Om / About Wiseman's Wisdoms
fredag 1 april 2011
Gästinlägg: Felaktig bild av Gottrörahaveriet snart på TV
Den 31 mars var det förhandsvisning på en biograf i Stockholm där mängder av så kallade flygcelebriteter var inbjudna. Före visningen av den 45 minuter långa filmen intervjuades befälhavaren, den danske dåvarande SAS kaptenen Stefan Rasmussen, på scenen. Han fick berätta för publiken hur han upplevde haveriet och den efterföljande media exponeringen samt den hjälteroll han tilldelades efter haveriet och nu i den aktuella filmen.
Gottrörahaveriet inträffade på grund av att is sögs in i bägge motorerna på den MD-80, vilken Rasmussen var befälhavare på , beroende på felaktig avisning av flygplanets vingar vilket medförde stopp på bägge motorerna. Flygplanet kraschlandade på ett fält och alla överlevde.
I programmet, där skådespelare agerar besättning, varvat med intervjuer med bland annat kaptenen Stefan Rasmussen och styrmannen Ulf Cedermark, målas en bild upp hur situationen utvecklades sig. Där förekommer även SAS kaptenen Per Holmberg, passiv passagerare i kabinen. Enligt filmen springer Holmberg in i kabinen då han uppfattar den farliga situationen och erbjuder sin hjälp. Rasmussen ber honom starta APU´n, en extra liten motor som ger strömförsörjning. Därefter kan man i filmen se hur Holmberg vid flera tillfällen ropar ut till Rasmussen att ”titta ut, se rakt fram”. Cedermark är upptagen med att försöka starta motorerna och utlösa brandsläckare samt sköta radion. I nästa moment visas haveriet där Rasmussen framgångsrikt och kallblodigt landar flygplanet på åkern och även tar hjälp av träd före fältet före att få ner farten.
Händelsen omnämns av programledaren för filmförevisningen och den närvarande haveriexperten (från SAS) som jämförlig med nödlandningen av ett passagerarflygplan på Hudsonfloden i New York för några år sedan då bägge motorerna stannat efter en massiv fågelkolison med gäss.
Per Holmberg har aldrig varit tillfrågad av filmteamet om sin roll vid haveriet vilket kan tyckas märkligt. Hans insats har bedömts av dåtida och efterkomna kolleger som den avgörande faktorn att haveriet fick en så, trots allt, lycklig utgång. Det framkommer inte.
När Holmberg kom in i kabinen var Rasmussen helt blockerad, endast Cedermark fungerade. Det var Holmberg som i praktiken tog befälet och beordrade Rasmussen hur han skulle styra samt det var Holmberg som tog ut klaffarna vilket gjorde att flygplanet kunde flyga i lägre fart och gav högre lyftkraft som i sin tur gjorde att flygplanet inte kraschade i träden och kullen som fanns före fältet. Det var också Holmberg som initierade att landstället togs ut vilket gav en stabilare uppbromsning vid nedslaget. Inget av detta nämns i filmen.
Annonseringen av filmen ger sken av att ge ”den fulla sanningen bakom haveriet”. Rasmussen gjorde nog så gott han kunde men utan Holmberg hade han inte klarat av situationen, det vet alla i branschen. Det kom frågor från publiken efter filmen angående varför Holmbergs roll hade minimerats. Svaret från SAS pensionerade norske haveriutredare var undvikande men han gav ändå, något motvilligt, beröm.
Per Holmberg var med vid förhandsvisningen av filmen. Han mår fortfarande illa av minnena från haveriet och det blir inte bättre av att hans avgörande insats minimeras i en så kallad objektiv filmatisering.
Frågan är varför Rasmussen ställde upp på detta? Kanske hans egen minnesbild med åren blivit förvrängd då den initiella vetskapen av att han inte fungerade så som han skulle ha önskat, nu gjort att han numera skapat sin egen bild av händelsen. En bild som kan vara sann för honom men inte borde förmedlas såsom fakta i en filmad dokumentär. Danskarna vill ha sin hjälte men den som orkar läsa haverikommissionen kan se vad som egentligen hände.
Den riktige hjälten, Holmberg, är lämnad utanför. Varför?
Borneo
Aftonbladet TV
Aftonbladet Plus
Expressen
Se även Chefsingenjören
24 kommentarer:
FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.
Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.
Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.
Håll en god ton i kommentarerna
Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.
Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.
Det finns mycket som tyder på natt du är helt rätt ute Borneo.
SvaraRaderaJag rekommenderar den intresserade att lyssna på P3 Dokumentär om kraschen i Gottröra. Mycket bra, mycket intressant. Nedan saxat från P3 Dokumentärs beskrivning av programmet:
"I pressen pratar man snart om ”miraklet i Gottröra” och besättningen höjs till skyarna för sitt föredömliga agerande. Det dröjer dock inte länge innan uppgifter framkommer som ifrågasätter vad som egentligen hände under de fyra minuterna ombord."
Den gamle flygvapenpiloten Holmberg spelade en roll, helt klart.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2519&artikel=2057489
//Stagecoach
Media brukar, för enkelhets skull, spela på redan etablerade uppfattningar. Publiken har lättare att acceptera något som bekräftar den bild som alla redan har, tex. hjälten Rasmussen.
SvaraRaderaDet är mycket svårare att presentera en bild som få känner till, även om den är sann. Då möts man ofta av negativa reaktioner.
Man ser det faktiskt oftast i nyhetsrapporteringen, typ Aktuellt och Rapport, som huvudsakligen bygger på att upprepa olika förutfattade meningar om hur världen är beskaffad.
Det vackra med internet är att man kan skita i de tillrättalagda bilderna och istället söka upp källorna själv.
Om jag inte minns fel så slutade Rasmussen att flyga efter detta. Så en viss självinsikt fick han nog.
SvaraRaderaDet är väl flygarhedern som fått sig en törn och behöver återupplivas, därav bli hjälte och få tillbaka lite självförtroende. Om man gräver lite kring dokumentären tror jag nog att man kan hitta en koppling till Rasmussen.
Synd om Holmberg som återigen förminskas.
Rasmussen fick sitt danska cert indraget då han tidigare under flera år visat brister under opc och pc. Han hade den danska luftfartsmyndighetens ögon på sig redan innan.
SvaraRadera"F.d. kollega"
Wikipedia tar upp den olika synen på de tre piloternas roll.
SvaraRaderahttp://sv.wikipedia.org/wiki/Scandinavian_Airlines_Flight_751
Hur lätt är det att rekonstruera vem som gjorde vad i efterhand?
Inside information: Flygmotorer skall vara varmkörda på marken före start. Men Rasmussen - som var försenad enligt tidtabellen - taxade ut och lyfte med två iskalla motorer. Därför blev det ispropp i båda motorernas kompressorer. Att is skulle ha lossnat från vingarna och sugits in i motorerna är nonsens. Rasmussen orsakade haveriet genom inkompetent handhavande av flygplanets motorer. Därav indraget cert.
SvaraRaderaEn som vet
Filmen är nog bland de sämre i sitt slag jag sett! På Rasmussens egen hemsida www.stefangrasmussen.dk kan man ladda ner och läsa hans bok "Det gælder dit liv" där han i detalj beskriver hur han upplevde hela händelseförloppet. Där framgår tydligt även om han inte använder de orden själv, hur han blev helt blockerad mentalt, handlingsförlamad och i princip gav upp och förberedde sig på att dö! Man förbluffas över hans irrationella prioteringar om att annonsera situationen till passagerarna i stället för att flyga flygplanet! Att Per Holmberg rusar in i cockpit och i praktiken tar över kommandot är den enda anledningen till att det hela slutade så pass lyckligt. Endast en passagerare blev svårt skadad. Mindre känt är att det främst beroende på att hon inte lydde nödinstruktionerna om att sitta framåtlutad neråt vid nerslaget!
SvaraRaderaMan kan inte låta bli att fundera på om Stefan Rasmussen i nåt sammanhang, civilt eller militärt gjort en sk DMT test? Att hans sista tid i danska flygvapnet var som DC-3 pilot hänger tydligen ihop med att han avskiljts från flygning med F-104 Starfighter. Det gick för fort helt enkelt. Betyder det att han redan långt innan Gottröra uppvisat brister i att hantera svåra stressituationer i cockpit?
Men största frågan är dock varför SAS 20 år senare fortfarande är så motvilliga att ge Per Holmberg det erkännande han förtjänar! Och varför är han snudd på förbisedd i denna "dokumentär"?
Om DMT kan man säga att dess predikation på misslyckande under flygning finns det ingen relevans för.
SvaraRadera/Göran
Jag kan rekommendera läsning av Haverikommissionens rapport:
SvaraRaderahttp://www.havkom.se/Hem/Civil_luftfart/Olyckan_i_Gottrora_1991-12-27/
Ger en bra bild av förloppet samt styrker i viss mån bilden av en blockerad befälhavare!
Tack för era svar om Rasmussen och Holmberg. Synd att Holmbergs insats inte uppskattas.
SvaraRaderaRedan 1985, 1986, 1988 och 1989 så hade Mc Donnell Douglas gett ut info om problemet med klaris på vingarna, en sk "all opeations letters". Problemet var väl känt. 26 okt 1991 sändes en flight deck bulletin/winterization om problemet där ansvaret lades på pilot-in-charge att kolla att inte någon klaris fanns med en "hands on check". Sedan var inte besättningen tränad att handha "engine surging". Dessutom så var inte besättningen informerad av SAS om att ATR var förinstallerad från fabrik!. Information om ATR fanns i flygplansmanualerna om man läst dessa ordentligt och då hade SAS,(eller piloterna), kunnat upptäcka detta och få vetskap om systemets funktion och handhavande. Ansvaret för olyckan kan därmed läggas på SAS som är skyldigt att känna till tex ATR systemet och dess funktion även om det inte användes av SAS. De hade ej informerat piloterna om ATR systemet och befälhavaren hade inte kontrollerat att is inte fanns på vingarna före take off trots ett antal informationsbrev och flera konferenser om detta.
SvaraRaderaEfter att ha läst följande:
SvaraRaderahttp://www.expressen.se/nyheter/1.2387933/miraklet-i-gottrora-ror-upp-kanslorna-efter-20-ar-igen
Undrar jag om reporter Lars Lindström ens har läst haverirapporten, eller han kanske har läst andra artiklar och byggt sin egen uppfattning. Stefan Rasmussen kanske borde ta och göra det också för att få ordning på vad som egentligen hände. Jag tycker det är konstig att om det skall göras en film om vad som egentligen hände, varför har de då inte läst igenom de ljudupptagningar som skedde i cockpit?
Alla skall säga vad som är rätt och fel i denna händelse, läs haverirapporten och prata sen. Jag är oerhört trött på allt trams som sägs om vem som har rätt eller fel, var ni där?
För mig så löste Holmberg uppgift och åsidosatte sin egen rädsla för att koncentrera sig på att få ner de personer som var ombord på ett så säkert sätt som möjligt. Det är i skarpa situationer det visar sig vilka som klarar av när det går åt helvete.
"De modigaste är de som ser klart vad som ligger framför dem, ära och fara likaledes, men möter det ändå" Thukydides 460f.Kr.
All ära åt Per Holmberg, den modigaste personen jag har hört talas om.
//Tacksam
Finns nedladdnings länk för den som vill se redan nu. http://www.gamefront.com/files/service/thankyou?id=20173852
SvaraRaderaJag är idag en gift kvinna med 2 barn och tacksam
SvaraRaderaöver att jag överlevde mardrömmen ombord.
Tror att det beror på allas insats i cockpit!
Varför är det alltid så viktigt med vem som
gjorde vad. Om man ska prata om något så
tycker jag man ska diskutera Avisningen och
ATR systemmet! Tackar alla 3 för mitt liv.
"Enligt SHK:s mening finns inget som visar annat än att de tre förarna var för sig och tillsammans verksamt bidrog till den lyckade nödlandningen."
SvaraRaderaÄr det någon här som har läst haverirapporten eller har ni bara åsikter tagna ur luften?
Charles A
Har sett filmen, vissa delar bra och andra sämre. Då jag själv var passagerare ombord, Läst haverirapporten samt har anhörig som jobbade på SAS. Jag vet precis vad som hände i cockpit och i kabinen. För mig är det viktiga att jag lever och det tackar jag alla i cockpit för.
SvaraRaderaPassagerare
Intressant också att fenomenet med klaris vid vingroten flera år innan Gottröra var identifierat, undersökt och hanterat av Finnair och Linjeflyg. Det var trams från SAS att inte vara med i det arbetet. Kanske lika bra att ingen då frågade hur fenomenet kunde vara en fullständig överraskning för SAS.
SvaraRaderaDet är ett odiskutabelt faktum att Per Holmberg är den sanne hjälten i detta drama.
SvaraRaderaDessutom är det ett odiskutabelt faktum att Haverikommisionens är synnerligen enögd då man fastnar i den välkända problematiken med klaris som enda tänkbara haveriorsak.
Faktum kvarstår: Vingarna var avisade åtminstone 2 ggr, vilket rimligtvis borde innebära att Haverikommisionens teori om klaris kan avskrivas.
Att däremot skippa varmkörningen av motorerna före start i en vädersituation där det råder isbildningsförhållanden leder till ispropp i motorernas fläktsteg.
Motorskadorna blir visserligen likartade, men haveriorsaken är en annan nämligen: Skit bakom spakarna i cockpit!
En som vet
Jag säger inte att klaris ÄR orsaken till haveriet men "En som vet" borde ju veta att bara för att man gör en vanlig avisning så tar man inte bort klaris. Klaris, som inte syns av blotta ögat, tas bort genom att man sprutar en koncentrerad stråle uppvärmd glykolblandning på samma ställe tills man penetrerar isen och "spränger" bort densamma. Efersom klaris inte var konstaterat av befälhavaren så tvivlar jag på att en sådan avisning gjordes utan det lades bara på en vanlig avisning där man värmer bort frost alternativt värmer/sköljer bort snö och sedan lägger på ett lager skyddande glykolblandning. Om man nu gjorde den typen av avisning så låg således klarisen kvar under det skyddande lagret med glykol.
