Om / About Wiseman's Wisdoms

måndag 30 maj 2011

Klockan klämtar för Libyeninsatsen

SvD skriver ikväll om att Socialdemokraterna nu öppnar för att förhandla med Regeringen om framtiden för den svenska Libyeninsatsen. Ännu är det en månad kvar av det av Riksdagen beslutade mandat för en svensk insats med 8 JAS 39 och en Hercules-tanker. Sedan riksdagsbeslutet har Socialdemokraterna svängt fram och tillbaka i frågan om insatsens vara eller inte vara. Det senaste utspelet härom veckan var att Socialdemokraterna vill ändra insatsen till att vara marin istället.

Nu öppnar alltså Socialdemokraternas Urban Ahlin för överläggningar med Regeringen och SvD skriver att det är en månad kvar till beslut måste tas. Det är en mycket grov missuppfattning. Snarare är det så att ett beslut måste tas inom en mycket snar framtid om man ska hinna få fram det förband som ska avlösa det nuvarande och därigenom få kontinuitet i insatsen. Det finns i dagsläget inget marin eller flygförband som har högre beredskap för internationella insatser än 30 dagar och Marintaktiska Staben har tidigare sagt att man behöver 90 dagar för att få på plats ett lämpligt förband, även om den siffran ifrågasatts kraftig av bloggrannen Commander.

Det visar sig ännu en gång alltför tydligt att Försvarsmakten är mycket långt ifrån det "insatta insatsförsvar" man i många år talat om. Alltför ofta bemannas nyckelpositioner i flera olika förband, oavsett om de är marin-, flyg- eller arméförband, av en och samma person eller en handfull personer. Det är helt otillräckligt för flera samtidiga eller på varandra följande insatser eftersom en och samma person i så fall måste vara på insats kontinuerligt eller bemanna flera olika förband samtidigt. Samma sak gäller ofta för materielsystem där det radiosystem man ska ha på insatsen inte finns tillgängligt för övning eftersom de enda exemplaren befinner sig i Afghanistan. Exemplen är otaliga och orsaken är naturligtvis ekonomi. På alldeles för många punkter är dagens och morgondagens försvarsmakt inte ett dugg mindre pappersprodukt än "invasionsförsvaret" och dess otaliga pappersbrigader. Papperslösningar förbrukar inte pengar i samma omfattning som riktig verksamhet. Dock blir det oerhört tungt när bluffen synas.

Ett beslut brådskar dock om ett nytt förband ska kunna sändas om förbandet ska kunna övas på lämpligt sätt. Därefter följer den ekonomiska aspekten. Att bibehålla den pågående flyginsatsen är avsevärt billigare än att påbörja en ny marin insats och t o m billigare än den normala fredstida flygverksamheten hemma i Sverige eftersom antalet skarpa uppdrag förbrukar färre flygtimmar än normal övningsverksamhet.

Mona Sahlin har dock för en gångs skull helt rätt på en punkt - låt oss sända det bidrag som efterfrågas av FN. Helst också utan några svenska förbehåll som förminskar värdet av insatsen.

9 kommentarer:

  1. Borde det inte vara regeringen som tar initiativ till förhandlingar, då en regering faktiskt förväntas regera?


    Sedan så har jag en liten reflexion om den här biten:

    "Ett beslut brådskar dock om ett nytt förband ska kunna sändas om förbandet ska kunna övas på lämpligt sätt"


    Varför verkar FM så fast i konceptet att alltid byta ut hela förbandet samtidigt? Spontant så känns det som ett bra sätt att tappa kontinuitet i verksamheten.

    SvaraRadera
  2. Per A: Anledningen till litet glapp i rotation är tyvärr i stor mån kortsiktiga politiska beslut. Det nuvarande förbandet har mandat att vara insatt 2, max 3 månader. Därefter krävs nytt riksdagsbeslut. Jämför man med motsvarande flygförband inom NATO och framförallt grannländerna har man kommit fram till att den optimala modellen är rotation var 4-6 vecka för att på bästa sätt sprida erfarenheter i organisation, minska socialt slitage och möjliggöra uthållighet över tiden. Naturligtvis saxar man också rotationen.

    SvaraRadera
  3. "Anledningen till litet glapp i rotation är tyvärr i stor mån kortsiktiga politiska beslut."

    I fallet Libyen så förstör jag att kortsiktigheten och plötsligheten är en viktigt faktor till att det blir så, men i övriga utlandsinsattser kan väl knappast skylla på plötslighet?

    SvaraRadera
  4. Per A: Förbanden i Afghanistan roteras in successivt under en period.

    SvaraRadera
  5. OK. Jag hade fått intrycket att man över en ganska kort period (ca 2 veckor) bytte ut hela klabbet.

    SvaraRadera
  6. C-130 förbandet roterar med 4 veckors mellanrum på grund av de fördelar som wiseman angav ovan. Som ett insatsförband med samna personal måste man rotera snabbt för att folk ska jobba kvar och inte förlora sin familj. Bra att resten av flygvapnet får känna på att vara borta hemmifrån.

    SvaraRadera
  7. gräsrotstekniker31 maj 2011 kl. 11:01

    Synd bara att inte resten av förbandet roterar med fyra veckor, hade nog minskat den sociala stress som är där nere nu. Tänk dig själv att va inspärrad på basen i 3 månader. Fler här hemma hade nog kunnat tänka sig att åka ner o hjälpa till om tid på plats var max 4v. Men cheferna har ju valt en snygg fasad men med en låst ytterdörr. Synd, kunde blivit så bra med ett helt flygvapen engagerat.

    SvaraRadera
  8. F7 hade den årliga Flottiljens dag i söndags, med uppvisningar av alla fina veteranflygplan som finns på flottiljen plus JAS39 Gripen förstås.Man visade inga av dom sensorer eller vapen som finns med i Libyen.

    I en av hangarerna hade man utställning med StriC live,säkmat med utrustning, Armen visade fin och intressant UAV video plus FM rekryteringsbuss!

    Med inte ett enda ord om FL01 och insatsen i Libyen.

    Man undrar hur svårt det hade varit för FM att dra upp artikeln i Försvarets Forum på plancher och ge en presentation?

    När skattebetalarna kommer på besök, borde FM informera om denna första insats på 50 år och det är ju inget som F7 själva ta fram.

    FM och Flygvapnet centralt agerar alltså sömningt som vanligt! Det är nu man hade chansen att informera och visa vad man duger till!

    SvaraRadera
  9. En annan intressant aspekt är hur Försvarsmakten hanterar en förlängning. Vi har som tidigare beskrivet inga förband med det korta beredskapkrav som krävs för en rotation utan friktoner. Det kommer garanterat lösa sig på frivillig basis eller order. Men då kan man verkligen fråga sig varför Försvarsmakten betalar miljoner till R10 förband....

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.