöd.


Vad ska man göra åt skyddsnivån då? Tyvärr kan man ju inte lösa alla uppgifter med stridsvagn, stridsfordon 90 eller ens pansarterrängbil. Det sänder inte direkt ut positiva signaler när man ska samverka med civilbefolkningen om man kör in i byn i sitt stridsfordon pekar kanonen på allt och alla och får husgeråden att ramla ner från hyllorna genom vibrationerna. Då är det tyvärr soft-skins och en högre risk som fungerar bättre för stunden. Men genom att odla kontakterna med byarna kanske man istället kan få reda på underrättelser om vad "den andra sidan" gör och om de finns i trakten. Mycket vunnet, alltså.


Försök med RPG-7 mot Hägglunds SEP

Men det är ju ändå lite lustigt att i Afghanistan är Sverige det enda landet med svenska stridsfordon som inte använder dem där. Både Danmark och Norge använder stridsfordon 90 där och britterna pansarbandvagnen BvS 10 Viking. Danmark och Storbritannien koncentrerar sina insatser till det oroliga södra Afghanistan, medan Norge har en uppgift snarlik den svenska och där tillåts det hända saker som man rapporterar om... Men liksom Sverige nyttjar övriga länder soft-skins då man ska samverka med civilbefolkningen.

Varför inte göra som Myrdal föreslår och samtala med talibanerna istället? Eller inte. Det kanske inte finns så mycket att samtala om.

Edit 21.40: Tänk om politikerna någon gång kunde ta och lita på vad proffsen säger? Vill man inte ha tunga fordon så varför då pracka på dem? Fråga HKV vad de anser och fråga sedan chef på plats vad han anser att han behöver för att lösa uppgiften och nöj er med det.

5 kommentarer:

  1. Försvaret ska förstås inte läcka kvalificerad information. I det här fallet handlar det dock om att att undvika en opinionsstorm, som du skriver.

    Att en RPG-7 alltid slår ut en Patria är en sanning med modifikation, det beror främst på var den träffar men det är klart att risken alltid är stor med lätt pansar.

    En C9040C skulle kunna leda konvojerna på de farliga vägarna och sedan hålla tillbaka och låta de lätta bilarna köra in i byarna.

    En taliban, upprorsmakare eller knarkmilis som startar bråk med en CV9040 gör inte om det i första taget.

    SvaraRadera
  2. FM borde tänka "ett steg längre" när det gäller vilken info man går ut med. Ex. om en IED endast skadar ett fordon lätt skall man säga att det berodde på att hela IED inte detonerade som beräknat eller nåt i den stilen. INTE att fordonet var förstärkt! Då lägger Hr Taliban dit en större laddning nästa gång.
    /Asterix

    SvaraRadera
  3. http://www.commondreams.org/view/2008/11/23-4

    SvaraRadera
  4. Det är märkligt att Fredrik Reinfeldt fortfarande anser att han kan lösa Afghanistans problem när han inte längre kan lösa Sveriges problem. Det som händer i Sverige nu är att samhället nästan kräver en bredbandsuppkoppling plus dator för att man ska kunna fungera, men endast 70 % av Sveriges befolkning har råd med det. 30 % lever under det nya existensminimum, och ändå anser FR att svensk närvaro i Långtbortistan är viktigare att kosta på sig.

    SvaraRadera
  5. En taliban behöver nog inte läsa svenska tidningar för att veta att en RPG slår hål på terrängbilar...

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.