Om / About Wiseman's Wisdoms

måndag 12 januari 2009

Eftertankens kranka blekhet

Tydligen är det först som gammal försvarsministern man kan börja diskutera Försvaret. Mikael Odenberg är ju känd för att ha uttalat sig både som försvarsminister och framförallt efter sin avgång. Det krävs ju dock att man har något intresse för verksamheten, och sålunda saknas ju också Leni Björklunds röst. Nu har Björn von Sydow tagit till orda och vill se en satsning på Försvaret med 100 bättre utrustade JAS och 100 stridsvagnar. Både jag och SvD frågar oss snabbt - hur går det ihop med Socialdemokraternas planer på att sänka försvarsbudgeten med 5 mdr kr? Framförallt, hur ska man få ihop det med miljöpartiet och vänsterpartiet?

Många är ju de som börjat andas ut efter regeringens påstådda omsvängning i försvarsfrågan efter Georgienkriget. Jag hoppas inte allt för mycket på de orden. Snarast inget alls. Granskar den budget som är föreslagen och ligger till grund för inriktningspropositionen (för Försvarsmakten) till 2014, inser man snabbt att det kommer att bli stora nerdragningar igen. Arméinspektören talar också om ett Hemvärn som är tredjedelen så stort som dagens, vilket gör att man kan fråga sig vem som har godkänt detta?

Även i Norge har man ändrat uppfattning om inriktningen på försvaret. Norges försvarsminister Anne-Grete Ström-Erichsen talade i sitt årliga tal i Oslos Militära Samfund om att det norska försvaret blivit alltför smalt och terrorfokuserat. Fokus måste nu åter läggas på operationer i Norge och där är Barentsregionen något av huvudfokus, då den smältande polarisen kommer att medföra nya handelsvägar och resursexploatering. Norges ÖB Sverre Diesen har tidigare talat om att han, om han får mer pengar, vill stärka det norska försvaret med ytterligare stridsflygplan för att bättre kunna försvara Norge.

Vad gör vi då i Sverige? Lägger ner det enda kvalificerade luftvärnet med allväders- och mörkerförmåga, talar om att gå ner till 60 stridsvagnar, låser fast oss i en budget till 2014 som kommer att urholkas år för år och skär ner Hemvärnet till en tredjedel (med största sannolikhet medför det att Hemvärnet ej längre kommer finnas över hela Sverige, utan i anslutning till reguljära förband).

Eftertankens kranka blekhet har slagit den f d försvarsministern i huvudet och han verkar nu ha vaknat och insett konsekvenserna av sitt tidigare handlande - Försvaret går mycket fort att montera ner och mycket långsamt att bygga upp. Från SvD:

"Som minister inledde han internationaliseringen av försvaret. I öster såg Sverige då inga militära hot från ett demokratiskt Ryssland. Men Ryssland är idag auktoritärt, rustar upp och vann sjudagarskriget i Georgien. Nu måste vi tänka om, anser han.

–Det ryska politiska systemet och kulturen är sådan att vi inte kan se bort ifrån att de använder våldsmetoder. I Georgien fick Ryssland luftherravälde efter fyra timmar, de använde mängder av mekaniserade förband och lade ett sjöembargo. Att i Sverige nu reducera förbandstyper som visade sig vara krigsavgörande, det är inte vad situationen kräver!

Även i väster finns bekymmer, enligt Björn von Sydow. Han påpekar att UD och Försvarsberedningen under flera år förbisett att USA, Storbritannien och dess Nato-allierade är hårt engagerade i Afghanistan och Irak. Därmed blir en militär undsättning västerifrån till Sveriges närområde i en kris allt osäkrare. Det ökar kraven på Sverige som kris- och krigsavhållande nation"


Jag vill göra ett tillägg till sista stycket. Vi är idag helt beroende, helt enligt plan, av att köpa in vår materiel från utländska tillverkare. Von Sydow talar om att NATO-länderna redan är hårt engagerade. Så är det också med vapenleverantörerna, och situationen lär inte vara bättre om det verkligen skulle smälla. Minns hur Sverige jagade världen över efter sekunda fartyg och flygplan att förstärka luftslottet till krigsmakt under andra världskrigets inledning! Man kan ju också fråga sig varför von Sydow när han hade chansen, inte såg till att ge våra flygplan en trovärdig beväpning?


Läs gärna min analys av regeringens regleringsbrev till Försvarsmakten och om hur regeringens "ändrade" planer för Försvaret efter Georgienkriget. Vad hände egentligen med det kaukasiska lackmustestet?

