Om / About Wiseman's Wisdoms

måndag 6 augusti 2007

Jag hoppas det finns en plan

Från januari till juni nästa år håller Nordic Battle Group (NBG) tillsammans med en spanskledd stridsgrupp beredskap som EU:s stridsgrupper för snabba insatser. Sverige är huvudnation i NBG och övriga nationer är Finland, Norge och Irland. EU:s stridsgrupper skall inom 10 dagar kunna börja en insats ca 600 mil från Bryssel. Ca 2000 svenska soldater kommer att delta i NBG av en total styrka på ca 2500.

Detta innebär att vårt engagemang utomlands eventuellt kommer att vara mycket stort, beroende på om NBG sätts in eller ej. De fyra stridsgrupper som hittills haft/har beredskap har ej satts in. Med så mycket trupp utomlands ökar självfallet risken för att vi kommer få hem stupade och skadade.

I dagens SvD kan man läsa en artikel om den amerikanska veteransjukvården, som sköts av Veterandepartementet. Veteransjukvården i USA kom till i början av 30-talet och har sen dess ansvarat för att vårda och rehabilitera amerikanska krigsveteraner. Man sköter även om administrationen av förmåner och bidrag till krigsveteraner. Dessa förmåner och bidrag består bl a av pensioner, bolån, utbildning, mediciner, sjukvårds- och livförsäkringar och begravningar. T ex kan man fortfarande söka förmåner och bidrag för deltagande i kriget mot Mexico 1916.

Man skulle ju kunna säga att Sverige som fortfarande kräver sina soldater i utlandstjänst (självklart även här hemma) på förmånsskatt för gratis logi och mat när man bor i tält och äter frystorkat, har en hel del att lära här. Avtalen för vår personal i utlandstjänst är inte speciellt imponerande. T ex motsatte sig Arbetsgivarverket en ordentlig livförsäkring för militär personal i utlandstjänst. Försvarsmakten fick till slut möjlighet att på egen hand gå in och täcka livförsäkringar som den enskilde tecknar och som egentligen inte kommer att gälla i ett konfliktområde. Detta kräver att den enskilde nu försäkrar upp sig ordentligt.

Det jag egentligen ville komma till är att det i Sverige krävs (och skulle ha gjorts långt tidigare) att man skapar ett ordentligt skyddsnät för våra veteraner. Under 90-talet togs några steg framåt efter erfarenheterna från Balkan. Självklart finns det en hel del kritik mot Veterandepartement i USA, men jag tror att det finns en hel del att lära där och brister att fylla i det svenska skyddsnätet för soldater som skadas eller stupar. Fråga bara folket på utlandsstyrkan.com.

Som alltid är det ju på kort sikt billigast att vara efterklok, så man bör inte förvänta sig så mycket. Försvarsbudgeten kan ju ändå sparas 10 %...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.