SvaraRaderaFör mig är det helt ofattbart att det ska behöva vara någon uppslitande diskussion om vem som gjorde vad och vem som inte gjorde vad ! Alla utredningar som har gjorts visar ju tydligt sedan länge att Stefan, Per och Ulf bidrog ALLA till den lyckilga utgången. Det var Stefans flight och det var han som flög och landade planet. Det kan inte ens Per Holmberg ta ifrån honom hur gärna han än skulle vilja. Utan Pers assistans vet vi inte hur det hade gått men vi kan ana att utgången inte hade blivit lika bra. Jag kan hålla med om att det är tråkigt att sas personalen som medverkade i dokumentären inte ville belysa pers insats tydligare. Det verkar som att han är illa tåld i sas av någon anledning. Holmberg och Rasmussen grälar ju tyvärr fortfarande om vem som gjorde vad och båda beter sig som att dom hellre skulle ha vilja dött i kraschen. Den enda av piloterna som i efterhand tycks vara riktigt glad över det enda som är viktigt, att alla överlevde är Ulf Cedermark. Vad vi alla vet är att Stefan var blockerad på grund av att planet inte svarade alls på hans kommandon och behövde all tänkbar assistans han kunde få. Ulf skötte sin uppgift som styrman mönstergillt och assisterade kaptenerna med kommandon, checklistor och radiokommunikationen.
SvaraRaderaOch sen tror jag att passagerarna skiter fullständigt i vem som landande, vem som fällde ut hjulen och vem som instruerade och vem som fällde ut klaff vid det och det tilfället ! Det enda som räknas för passagerarna är att dom kom ner levandes och inte vilken pilot som gjorde vad.
Minns att det där är ett infotainment-program... inte en "dokumentär". Att klaga på att detaljerna och stämningarna inte blir som de var vid olyckstillfället är som att klaga på vatten för att det är blött.
SvaraRaderaDet finns bara tre personer som vet exakt vad som hände i cockpit den dagen: Rasmussen, Holmberg och Cedermark... och deras minnesbilder är alla olika. Att då sitta här som know-it-alls och bedöma vem som gjorde vad; om kaptenen hade "tappat bollen" eller om styrman inte gjorde något... det är nonsens.
Alla gjorde något som bidrog till olyckans relativt lyckliga utgång:
- Rasmussen spakade ned kärran, det kan ingen ta ifrån honom.
- Cedermark meddelande nödläget och såg till att den inte blev ett eldklot vid nedslaget.
- Holmberg styrde upp arbetet och assisterade med sysslor som avlastade.
- Kabinpersonalens såg till att passagerarna inte bröt nacken mot framförvarande stolar.
Besättningens gemensamma ansträngningar - med Holmberg som plötslig inhoppare - räddade alla till livet, punkt.
Först till "en som vet": Det var klaris som sögs in i motorerna, Finnair hade samma problem vintern innan och om införde procedurer med att sätta dekaler på vingarna med röda "snörstumpar" som skulle underlätta för avisningspersonal att se om det var klaris på vingarna.
SvaraRaderaTill "Anonym": ATR systemet var känt inom SAS, detta system testades av SAS och myndigneterna vid acceptans av MD-80 simulatorerna som SAS Flight Academy köpte av Singer-Links.
"En som inte är SAS anställd längre"
"En som vet",
SvaraRaderadet skulle vara ytterst intressant om du skulle kunna utveckla dina tankespår om 'isproppar i kompressorerna', 'otillräcklig varmkörning' etc. Går teorierna att kombinera med grundläggande jetmotorlära? Krydda gärna med lite kontrollerbar fakta, t.ex. om hur det är fysiskt möjligt för "isproppar" att bildas i det höga tryck och de höga temperaturer som är varje kompressors normala arbetsmiljö.
Om du nu inte är ett helt vanligt troll, alltså. För då är det bara att fortsätta underteckna med "En som vet".
Hälsningar
/En som väldigt gärna vill veta
Den som vill veta mer kan gå till denna länk.
SvaraRaderahttp://flightsafety.org/aerosafety-world-magazine/past-issues/february-2012.
Sidan 33.
Blev uppmanad att skriva denna artikel av Aero Safety World.
Dessutom finns den kvar på SHK’s hemsida.
http://www.havkom.se/om-shk/civil-luftfart/olyckan-i-gottroera-1991.
Jag lade SHK's haverirapport både som Engelsk och Svensk utgåva på DVD som jag skänkte till
SHK som de säljer för 100 Sek.