10 kommentarer:

  1. Bra kommentar Wiseman. Det krävdes tydligen ett krig i Georgien för att von Sydow skulle förstå det många andra förstod långt tidigare ;-)

    SvaraRadera
  2. Jag som precis skulle somna...

    SvaraRadera
  3. Man blir positivt förvånad när en socialdemokrat faktiskt ser någorlunda nyktert på det som sker i Ryssland.
    Synd och förvånande bara att borglig regeringen inte gör det.
    Vad hände med Björklund, har inte hört mycket från honom efter det att han gick ut och sa att ökade försvarsanslag ej kan uteslutas i samband med Georgienkriget.
    Men mina förhoppningar är som jag tidigare utryckt på din blogg små.
    När försvaret skall samsas med alla andra utgiftsposter i budgeten så väger dom lätt. Alla politiker vet att man inte vinner val i Sverige på ökade anslag till försvaret, utan det gör man på reformer som syns i svenskens plånbok.
    Samtliga svenska politiska partier har inte alltid landets bästa för ögonen utan det absolut viktigaste för dom är att sitta vid makten,och inget pris verkar vara för högt för att nå det målet,inte ens landets säkerhet.

    SvaraRadera
  4. Frågan är väl vilka uppgifter försvaret kan lösa med 100 stridsvagnar i stället för 60?

    Är det fråga om att kunna försvara både norra och södra infarten till Skövde?

    Dagens låga numerärer inom alla försvarsgrenar gör den här typen av utspel löjliga.

    /Herr von Oben

    SvaraRadera
  5. Jag kan, efter att ha läst dina norska länkar, konstatera att Norge satsar på ett Landslag och inte nöjer sig med ett gäng "Korpenlirare". En stor skillnad i inställning och motivation när det gäller försvaret hos de politiskt ansvariga.
    Man tycks även ha resurser att sända trupp till Somalia, Tchad och ev. Kongo utöver insatsen inom ISAF samt se till att personalen får det skydd de behöver.
    //
    Vårt personell på bakken i Afghanistan, og det personellet som snart reiser til Afrika, skal vite at vi gjør alt vi kan for å skaffe dem utstyr som reduserer risikoen så mye som mulig. Det er derfor vi har gått til anskaffelse av nye pansrede IVECO-kjøretøy. Det er derfor vi har brukt millioner på nye jammere mot improviserte bomber. Det er også en hovedårsak til at vi hurtig har klart å få på plass nye moderne transportfly.

    Det er et viktig vendepunkt når vi nå ikke lengre reduserer, men øker bemanningen i det norske Forsvaret. Vi har sett dette spesielt i Hæren. I de årene denne regjeringen har sittet, har Hærens bemanning økt med over 40 prosent. Dette er viktig, ikke minst for å redusere den slitasjen på personell som vi har sett over flere år. Vi jobber også med å øke andelen avdelingsbefal, slik at flere av våre medarbeidere vil kunne delta i utenlandsoperasjoner.
    //

    SvaraRadera
  6. FM planerar inte ens för 60 strv...42 st ligger närmare sanningen efter 2014...

    SvaraRadera
  7. Inte ens en mekbrigad alltså. Mäktigt...

    SvaraRadera
  8. Kvantitet i all ära men ibland behövs faktiskt både och.
    Det börjar bli riktigt patetiskt, det som vi håller på med. Vad tror vi officerar själva om vår förmåga. Har vi blivit så blinda när vi traskar runt i vår förnekelsefas att vi inte ens orkar bry oss?

    Man hör alltid samma röster som motsätter sig nedrustningen i Sverige. Bra jobbat av dem men det behövs fler. Fler från insidan.
    Är det sant att man verkligen diskuterar 60 strv? Herregud. Nån nämnde siffran 42!?
    Jag måste tro på det jag gör och är nu jävligt nära att säga upp mig från FM. Det kommer inte påverka ett skit men jag slipper vara förbannad när man på nära håll ser spektaklet.

    SvaraRadera
  9. Om inget förändras kommer först Försvarsmaktens underlag för intriktningspropositionen och sedan själva proppen att resulatera i att många sätter i vrångstrupen för att sedan brista ut i ramaskrin. Då ska det nog lite mer ledarskap till än några gasa-bromsaenkäter för att personalen ska tro på sitt jobb.

    SvaraRadera
  10. Det är ju i och för sig FM's klassiska trick för att få mer pengar: spara på det sätt som skadar försvaret mest för att maximera upprördheten och mediauppmärksamheten, och därmed chansen att nedskärningarna stoppas. ;)

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.