Om / About Wiseman's Wisdoms

tisdag 15 mars 2011

Radiakflygets återkomst?


En okänd del av Försvarsmakten och Flygvapnet har sedan länge varit radiakflygningar. Dessa flygningar har genomförts sedan åtskilliga årtionden och tillkomsten var för att kunna mäta radioaktiva partiklar i atmosfären efter kärnvapenprovsprängningar. Flygningarna genomfördes i början med J 29 Tunnan och därefter tog J 32 Lansen vid. Under vingarna hängde man ett antal kapslar som under flygningen på hög höjd samlade in partiklar, vilka sedan på marken analyserades efter radioaktivt innehåll.

När antalet provsprängningar nedgick efter avtalen mellan USA och Sovjetunionen, nedgick också antalet radiakflygningar och intresset för dem. Så en dag 1986 inträffade härdsmältan i Tjernobyl och plötsligt var det åter en renässans för J 32 med radiakkapslar och en rad flygningar företogs under flera års tid för att undersöka verkningarna efter Tjernobyl.

Under mitten av 90-talet avvecklades Flygvapnets Målflygdivision, baserad på Malmen. Målflygdivisionen var det sista förbandet i Sverige att flyga Lansen och med denna avveckling avvecklades också förmågan till radiakmätningar.

För några år sedan lyckades Veteranflygdivisionen på F 7 Såtenäs (de flyger faktiskt inte JAS 39A - än...) i gång ett projekt att åter få ett antal Lansar luftvärdiga. I samband med detta "återfann" man också två skrotade Lansen på Malmen som fortfarande hade radiakkapslar och i och med renoveringen av Veteranflygdivisionens Lansar återställde man även radiakkapslarna till operativt skick. På så sätt har Lansen sedan 2008 åter kunnat upprätthålla radiakberedskap på uppdrag av Statens Strålskyddsinstitut (numera Strålskyddsmyndigheten). Tillvaron har ändå varit tillbakadragen förutom på flygdagar tills förra våren, då dessa flygplan fick träda i tjänst på nytt för nya mätflygningar. Denna gång var det dock inte radioaktivitet som skulle mätas utan vulkanaska.

Sedan nyår har verksamheten hos Veteranflygdivisionen varit stoppad av en kombination av ekonomiska och administrativa skäl. Med tanke på de tragiska händelserna i Japan är det inte omöjligt att vi än en gång får se Lansen i skarp tjänst. Att integrera radiakmätare på andra nyare flygplan har aldrig varit aktuellt. Någon sådan hotbild har ju aldrig funnits. Då är det tur att Försvarsmakten, liksom SJ, kan damma av gamla museiföremål för att ta över där modernare system inte räcker till.

SvD, 2, 3
DN, 2, 3, 4
Exp,
Aft, 2, 3, 4, 5
NyT, 2

9 kommentarer:

  1. Man skäms över att FV inte tar tillvara denna funktion.
    Speciellt som det är en uppenbart användbar funktion civilt som militärt.

    Att montera kapslarna på en gripen borde inte vara speciellt svårt.
    Och SAAB skulle till och med kunna sälja funktionen över hela världen med integrering mot andra flygplantyper.

    Så man kan undra varför alla dessa intressenter sitter och tror att "någon annan" ska ta tag i detta?

    /Tinhead

    SvaraRadera
  2. Enligt uppgift måste HKV (Central flygchef) fatta beslut om att gångtidsförlänga piloterna som fallit för ålderdomens och därmed byråkratins streck, alternativt överföra flygplanen till flyghistoriska föreningen då de blir civila och inte lyder under samma bestämmelser.

    http://nlt.se/startsidan/lidkoping/1.886529-begar-dispens-for-lansenpiloter

    MJ3

    SvaraRadera
  3. HKV kommer att ge en insatsorder om radiakflygning om beställning kommer från SMI. Flygplanen är klara, redan laddade med kapslar, piloter och tekniker likaså.

    Även om man kan ta sig för pannan vad gäller den svenska byråkratin så kan det gå snabbt bär det gäller.

    INS off

    SvaraRadera
  4. Det kan vara värt att nämna att det inte bara är gamla Lansen som används för radiakmätning, även om de är en av få flygande mätresurser.

    Strålskyddsmyndigheten har 37 fasta mätare som kontinuerligt mäter strålnivåerna. Alla kommuner har också bärbara mätare (på räddningstjänsten och/eller miljöskyddskontoren). Kommunerna är ute och mäter strålningen var sjunde månad för att SSM ska få en bild av bakgrundsnivån. Dessa mätningar inleddes efter Tjernobyl då man upptäckte att man hade dålig koll på vad bakgrundsnivåerna i de drabbade områdena hade varit före olyckan.

    Fördelen med flygande radiakmätning är naturligtvis att man kan detektera halter i atmosfären innan de har hamnat på backen som radiaknedfall.

    SvaraRadera
  5. INS Off:

    Jag tror dig när jag ser att de lyfter från F7.

    Det är mer prestige i denna fråga än att "bara" ge ordern, tyvärr!


    /MJ3

    SvaraRadera
  6. Till er alla som kan sådant som är viktigt men inte efterfrågas just nu, läs Jan & Maria Berglins bok Berglin den trettonde, s 115. Rutan nere till höger är den som avses.

    SvaraRadera
  7. Strålsäkerhetsmyndighetens bedrövligt dåliga information kring händelserna vid Fukushimaverket i Japan kanske kan hjälpas upp lite av den här länken; http://www.jaif.or.jp/english/

    Där återfinns kontinuerlig rapportering avseende doshastigheter vid givna tider samt vad som händer i arbetet med de 6 reaktorerna vid Fukushima Daiichi-verket.

    Skamligt att svenska SSM inte bidrar till folkbildningen genom att enkelt förklara sambanden mellan joniserande strålning, radioaktivitet, doshstigheter och upptagen dos. Uruselt!

    En tandläkarröntgen kan framstå som dödande med SSM nivå på rapportering-varför hålls svenska folket så okunniga att rubriker som i SvD igår kan uppkomma; "Lagren av Jodtabletter är slut"-hur kan jodtabletter få säljas receptfritt till okunniga och rädda människor? Tänk om dessa panikslagna medborgare pumpar sina barn fulla med jodtabletter?

    Ansvar från ansvariga myndigheter! Forskning kring kärnkraft-NU!!

    Pimpernell-Yours truly

    SvaraRadera
  8. @ INS Off/MJ3:

    Det finns faktiska skäl till att det inte kommer flyga några radiak-lansar, inte bara "prestige".

    /Lättstörd

    SvaraRadera
  9. Radiakkapslarna kan nog hängas på alla plan som stöder de gamla raketkapslarna.

    Genom att avsätta relativt lite pengar till att hålla ett antal museieplan i flygdugligt skick så kan man ju lätt bibehålla beredskapen utan att behöva lägga ner en massa pengar på att utveckla kapslar som fungerar t.ex. med andra plan. Fördelen med museieplanen är att de har lång förväntad livslängd och man behöver inte anpassa igen till nya plan om 10-15 år.

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.