Undrar åt en vän

Bloggens läsare kanske kan bistå min vän med ett svar, apropå finansministerns besked idag att det inte blir några extra pengar till försvaret?
Se även regeringens förslag till nytt försvarsbeslut

19 kommentarer:

Gronvita sa...
31 mars 2015 kl. 17:10  

Systemfel. Det är som med järnvägen. Inget underhåll förrän olyckan är framme. Det är inte bra för järnvägen och applicerat på försvarsfrågan är det helt katastrofalt. Om jag som vanlig Svensson fattar det, fattar jag absolut inte varför inte regeringen fattar det. Fast det var visst likadant åren före WW2.

Martin sa...
31 mars 2015 kl. 18:09  

Jag kan inte ta in att rikets högst ansvariga inte greppar situationen. De kan bara inte vara så inkompetenta och verklighetsfrånvarande. Därför försöker jag inbilla mig själv att det finns en kvalificerat hemlig plan/ strategi/ vetskap, som av oklar anledning föranleder nuvarande och föregående regerings avslappnade inställning till det säkerhetspolitiska läget i allmänhet och Gotland i synnerhet. En obehaglig känsla gör sig dock påmind att deras "kyla" kanske kommer sig av att den hemliga planen och tillgängliga resurser främst manifesteras i en tidig evakuering av VIP och deras anhöriga till "säker destination".

PrK sa...
31 mars 2015 kl. 18:36  

I sverige finns det alltså 3 politiska alternativ:

1. Alliansen =>
Lägg ner försvaret

2. Röd-Gröna =>
Lägg ner försvaret

3. SD =>
Stärk försvaret MEN samarbeta med fienden!


Är det för mycket begärt med ett parti som vill stärka försvaret men som inte är infesterat av putin-älskande nazister?

Resenären sa...
31 mars 2015 kl. 19:00  

Hoppas bara att musikkårerna kan räddas.

Magnus K sa...
31 mars 2015 kl. 20:06  

Jag minns i början på 90-talet då jag faktiskt tyckte lite synd om ryska flygstridskrafter som inte hade resurser till att göra någonting. Det är en "sympati" som det visat sig de inte var värda, men jag förstår ännu mer nu hur hopplösa de måste känt sig trots att det inte fanns något hot mot dem. Dessvärre är vårt läge inte fridsamt i dagsläget.

Thomas sa...
31 mars 2015 kl. 23:00  

Som han som just klivit ut för stupet och fick frågan hur det går?
- Jo tack, än så länge känns det bra!

Politikerna har ännu inte behövt landa, när det väl blir dax blir det inte trevligt...

PrK sa...
1 april 2015 kl. 00:07  

@Thomas, man kan ju tycka att det där låter som ett skämt, men tyvärr är det precis det resonemang som hördes från Cecilia Widegren efter att ha konfronterats med citatet "Europa säkrare än på länge, Ryssland drar sig österut..".

Hennes förklaring var att "ja men då var vi ju säkrare än på länge, alltså hade jag ju rätt!"

Unknown sa...
1 april 2015 kl. 00:48  

För mig som lekman, så ser jag ändå ett växande "hot" och det känns bara inte bra.... =(
Rätta mig om jag har fel men jag har i alla fall känslan av att Sverige PRE-90tal hade en hygglig försvarsgrund men eFter att ha läst Vera Efron; tidigare hade Spetznas respekt för svenska försvaret NU är det VÄRNPLIKTIGA som tränas på landsättning! o_O
Det internationella militära samfundet måste ju skratta åt vår försvarskapacitet för det låter ju som att det i praktiken bara är komma med vilken båt som helst, parkera den ett stenkast från något av de få skyddsobjekt som finns kvar och lalla runt, största risken är att bli iaktagen av Farmor Kajsa som är och plockar lingon! o_O
Det internationella militära samfundet måste skratta åt oss...!? o_O
Är våra politiker så fullkomligt naiva?!

SÅ FUNDERING: Kommer den "korrekta" hotbilden fram till dessa folkvalda som sitter och bestämmer över hur skattemedlerna skall fördelas!? Alla dessa prominenta herrar med eklöv på axlarna, FÖRMEDLAR DOM DE "FOTFOLKET" UPPLEVER OCH SER, sådana personer som faktiskt dagligen lever och jobbar i den direkta miljön!? ... Jag har bara så svårt att tro i mitt rättsphatos-hjärta att folkvalda människor, som får MITT förtroende att leda detta land fullkomligt vänder ryggen till en (SOM LEKMAN) upplever som en reell potentiell hotbild!

Bosatt i Piteå önskar jag att jag kunde ställa mina frågor till någon politiker. Förslag på VEM och VARS mottages gärna!

TACK Carl för att du rör om i försvarsdebatten! FLER SOM DU BEHÖVS!

Max Hanemann sa...
1 april 2015 kl. 08:46  

Thomas:

Landningen kan bli katastrofal för Sverige och vanligt folk. Däremot kan Du vara övertygad om att politikerna och deras närstående ordnat flyktvägar och fallskärmar för sig!

Anonym sa...
1 april 2015 kl. 11:10  

"Operation Garbo" blir angelägnare och angelägnare att läsa. Förbluffande pricksäker även för dagens situation, även om försvaret inte tillnärmelsevis har samma kapacitet idag. Men resonemangen är rätt lika, iaf de politiska....

Unknown sa...
1 april 2015 kl. 12:02  

Om inte detta är avsett som aprilskämt så vore det ett perfekt aprilkskämt.

