Finns det fler rosa flamingos?


Samtliga intervjuer som jag har lyssnat till om fredagens terrordåd i Stockholm har en gemensam faktor oavsett om den intervjuade varit en vanlig privatperson, politiker, minister eller myndighetsföreträdare. Alla har svarat att det var väntat att Sverige skulle utsättas för ett terrordåd.

Det är en intressant reaktion, särskilt från politiker och framförallt ministrar. Är det så att man förväntar sig att ett terrordåd kommer att ske i Sverige, så borde man också ha ett stort intresse av att förhindra att ett sådant sker. Man kan så här i efterhand konstatera att de flesta myndighetsrutiner efter dådet fungerade mycket väl. De flesta aktörer var mycket effektiva i sitt arbete och det märktes tydligt såväl vid insatser såväl som presskonferenser att man övat åtgärder vid terrordåd i närtid.

Likväl vittnar flera av de åtgärdsförslag som de senaste dagarna kommit från regeringen och även andra partier att det hade varit önskvärt med en hel del andra förberedelser, givet det som nu inträffat. Det senaste i raden exempel är S-kongressens beslut om att partiet ska verka för 10 000 fler polisanställda, vilket går helt emot partiets tidigare linje avseende polisen, samt en snabbutredning om en skärpt terrorlagstiftning.

Det finns med andra ord tecken på att fredagens terrordåd snarast var en rosa flamingo – en förutsägbar, men av beslutsfattare ignorerad händelse. Av olika anledningar har det politiska klimatet inte medgivit att man vidtar alla de åtgärder man kunde ha önskat vara på plats i händelse av ett terrordåd i Sverige. Om dessa beror på risktagning, åsiktkorridor, budget eller annat är egentligen ointressant. Det intressanta är att alla uppger sig ha väntat sig något liknande, men man har inte agerat.

Vad Sverige nu måste ta med sig som lärdom från fredagen är att snarast omhänderta de andra rosa flamingos som existerar i det svenska samhället. Ta initiativet och gör det helhjärtat, annars kan det komma surt efter som det gjorde den 7 april 2017.



”Svarta svanar” är ett begrepp som varit på modet de senaste åren. Dessa är händelser som kommer som en fullständig överraskning för alla och de medför mycket stora konsekvenser. Enligt begreppets upphovsman så är dock grundkriteriet för svarta svanar att de inte kan förutses, vilket därmed skiljer dem från rosa flamingos. De gemensamma faktorerna för de båda typerna av händelser är att de får stora negativa konsekvenser när de inträffar och att de åtgärder som man vidtar för att förhindra rosa flamingos också gör att man bättre klarar av en svart svan.


3 kommentarer:

Andy sa...
12 april 2017 kl. 21:09  

Mycket klokt skrivet!....

Carlsson tycker sa...
13 april 2017 kl. 13:15  

Att attentatet kunde ske och att ingen instans insåg denne mans farlighet och frustration är ett misslyckande. Vid ett avslag görs bedömningen om situationen kräver förvar eller inte.

Det är mycket glödgande att polisen hyllas med än mer värda att hyllas är allmänhetens vaksamhet och rapporteringsbenägenhet. Den högsta polisledningen imponerande inte särskilt vid sitt första framträdande. De poliser som både kunde och gjorde jobbet var mycket mer förtroendeingivande.

Ditt budskap är viktigt men jag tror att alla förstår att de nödvändiga åtgärderna inte var PK (politiskt korrekta)

Unknown sa...
20 april 2017 kl. 05:54  

Det var mina kollegor som var först på plats. Ordningsvakter och väktare från Åhléns och citygruppen. Dessutom tillkom branschkollegor från tunnelbanan och andra bolag.

Stort heder åt alla dessa hjältar.

Hoppas man lärt sig ngt.
Hade betonglejonen varit förankrade i marken så hade kanske fler liv räddats.

Hade beväpnade poliser patrullerat viktiga knutpunkter så kanske terrordådet kunnat helt förhindrats.

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade