Om / About Wiseman's Wisdoms

tisdag 15 mars 2011

Nästa anhalt för Jasminrevolutionen?

Protesterna i Bahrain mot landets regering har inte nått samma uppmärksamhet i Sverige som protesterna i andra delar av arabvärlden, trots att de pågått en längre tid. Igår påbörjades dock ett nytt kapitel sedan saudisk militär gått in i Bahrain på inbjudan av landets kung.

I fredags inträffade den proklamerade "Vredens dag" i det auktoritära Saudi-Arabien, men där protesterna hann aldrig ta fart utan möttes hårt och effektivt av säkerhetsstyrkor och kvävdes så att säga i sin linda. Därmed verkar det som om det saudiska kungahusets självförtroende stärkts och man sett sig kunna avvara stöd till sitt lilla grannland i norr. Man har redan hunnit gå hårt fram och det har förekommit dödsoffer på bägge sidor och flera hundra protesterande har skadats.

USA oroas självklart av utvecklingen i Bahrain och Saudi-Arabien. De bägge länderna är liksom Qatar USA:s starkaste militära fästen i Persiska Viken. En utveckling liknande den egyptiska eller libyska i Saudi-Arabien och Bahrain skulle få mycket allvarliga konsekvenser för såväl USA som resten av världen. Området står som bekant för en oersättlig del av världens oljeproduktion. Interna konflikter i dessa områden, framförallt i Saudi-Arabien skulle snabbt kunna få återverkningar på Israel, som är ett kärnvapenland. I Bahrain är majoriteten av befolkningen shiamuslimer, medan den styrande eliten och kungahuset är sunnimuslimer. Det alltså inte helt omöjligt att Iran kan känna viss lockelse att blanda sig i förloppet - direkt eller indirekt.

Just Saudi-Arabiens betydelse för världsekonomin och den amerikanska ekonomin är förmodligen också orsak till världens relativa tysthet kring den våldsamma repression som nu försiggår i länderna söder om Persiska Viken.

Osäkerheten kring utvecklingen kring Persiska Viken kan annars vara en anledning för världssamfundet med USA, NATO och EU i spetsen att inte agera militärt i Libyen. Blir det en mer negativ utveckling i Persiska Viken finns helt enkelt inga resurser kvar att agera med. På Expressens debattsida finns idag en artikel om att Sverige borde delta i en internationell insats i syfte att etablera en flygförbudszon över Libyen. Bestämmer sig EU för att delta i en sådan insats bör det vara en självklarhet för Sverige att ställa upp, även om insatserna är höga som beskrivet i tidigare inlägg. Man måste vara medveten om dessa risker. Däremot känns det mycket tveksamt att svenska politiker skulle våga besluta om en dylik insats, även om Socialdemokraterna nu går ut och ställer sig bakom en insats. Tiden är i högsta grad på väg att rinna ut för oppositionen i Libyen.


Året har minst sagt börjat mörkt för världen och världsekonomins återhämtning.

5 kommentarer:

  1. "Året har minst sagt börjat mörkt för världen och världsekonomins återhämtning."???

    Vad menar du med detta kära WW? Snarare är det min uppfattning att demiokratidemonstationerna i Nordafrika kan vara början på en demokratiseringsprocess som är svår att se konsekvenserna av, men att säga att året börjat mörkt tycker jag framstår som lite udda och totalitärt. Sedan kanske du relaterar till den kompromisslöse diktatorn i Libyien eller demokratiproblematiken i Elfenbenskusten.
    Mvh
    På post i Kiruna...

    SvaraRadera
  2. Så kan man ju naturligtvis tolka det skrivna. En annan tolkning är att det är oerhört tragiskt när en rad stater hotas av blodiga inbördeskrig, flera tusen civila fått sätta livet till följd av regeringsförtryck, hundratusentals andra blivit hemlösa till följd av naturkatastrofer och en av världens största städer hotas av radioaktivt nerfall, samtidigt som ovan listade händelser på allvar riskerar kasta världen in i en ny lågkonjunktur med allt vad detta innebär av ytterligare problem för människor.

    SvaraRadera
  3. Om man inte vet vilken häst man skall satsa på föreslår jag att köpa den som har gott lynne. Är revoltörerna i Libyen sansade och vettiga människor? Jag har ingen aning men de kan vara det.

    Kan ett land räddas från en bisarr diktator eller bara från hårt förtyck är det vackert så. Då kan de med lite tur bli en ö av stabilitet medan Saudiarabien i grunden är instabilt och om det inte kollapsar tidigare bör kollapsa när deras oljeproduktion viker så snabbt att prishöjningarna inte kompenserar den minskande volymen.

    Jag tror att den som blir vän med en vinnande rebellrörelse i Libyen och har lite tur kan vinna en väldigt bra handelspartner. Det förefaller som att det inte krävs mycket för att påverka utvecklingen i Libyen.

    Att göra något bra för Saudiarabien kan vara hur svårt som helst, det är även USA:s baby och det är nog deras öde att skörda frukterna av decenniers stöd.

    SvaraRadera
  4. Svårt att få ett samlat begrepp på revoltörerna. Hittade en skildring från en gammal Gripen-anknytning (Indisk journalist som fått flyga Gripen 39D i Linköping på bekostnad av Saab)

    http://livefist.blogspot.com/2011/03/libya-day-ras-lanuf-fell.html

    Verkar alltså vara en hoper med trigger happy pårökta potheads som brassar på mot allt som rör sig.

    Inte så konstigt att Khadaffi avancerar österut. Det säger nog inte så mycket om kvalitén på Khadaffis styrkor.


    //JG

    SvaraRadera
  5. Göran Mellblom21 mars 2011 kl. 20:19

    Är revolutionerna i Arabvärlden drivna av samma krafter som de i Östeuropa 1989?

    Regimerna tappar lusten till att härska, så till den grad att deras våldsapparater av militärer och poliser inte längre skjuter på folk som man gjorde förr.

    Det tycks gå till så att statsapparaternas förvaltning av länderna är dålig, trots att pengar och resurser finns.

    Supermakternas tävlan om makt är försvunnen och regimerna står ensamma.

    I det läget reser sig allmänheten, som tröttnat på vanhushållningen, eftersom inga andra medel finns då ländernas parlament bara är kulisser.

    Jag undrar om även vi i väst är utsatta för samma krafter?

    Kan vår Allmänhet tröttna på vanhushållning, osäkerhet och statens oförmåga till att skydda enskilda människor från brottslighet och våld?

    Om en liknande Jasminrevolution ske här, hur skulle vi militärer och våra kusiner poliserna reagera?

    Jag tror vi militärer skulle stå handfallna. Hur skulle vi annars göra? Skjuta?

    Minns ni Göteborgskravallerna?

    En mardröm.

    MVH Göran Mellblom

    SvaraRadera

FRÅN OCH MED 2015-02-28 INFÖRS EN HÅRDARE KOMMENTARSGRANSKNING.

Inga kommentarer som ligger för långt från ämnet kommer att godkännas. Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier om förintelsen, 9/11 eller återge hela innehållet från Russia Today och vaken.se, så gör man bättre i att starta en egen blogg.



Helt anonyma kommentarer är avstängda. Det går dock utmärkt att kommentera anonymt, men det kräver att man först registerar ett konto hos exempelvis Google, Wordpress eller OpenID. Hos Verisigns OpenID-tjänst krävs det t ex endast att man har ett mailkonto för att man ska kunna skaffa sig ett OpenID.

Håll en god ton i kommentarerna

Det går inte att se de mailadresser fylls i så vill man ha ett privat svar måste man bifoga bifoga mailadress i själva kommentaren och be om att kommentaren inte läggs ut.

Blogger genererar ibland felkoder då kommentarer sänds in. Kommentarerna kommer ändå fram, men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka igen. Ctrl-c kan vara klokt innan man trycker på publicera-knappen.