Roger Klang sa...
1 april 2015 kl. 12:04  

Om inte Stefan Löven avsätter finansministern omedelbart, utan att börja dividera om summorna på ett redan otillräckligt tillskott till försvaret, så är han världens tool, och jag kommer att rösta SD igen i nästa val!!!!

Och vet du, jag tror inte att han kommer att göra det.

Magnus Redin sa...
1 april 2015 kl. 12:13  

Max med flera, jag tror inte att det finns någon planering för att rädda "politikerna" och deras närstående om det blir krig.

Min gissning bygger på att "politikerna" är en stor grupp som vartefter förändras och de är överlag fokuserade på konkurrens mellan partierna och intensiv konkurrens inom partierna. Konkurrensen skall teoretiskt handla om politik men i praktiken handlar det mer om egen försörjning och karriär. "Här och nu" gäller och de som överlag vinner är de som fokuserar på sådant som försörjer många politiker, tjänstemän och helst väljare så man får troget stöd. Sällanbehov som räddningstjänst och försvar är inte en lika bra bas för en karriär och de som fokuserar på sådant som sällan händer kan lätt avfärdas som verklighetsfrånvända.

Jag finner det orimligt att det inom ett sådant kollektivt beteende skulle finnas en omfattande hemlig planering som rör sig i en helt annan riktning. Fanns den skulle den bli otroligt lockande att avveckla för att få pengar till mera givande projekt eller läcka för att få slagträn till internkonkurrensen.

Det jag tror finns är en handfull idealister och gamla tjänstemän som försöker åstadkomma planeringar för t.ex. exilregering och jag skulle bli mycket förvånad om de har lätt att få med politikerna på övningar.

Det fanns nog mycket mer planering för sådant när vår konsensuskultur hade bestämt sig för att ha ett totalförsvar som skulle ge hela befolkningen en möjlighet att överleva ett krig. Då borde resurserna och planeringen ha varit bäst utvecklade för statens ledningsfunktioner och jag skulle inte bli förvånad om det om några decennier avhemligas omfattande planer som kan analyseras av historiker.

Björne sa...
1 april 2015 kl. 16:14  

Jag jobbar i fm idag och är minst sagt bekymrad över våra fantastiska politiker som inte gör ett skit åt att höja iaf basplattan... lova mycket kan dom men leverera nähhh inte ens godkänd... men låt oss lägga 48 miljarder på migrationsverket medans främmande makt har sina ubåtar och vi inte ens kan klä oss lr få ut vår utrustning ... jätte bra Sverige jävla skämt.

MartinW sa...
1 april 2015 kl. 16:42  

Såklart det inte finns någon sådan mer omfattande planering - möjligtvis kan någon gammal planering för kungafamiljen etc ligga skräppa i någon bortglömd del av galaxen - nej, detta är ett lyxfällansyndrom. Här finns bara det som ryms i blicken. Morgondagen existerar ej (om det nu bara inte är ett riksdagsval vi pratar om)

Unknown sa...
1 april 2015 kl. 20:17  

Svar till PrK
Om inte svenska politiker tycker det är mödan värt att försvara Sverige inför ett ev. krigshot, måste ju ett fjärde alternativ tillföras, från dem som har en totalt motsatt åsikt:
4. Bygg upp en parallell(?) och informell skuggorganisation, livlina, vars uppgift går ut på att förbereda försvars- och motståndsåtgärder inför ett mörkerläge. Vilken också skulle innefatta kontakter med vänligt sinnade nationer, som kan bistå oss. Det är något som inte kan påbörjas när huset redan står i brand. Det kräver förberedande insatser omgående . . .
Ett "alliansfritt Sverige" kräver omfattande alliansuppbyggnad för att ha en uns av chans att hantera
sin utsatta situation. Ensam har
aldrig någonsin varit stark!

Max Hanemann sa...
1 april 2015 kl. 21:15  

Magnus:

Det vore rätt rimligt med en beredskapsplanering för de mest ledande politikernas och för den delen militärernas allra närmaste så att de förstnämnda kan koncentrera sig på sin huvuduppgift utan att oroas över de sistnämndas situation.

För den händelse en eller flera politikers vanskötsel av sitt fögderi (eller behovet av syndabockar) avslöjas genom en kris som inte behöver vara ett krig (jfr tsunamin 2004) vet vi att de personligen är väl skyddade ekonomiskt och sysselsättningsmässigt.

Företeelser som en författningsdomstol och riksrätt har våra politiker visligen sett till att inte figurerar i svensk statsförvaltning.

Anonym sa...
2 april 2015 kl. 10:32  

"Krig är av avgörande betydelse för staten. Det är det fält som avgör liv och död och den väg som leder till överlevnad eller utplåning, ett område som måste behandlas med största noggrannhet." Sun Tsu

Något för våra ledare att tänka på når Putin hotar Baltikum med kärnvapen, dagens The Times.

Pengarna behövs 2015-16 inte 2022!
Per Tengblad

Sommarfararen sa...
2 april 2015 kl. 15:28  

Jag tycker att merparten av våra politiska partier, vad det gäller försvarspolitiken, närmar sig en punkts där de inte är rumsrena och då tänker jag inte på SD. Här är det senaste från Baltikum... http://www.independent.co.uk/news/world/europe/russia-threatens-to-use-nuclear-force-over-crimea-and-the-baltic-states-10150565.html

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade